De zone Havermarkt - Werft - Possonsdries is in het beleidsplan ruimte Geel aangeduid als strategisch project. In de meerjarenplanning 2020-2025 zijn volgende acties opgenomen met betrekking tot het strategisch project Werft:
Op 21 juni 2021 (jaarnummer 01802) keurt het college van burgemeester en schepenen de projectfiche en onderzoeksvragen voor de opmaak van het masterplan Werft goed. Voor de opmaak van het masterplan wordt beroep gedaan op de raamovereenkomst van de dienst stadsontwikkeling met BUUR Part of Sweco voor ondersteuning met betrekking tot ontwerp, juridische en financiële aspecten, en communicatie.
Op 4 april 2022 (jaarnummer 00842) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de einddocumenten van fase 1 van het masterplan Werft, namelijk de ambitienota en de projectfiches 'De Werven van Werft'. Het college van burgemeester en schepenen keurt de gunning van de deeltrajecten 'parkeren en mobiliteit' en 'cultuurcluster en stadhuis' goed.
Op 5 september 2022 (jaarnummer 02317) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van het masterplan Werft, de parkeer- en mobiliteitsstudie, het onthardingsproject Havermarkt, het deeltraject noordelijke wand, en de programmastudie stadhuis en cultuurcluster. Omtrent het onthardingsproject en het deeltraject noordelijke wand worden standpunten ingenomen zodat de verdere uitwerking kan aangevat worden (jaarnummer 02322).
Op 5 december 2022 (jaarnummer 03114) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van de mobiliteits- en parkeervisie behorende bij het masterplan Werft en geeft opmerkingen ter verwerking.
Op 13 februari 2023 (jaarnummer 00317) keurt het college van burgemeester en schepenen de projectfiches voor de deelprojecten Stadhuis en Cultuurcluster goed.
Eind 2022 is het meerjarenplan 2020-2025 budgettair bijgestuurd. Daarbij is beslist om de definitieve uitvoering van het vergroeningsproject Havermarkt te verschuiven naar de volgende legislatuur. De Havermarkt krijgt in 2023 wel een proefopstelling met groen en er staat participatie met de inwoners gepland.
Het eerste idee voor de proefopstelling groen is op 27 januari 2023 besproken op de stuurgroep masterplan Werft. De geformuleerde opmerkingen zijn verder uitgewerkt met de dienst Openbaar Domein en studiebureau BUUR Part of Sweco en resulteren in voorliggend conceptvoorstel. Dit is vooraf besproken op het schepenoverleg grondgebiedszaken van 17 april 2023, en wordt ter principiële goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
Het conceptvoorstel voor de proefopstelling groen omvat drie schaalniveaus:
De presentatie in bijlage bevat duiding en beeldmateriaal bij onderstaande argumentatie.
Proeftuin
De schets voor de proeftuin vertrekt vanuit het optimaliseren van het bestaand grasveld ten noorden van de kantoren van de Geelse Huisvesting. Er wordt voorgesteld om hier enkele bomen in volle grond aan te planten. Dit wordt aangevuld met beperkte ontharding en groene opwaardering van de zone rondom de terrassen aan de frituur en de horecaterrassen aan de zuidelijke wand. Zo ontstaat een langgerekt groen kader van circa 110 meter langsheen de bestaande parkeerplaatsen die grotendeels behouden blijven.
De proefopstelling krijgt op deze manier het karakter van een ware "proeftuin", waar enerzijds bewoners kunnen proeven van het beoogde effect van het definitieve onthardingsproject, en dat anderzijds vanuit stadszijde wordt opgevat als testcase.
Randmarkering
Tweede onderdeel van de proefopstelling groen is een aanduiding van het toekomstig onthardingsproject via een lijnschildering op de bestaande verharding. Om verwarring met de markering van de parkeerplaatsen te vermijden wordt een groene kleur gebruikt en kan gewerkt worden met een tekst of patroon. Bijkomend is het de bedoeling om op de grenslijn simulatiebeelden te plaatsen die een mogelijk toekomstperspectief bieden op het onthardingsproject.
"Werftpaddekes"
Via de "Werftpaddekes" (werktitel) wordt de link gelegd met het masterplan dat in opmaak is, maar ook met de algemeen gewaardeerde Postpaddekes aan de andere zijde van de Sint-Amandskerk. Bedoeling is om via mobiel groen trage routes te markeren die belangrijk zijn in het toekomstig masterplan, namelijk de verbinding tussen de Waaiburg en de Markt, de verbinding tussen de voetgangersuitgang van parking Ecodroom en de Markt, en de verbinding tussen het stadspark en de Markt. Om een uniform beeld over het volledige centrumgebied te verkrijgen, worden hiervoor de boombakken in cortenstaal ingezet die recent gemaakt zijn om de ingang van parking Nieuwstraat te markeren. Bij uitbreiding kan dit mobiel groen ook gebruikt worden om markante plekken aan te duiden, bijvoorbeeld de start van de Postpaddekes aan de Markt.
Beleving en participatie
Een belangrijk aspect van de proefopstelling groen is het kenbaar maken van de intenties van het masterplan Werft bij de bevolking. Bij elk van de voorgestelde ingrepen is de belevingswaarde essentieel en voorwerp van verdere uitwerking. De GEK op Geel-principes (Groen, Energiek, Kindvriendelijk) vormen daarbij de leidraad. Zo wordt voor de "Werftpaddekes" gedacht aan het toevoegen van een speels karakter door bv. kleur, verlichting of een tijdsaanduiding van de wandelafstand tot aan de Markt. In de proeftuin kunnen de oranje en gele ronde tijdelijke zitelementen een plaats krijgen, kan sfeerverlichting toegevoegd worden, of kan via een participatief traject een speel- en zitelement op maat uitgewerkt worden.
Doelstelling is om de proefopstelling groen in het najaar te installeren. Dit houdt in dat er in september en/of oktober voorbereidende werkzaamheden gebeuren (opbreken verharding, inzaaien gras, plaatsen mobiel groen, ...) zodat in november de bomen aangeplant kunnen worden. Voorgesteld wordt om de werkzaamheden gepaard te laten gaan met fysieke participatieacties, zoals aanplanten van bloembollen, thematochten door stadsgidsen, ... Gelijktijdig zal ook een online participatietraject (via ideevoorgeel.be) over het masterplan Werft en het onthardingsproject Havermarkt aangeboden worden.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het conceptvoorstel voor de proefopstelling groen voor de Havermarkt goed. Dit omvat drie schaalniveaus:
Het college van burgemeester en schepenen geeft volgende randvoorwaarden mee:
Het college van burgemeester en schepenen keurt goed om de proefopstelling groen te combineren met een participatietraject. Dit omvat zowel fysieke participatieacties als online participatie omtrent de proefopstelling groen, het toekomstige onthardingsproject en het masterplan Werft.
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de diensten Stadsontwikkeling, Openbaar Domein en Organisatieontwikkeling om de proefopstelling groen verder uit te werken en volgende aspecten voor de zomervakantie ter goedkeuring voor te leggen:
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht om gerelateerde besluitvorming voor te bereiden, enerzijds aan de dienst ondernemen omtrent de opstelling van de dinsdagmarkt op Markt/Havermarkt en anderzijds aan de dienst openbaar domein omtrent een compensatie van parkeerplaatsen gelegen in de Palingstraat.