In het kader van de opdracht “Levering dranken aan lokaal bestuur Geel” werd een bestek met nr. 2023-280 opgesteld door de Financiële dienst.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Frisdranken, bieren en diverse)
* Perceel 2 (Wijnen en sterke dranken)
De raming voor deze opdracht is terug te vinden in de bijlage.
De opdracht heeft een looptijd van 48 maanden en bij zal gegund worden bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De aankondiging van de opdracht zal gebeuren op nationaal niveau.
Stadsbestuur Geel treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Geel bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.
Voor de levering van dranken dient er een nieuwe aankoopprocedure opgestart te worden. Er wordt voorgesteld om mee in te stappen in het aankoopdossier van de Stad Geel, zij treden op als aankoopcentrale voor het Ocmw. Samen aankopen bespaart tijd en brengt meestal gunstigere voorwaarden mee.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 215.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het bestek met nr. 2023-280 en de raming voor de opdracht “Levering dranken aan lokaal bestuur Geel”, opgesteld door de Stad Geel goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de plaatsingsprocedure vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking goed. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt dat goed dat Stad Geel zal optreden als aankoopcentrale.
OCMW Geel heeft de ambitie om binnen de wettelijke taken kwaliteitsvol en betaalbaar wonen en verzorgen aan te bieden. Woonzorgcentrum Wedbos wil haar bewoner daartoe ‘zorg op maat’ aanbieden. Het woonzorgcentrum beschikt over 114 bedden voor permanent verblijf en 5 kamers voor kortverblijf. De toenemende diversificatie aan vragen die vanuit de zorg komen, de betaalbaarheid van het woonzorgcentrum en de dubbele van rol van het OCMW als regisseur en als aanbieder van zorg nopen het OCMW om de mogelijkheden tot schaalvergroting te onderzoeken.
Om zicht te krijgen op de partner(s) waarmee stad en OCMW Geel zou(den) kunnen samenwerken in de toekomst organiseren we een marktverkenning.
De projectfiche voor de marktverkenning bevat de visie en doelstelling van de samenwerking en de evaluatiecriteria voor partnerkeuze. De partner die we zoeken dient minimaal zelf te beschikken over een erkend woonzorgcentrum.
Evaluatiecriteria:
Omwille van het evaluatiecriterium 'nabijheid van de zorg' schrijven we de erkende woonzorgcentra aan die zich bevinden in een straal van 10 km rond het woonzorgcentrum Wedbos.
artikel 78 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de projectfiche voor de marktverkenning in het kader van samenwerking woonzorgcentrum Wedbos goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat de erkende woonzorgcentra in een straal van 10 km van het woonzorgcentrum Wedbos zullen aangeschreven worden.
Met de oproeping van SVK Zuiderkempen werden de leden uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de leden die werd ingepland op 30 juni 2023, met als volgende agenda:
De bestuursvergadering d.d. 8 maart 2023 van SVK Zuiderkempen heeft beslist om met uitwerking per 30 juni 2023 de ontbinding van SVK Zuiderkempen voor te stellen aan de buitengewone algemene vergadering van de leden.
De buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen zal moeten beslissen over de ontbinding van SVK Zuiderkempen.
Die ontbinding zal volgen op de overdracht van bedrijfstakken door SVK Zuiderkempen, als gevolg waarvan SVK Zuiderkempen geen activiteiten meer zal ontplooien.
Deze overdracht van bedrijfstakken kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:
Verrichting | Beschrijving |
Verrichting 1 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 2 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 3 | Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 4 | Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 5 | Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Na de overdracht van bedrijfstakken (overdracht bestaande activiteiten in continuïteit aan de erkende woonmaatschappijen in de diverse werkingsgebieden), zullen de sociale verhuurkantoren immers geen bestaansreden meer kennen, en zouden zij ontbonden en vereffend kunnen worden.
Hiertoe werd een voorstel tot ontbinding opgemaakt door het bestuursorgaan (in Bijlage gevoegd).
De ontbinding zal ertoe leiden dat SVK Zuiderkempen in vereffening wordt gesteld, en dat de mandaten van haar bestuurders van rechtswege komen te vervallen.
Bovendien zal de ontbinding van SVK Zuiderkempen overeenkomstig art. 2:109 WVV leiden tot afsluiting van het boekjaar, waardoor er eveneens een jaarrekening zal moeten worden goedgekeurd op datum van de ontbinding.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens het OCMW Geel als leden een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen op 30 juni 2023, integraal goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist mevrouw Griet Smaers volmacht te geven om het OCMW Geel te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van SVK Zuiderkempen op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van het OCMW Geel uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.
