Terug
Gepubliceerd op 01/08/2023

2023_CBS_02011 - Omgevingsvergunning - aanleggen van een overwelving en verharding in de voortuin langs Olenseweg 137 (202300208 SWA, NV) - Weigering

College van Burgemeester en Schepenen
ma 31/07/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Marleen Rome

Afwezig

Nadine Laeremans; Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_02011 - Omgevingsvergunning - aanleggen van een overwelving en verharding in de voortuin langs Olenseweg 137 (202300208 SWA, NV) - Weigering 2023_CBS_02011 - Omgevingsvergunning - aanleggen van een overwelving en verharding in de voortuin langs Olenseweg 137 (202300208 SWA, NV) - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 6/8/2023

 

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023063304

Dossiernummer gemeente: 202300208

 

De gemeente Geel heeft op 5 mei 2023 een aanvraag ontvangen voor aanleggen van een overwelving en verharding in de voortuin. De aanvraag werd op 7 juni 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Hans Dams met als contactadres Olenseweg 137 te 2440 Geel

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Olenseweg 137

Kadastrale ligging: afdeling 4 sectie D nr. 378E

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

woongebied met landelijk karakter

de woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven;

agrarisch gebied

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

 Niet van toepassing

 

Verordeningen

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.

gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Omgevingsvergunning 202000558/OMV_2020145775 voor het oprichten van een vrijstaande woning met carport goedgekeurd op 22/02/2021.
  • Omgevingsvergunning 202100034/OMV_2021010388 voor dams - hoeks bronbemaling geweigerd op 13/02/2021.
  • Verkavelingsvergunning (1323) voor nieuwe verkaveling - goedgekeurd op 22/10/1979.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft het overwelven van een gracht.

De aanvraag betreft het regulariseren van de verharding in de voortuin.

 

In de bouwvergunning van 22 februari 2021 staat dat de oprit maximum 6 m mag bedragen. Door deze mogelijkheid en om veilig van de oprit de straat te kunnen oprijden wenst de aanvrager om de gracht tot deze maximale breedte te overwelven.

Volgens de aanvrager is de Olenseweg een drukke straat en ligt het perceel in een blinde bocht op deze weg. Hierdoor ziet de aanvrager zicht genoodzaakt om, met de auto, de weg vooruit op te rijden.

Volgens de aanvrager is het inzake veiligheid, nodig om te kunnen keren en draaien op hun oprit opdat de veiligheid voor hun en de ander weggebruikers te kunnen garanderen.

 

 

 

  1. Openbaar onderzoek

De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.

 

  1. Adviezen

Op 28 juni 2023 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein

Huidige situatie

Ter hoogte van het perceel is een open gracht. Om toegang tot het perceel te krijgen, moet er een overwelving worden aangelegd. Toen de vergunning voor de woning werd verleend, in februari 2021, was de nieuwe wetgeving betreft de onbevaarbare waterlopen nog niet van toepassing.  In mei 2023, bij de aanvraag voor de plaatsing van een definitieve overwelving door de eigenaar, was de nieuwe wetgeving wel in voege en werd hem gemeld dat hij voor deze overwelving dus eerst een vergunning moet aanvragen.

Aanvraag

De eigenaar doet een aanvraag voor een overwelving met een breedte van 6m.

Advies

Volgens het Uitvoeringsbesluit van 7 mei 2021 betreft de onbevaarbare waterlopen mag er per perceel slechts 1 overwelving worden voorzien met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur).

Van de maximale breedte van 5m kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat een bredere overwelving nodig is voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

      Het gaat hier om een eengezinswoning. Uit het dossier blijkt niet dat het perceel toegankelijk moet zijn voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

Van het aantal overwelvingen kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat er meer dan één overwelving nodig is in functie van de toegankelijkheid.

      Dit is niet van toepassing. Er is niet meer dan één overwelving nodig.

De eigenaar haalt verschillende redenen aan waarom hij meer verharding in zijn voortuin wenst  en waarom hij kiest voor kiezel. Hij geeft ook aan waarom ze kiezen voor een versteviging van de grachtwacht met duurzaam materiaal.

      Meer verharding: hij wil graag een draaiplaats voorzien voor de wagen in de voortuin zodat hij vooruit op de straat kan rijden in functie van veiligheid. In de straat mag er 70km/u worden gereden en dat wordt regelmatig overschreden. Met de maximale toegestane verhardingspercentage (50% van de voortuin) moet het zeker haalbaar zijn om op privé te draaien. Dat zal weliswaar niet in 1 beweging kunnen maar wel in verschillende keerbewegingen. Een overwelving met een breedte van 5m is dan ook voldoende om uit te rijden.