Het OCMW zetelt als bestuurder binnen SVK Zuiderkempen en heeft in die hoedanigheid deelgenomen aan de bestuursvergadering d.d. 8 maart 2023 van SVK Zuiderkempen waarbij het bestuursorgaan beslist heeft om de ontbinding van SVK Zuiderkempen voor te stellen aan de buitengewone algemene vergadering van de leden.
Deze ontbinding kadert eveneens in de vorming van de woonmaatschappij in het werkingsgebied Kempen-Zuid. Na de overdracht van bedrijfstakken (overdracht bestaande activiteiten in continuïteit aan de woonmaatschappijen in de respectieve werkingsgebieden), zullen de sociale verhuurkantoren immers geen bestaansreden meer kennen, en zouden zij ontbonden en vereffend kunnen worden. Procedureel dient hiertoe een voorstel te worden opgesteld door het bestuursorgaan van het sociaal verhuurkantoor.
Op het ogenblik van de beslissing van het bestuursorgaan m.b.t. voormeld voorstel tot ontbinding, was er geen gemeenteraadsbesluit waarbij instructie werd gegeven aan de vaste vertegenwoordiger om voormeld voorstel namens het OCMW goed te keuren. Om die reden dient er alsnog een bekrachtiging van het voormeld voorstel plaats te vinden, opdat de stem van het OCMW binnen het bestuursorgaan van SVK Zuiderkempen d.d. 30 juni 2023 rechtsgeldig zou zijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissingen die door mevrouw Griet Smaers namens het OCMW Geel werden goedgekeurd op voormelde vergadering van het bestuursorgaan van SVK Zuiderkempen d.d. 30 juni 2023 , voor zover als nodig.
Met de oproeping van Geelse Huisvesting BV werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 30 juni 2023. Deze buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders werd bijeengeroepen om te beslissen over de volgende verrichtingen:
Verrichting | Beschrijving |
Verrichting 1 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 2 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 3 | Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 4 | Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 5 | Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Concreet zal de buitengewone algemene vergadering moeten beslissen over de volgende agenda:
Verrichtingen 1 tot en met 2 dienen niet te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Geelse Huisvesting, doch zullen worden goedgekeurd door het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting.
Voor de verrichtingen 3 tot en met 5 zal de agenda als volgt luiden:
1. Algemeen
De buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen de sociale huisvestingsmaatschappijen vermeld in het bovenvermeld overzicht (waarbij deze maatschappijen telkens als overgenomen vennootschap zullen fungeren en Geelse Huisvesting als overnemende vennootschap).
Bovendien zal Geelse Huisvesting (als verkrijgende vennootschap) de begunstigde zijn van een aantal overdrachten van bedrijfstakken door de verschillende sociale verhuurkantoren binnen het werkingsgebied Kempen-Zuid (als overdragende entiteiten), eveneens overeenkomstig het bovenstaand overzicht.
Deze fusies door overneming en overdrachten van bedrijfstakken kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Zuid. Meer in het bijzonder zouden in dat verband de volgende herstructureringen plaatsvinden:
Verrichting | Beschrijving |
Verrichting 1 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK ISOM VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 2 | Overdracht van bedrijfstak onder bezwarende titel door SVK Zuiderkempen VZW aan Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:103 juncto de artikelen 12:93 tot 12:95 en 12:97 tot 12:100 WVV. |
Verrichting 3 | Fusie door overneming van Zonnige Kempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 4 | Fusie door overneming van Kleine Landeigendom Zuiderkempen CVBA-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
Verrichting 5 | Fusie door overneming van De Woonbrug NV-SO door Geelse Huisvesting BV overeenkomstig artikel 12:2 juncto de artikelen 12:24 tot en met 12:35 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. |
2. Specifiek voor iedere fusie door overneming vermeld in bovenstaand overzicht
Voor iedere fusie door overneming vermeld in het bovenstaand overzicht, geldt het volgende:
a) Algemeen
De bestuursorganen van de respectieve betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen en Geelse Huisvesting hebben een gezamenlijk fusievoorstel (conform Art. 12:25 WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:26 WVV) goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond iedere fusie door overneming zelf nader wordt toegelicht.