      Uitvoering private verharding in kiezel: men kiest voor kiezel omdat het water ook bij hevig regenweer vlot kan afvloeien. Dit is niet aanvaardbaar. Het is de bedoeling dat men op privé de oprit in waterdoorlatende materialen aanlegt om juist zoveel mogelijk water ter plaatse te laten infiltreren. Men mag geen wateroverlast veroorzaken naar aanpalende percelen en naar het openbaar domein toe. Het water moet zoveel mogelijk op privé worden opgevangen en mag niet vlot afvloeien naar openbaar domein. Bij de aanleg van een overwelving wordt wel een goot voorzien dat het eventuele overtollige water opvangt zodat het niet rechtstreeks over het fietspad en de straat loopt.

      Versteviging grachtwand: Men wil wildgroei vermijden. Men wil dat de gracht proper blijft en dat er een vloeiende waterdoorstroming is. Als stad kiezen we zoveel mogelijk voor open grachten zonder betuining. Er moet in de grachten een vloeiende doorstroom zijn, maar grachten dienen in de eerste plaats om het water ter plaatse te laten infiltreren. Infiltratie in de gracht gebeurt voornamelijk via de wanden en dat gaat niet als er betuining wordt in geplaatst. Bovendien is het onderhoud van grachten met betuining moeilijker (handmatig) dan open grachten. Daarnaast willen we er op wijzen dat een open gracht tot het openbaar domein behoort. Het is niet toegestaan om zelf een betuining te plaatsen. Bovendien is recent beslist dat betuiningen niet meer worden toegestaan, enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, bepaald door de stad.

Besluit: Ongunstig

 

Advies: ongunstig

 

  1. Project-MER

 Niet van toepassing

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.


Watertoets

Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.

 

De locatie is volgens de watertoetskaarten deels mogelijk overstromingsgevoelig (pluviaal).

Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.


Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:

 

Functionele inpasbaarheid

Het betreft het overwelven van een gracht om toegang te verschaffen als inrit van een perceel. De werken zijn inpasbaar.

Het regulariseren van de verharding in de voortuin om de auto te kunnen draaien, zodat er vooruit op straat kan worden gereden, is niet inpasbaar.

Volgens artikel 65 van de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening is maximum de helft van de voortuin verhard.

 

Mobiliteitsimpact

Voor het plaatsen van een overwelving om toegang te verschaffen naar een ééngezinswoning en de regularistatie van de verharding van de voortuin is de impact van de mobiliteit nihil.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid

De overwelving heeft een beperkt bouwvolume. De verharding bedraagt meer dan 50% van de voortuin. Dit strookt niet met de voorschriften van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.

 

Visueel-vormelijke elementen

De overwelving wordt uitgevoerd in de materialen, conform de voorschriften van stad Geel. De verharding van de voortuin is voorzien in kiezel.

 

Cultuurhistorische aspecten

Niet van toepassing.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid

Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.

 

Conclusie

De aanvraag is niet inpasbaar in de omgeving en niet verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.

Niet van toepassing.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van het volgend advies en beoordeelt deze als volgt:

  •  Het advies van Openbaar Domein afgeleverd op 28 juni 2023 is ongunstig.

 

Conclusie

 

 

Ongunstig omwille van volgende redenen:

 

De aanvraag voldoet niet aan art. 65 van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening: maximum de helft van de voortuin mag verhard worden.

 

Ongunstig intern advies van openbaar domein:

Volgens het Uitvoeringsbesluit van 7 mei 2021 betreft de onbevaarbare waterlopen mag er per perceel slechts 1 overwelving worden voorzien met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur).

Van de maximale breedte van 5m kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat een bredere overwelving nodig is voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

      Het gaat hier om een eengezinswoning. Uit het dossier blijkt niet dat het perceel toegankelijk moet zijn voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

Van het aantal overwelvingen kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat er meer dan één overwelving nodig is in functie van de toegankelijkheid.

      Dit is niet van toepassing. Er is niet meer dan één overwelving nodig.

De eigenaar haalt verschillende redenen aan waarom hij meer verharding in zijn voortuin wenst  en waarom hij kiest voor kiezel. Hij geeft ook aan waarom ze kiezen voor een versteviging van de grachtwacht met duurzaam materiaal.

      Meer verharding: hij wil graag een draaiplaats voorzien voor de wagen in de voortuin zodat hij vooruit op de straat kan rijden in functie van veiligheid. In de straat mag er 70km/u worden gereden en dat wordt regelmatig overschreden. Met de maximale toegestane verhardingspercentage (50% van de voortuin) moet het zeker haalbaar zijn om op privé te draaien. Dat zal weliswaar niet in 1 beweging kunnen maar wel in verschillende keerbewegingen. Een overwelving met een breedte van 5m is dan ook voldoende om uit te rijden.