In dat verband werd eveneens een controleverslag opgesteld door de commissaris van ieder van de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen overeenkomstig art. 12:26 WVV. Deze documenten worden eveneens in bijlage gevoegd.
b) Financieel
Ingevolge de voorgenomen fusies door overneming, zullen de aandeelhouders van de verschillende overgenomen vennootschappen de aandelen die zij momenteel aanhouden in de sociale huisvestingsmaatschappijen andere dan Geelse Huisvesting omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting waarbij voor ieder bestaand aandeel dat een aandeelhouder aanhoudt in de sociale huisvestingsmaatschappijen het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zal worden uitgegeven.
Deze nieuwe aandelen op het niveau van Geelse Huisvesting zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het corresponderende fusievoorstel en het fusieverslag voor de transactie in kwestie. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.
3. Statutenwijziging
a) Algemeen
Teneinde te conformeren aan de wettelijke bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen, en de nieuwe bestuursstructuur te kunnen implementeren, zal Geelse Huisvesting haar statuten dienen aan te passen.
In dat verband zal de naam van Geelse Huisvesting eveneens worden gewijzigd naar “LeefGoed”.
b) Financieel
Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.
5. Benoeming bestuurders
a) Algemeen
Overeenkomstig het voorstel van gewijzigde statuten van Geelse Huisvesting, wordt voorzien in een bindende voordrachtregeling voor bestuurders door de lokale besturen binnen het werkingsgebied, en bovendien één bestuurder die wordt benoemd op voordracht van de private aandeelhouders.
In dat verband zal de gemeente beschikken over een bindend voordrachtrecht om kandidaten voor te dragen voor een bestuursmandaat binnen Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed) met dien verstande dat het effectieve keuzerecht om een bepaalde kandidaat te weerhouden wettelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering van de aandeelhouders (nieuwe samenstelling na de fusieverrichtingen) van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed). Om die reden dienen er meer kandidaten te worden voorgedragen dan er effectieve bestuursmandaten mogen worden ingevuld.
In dat kader worden de volgende personen als kandidaten voorgedragen om namens de gemeente te zetelen binnen het bestuursorgaan van Geelse Huisvesting (op dat ogenblik LeefGoed):
b) Financieel
Deze beslissing zal geen bijkomende financiële engagementen creëren voor de gemeente in haar hoedanigheid als aandeelhouder van Geelse Huisvesting.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist de voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens het OCMW als aandeelhouder van Geelse Huisvesting een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023, integraal goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist Griet Ceusters volmacht te geven om het OCMW te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Geelse Huisvesting op 30 juni 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist de volgende personen als kandidaten voor te dragen om namens het OCMW te zetelen binnen het bestuursorgaan van LeefGoed:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om als afgevaardigde voor het bouwcomité en het wooncomité van de woonmaatschappij LeefGoed Griet Smaers aan te wijzen.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van LeefGoed voor de periode van de ganse legislatuur 2019-2024, Griet Ceusters aan te wijzen, met als vervanger Brigitte Kempen.
In het kader van de opdracht “Aankoop veiligheidsschoenen” werd een bestek met nr. 2023-317 opgesteld door de Financiële dienst.
De raming voor deze opdracht is terug te vinden in de bijlage.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Volgende leveranciers worden hiervoor aangeschreven:
- Wolf Workwear, Geel
- Planet europe, Laakdal
- MDP, Geel
- Fabory, Westerlo
- Mireille, Heusden Zolder
Stadsbestuur Geel treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Geel, AGB cultuur en AGB Sport bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.
De looptijd van de opdracht bedraagt 48 maanden.
Het vorige bestek voor de levering van veiligheidsschoenen is afgelopen.
Er dient een nieuw bestek opgemaakt te worden.
Overeenkomstig artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) van de wet van 17 juni 2016, wordt de opdracht gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Regelgeving: bevoegdheid
De GR is bevoegd op basis van artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het bestek met nr. 2023-317 en de raming voor de opdracht “Aankoop veiligheidsschoenen”, opgesteld door de Financiële dienst goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de plaatsingsprocedure onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking goed.
In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal Stadsbestuur Geel optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :
OCMW Geel, AGB cultuur en AGB Sport.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 6131000/1/0119 (actie/raming AC000085/MJP002570) en in het budget van de volgende jaren.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt verzocht het verslag van vorige zitting goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verslag van de vorige zitting goed.