      Uitvoering private verharding in kiezel: men kiest voor kiezel omdat het water ook bij hevig regenweer vlot kan afvloeien. Dit is niet aanvaardbaar. Het is de bedoeling dat men op privé de oprit in waterdoorlatende materialen aanlegt om juist zoveel mogelijk water ter plaatse te laten infiltreren. Men mag geen wateroverlast veroorzaken naar aanpalende percelen en naar het openbaar domein toe. Het water moet zoveel mogelijk op privé worden opgevangen en mag niet vlot afvloeien naar openbaar domein. Bij de aanleg van een overwelving wordt wel een goot voorzien dat het eventuele overtollige water opvangt zodat het niet rechtstreeks over het fietspad en de straat loopt.

      Versteviging grachtwand: Men wil wildgroei vermijden. Men wil dat de gracht proper blijft en dat er een vloeiende waterdoorstroming is. Als stad kiezen we zoveel mogelijk voor open grachten zonder betuining. Er moet in de grachten een vloeiende doorstroom zijn, maar grachten dienen in de eerste plaats om het water ter plaatse te laten infiltreren. Infiltratie in de gracht gebeurt voornamelijk via de wanden en dat gaat niet als er betuining wordt in geplaatst. Bovendien is het onderhoud van grachten met betuining moeilijker (handmatig) dan open grachten. Daarnaast willen we er op wijzen dat een open gracht tot het openbaar domein behoort. Het is niet toegestaan om zelf een betuining te plaatsen. Bovendien is recent beslist dat betuiningen niet meer worden toegestaan, enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, bepaald door de stad.

 

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning  te weigeren omwille van volgende redenen:

Ongunstig advies omwille van volgende redenen:

- De aanvraag voldoet niet aan art. 65 van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening: maximum de helft van de voortuin mag verhard worden.

 

- Ongunstig intern advies van openbaar domein:

Volgens het Uitvoeringsbesluit van 7 mei 2021 betreft de onbevaarbare waterlopen mag er per perceel slechts 1 overwelving worden voorzien met een maximale breedte van 5m (gemeten van buitenkant kopmuur tot buitenkant kopmuur).

Van de maximale breedte van 5m kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat een bredere overwelving nodig is voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

  • Het gaat hier om een eengezinswoning. Uit het dossier blijkt niet dat het perceel toegankelijk moet zijn voor andere voertuigen dan personenwagens en lichte bestelwagens.

Van het aantal overwelvingen kan worden afgeweken als uit het dossier blijkt dat er meer dan één overwelving nodig is in functie van de toegankelijkheid.

  • Dit is niet van toepassing. Er is niet meer dan één overwelving nodig.

De eigenaar haalt verschillende redenen aan waarom hij meer verharding in zijn voortuin wenst  en waarom hij kiest voor kiezel. Hij geeft ook aan waarom ze kiezen voor een versteviging van de grachtwacht met duurzaam materiaal. 

  • Meer verharding: hij wil graag een draaiplaats voorzien voor de wagen in de voortuin zodat hij vooruit op de straat kan rijden in functie van veiligheid. In de straat mag er 70km/u worden gereden en dat wordt regelmatig overschreden. Met de maximale toegestane verhardingspercentage (50% van de voortuin) moet het zeker haalbaar zijn om op privé te draaien. Dat zal weliswaar niet in 1 beweging kunnen maar wel in verschillende keerbewegingen. Een overwelving met een breedte van 5m is dan ook voldoende om uit te rijden.
  • Uitvoering private verharding in kiezel: men kiest voor kiezel omdat het water ook bij hevig regenweer vlot kan afvloeien. Dit is niet aanvaardbaar. Het is de bedoeling dat men op privé de oprit in waterdoorlatende materialen aanlegt om juist zoveel mogelijk water ter plaatse te laten infiltreren. Men mag geen wateroverlast veroorzaken naar aanpalende percelen en naar het openbaar domein toe. Het water moet zoveel mogelijk op privé worden opgevangen en mag niet vlot afvloeien naar openbaar domein. Bij de aanleg van een overwelving wordt wel een goot voorzien dat het eventuele overtollige water opvangt zodat het niet rechtstreeks over het fietspad en de straat loopt.
  • Versteviging grachtwand: Men wil wildgroei vermijden. Men wil dat de gracht proper blijft en dat er een vloeiende waterdoorstroming is. Als stad kiezen we zoveel mogelijk voor open grachten zonder betuining. Er moet in de grachten een vloeiende doorstroom zijn, maar grachten dienen in de eerste plaats om het water ter plaatse te laten infiltreren. Infiltratie in de gracht gebeurt voornamelijk via de wanden en dat gaat niet als er betuining wordt in geplaatst. Bovendien is het onderhoud van grachten met betuining moeilijker (handmatig) dan open grachten. Daarnaast willen we er op wijzen dat een open gracht tot het openbaar domein behoort. Het is niet toegestaan om zelf een betuining te plaatsen. Bovendien is recent beslist dat betuiningen niet meer worden toegestaan, enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, bepaald door de stad.