Terug
Gepubliceerd op 03/05/2023

2023_CBS_01156 - Advies aan Deputatie - Het oprichten van 7 appartementen met parkeergarage en de sloping van het hoofd- en bijgebouw , gelegen Velodroomwijk 41 (202200519) - Advies

College van Burgemeester en Schepenen
di 02/05/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Bart Julliams; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01156 - Advies aan Deputatie - Het oprichten van 7 appartementen met parkeergarage en de sloping van het hoofd- en bijgebouw , gelegen Velodroomwijk 41 (202200519) - Advies 2023_CBS_01156 - Advies aan Deputatie - Het oprichten van 7 appartementen met parkeergarage en de sloping van het hoofd- en bijgebouw , gelegen Velodroomwijk 41 (202200519) - Advies

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 02/05/2023


Op 20 februari 2023 leverde het college van burgemeester en schepenen van Geel een vergunning af voor het oprichten van 7 appartementen met parkeergarage en de sloping van het hoofd- en bijgebouw.

Derden zijn tegen deze beslissing in beroep gegaan bij de Deputatie van de provincie Antwerpen.

Argumentatie

In het beroepschrift worden volgende elementen aangehaald en beoordeeld door de omgevingsambtenaar:

De MER-screeningsnota is onvolledig 

De MER-screeningsnota bepaalt het volgende: “Er zal dus slechts een beperkte of zelfs geen bronbemaling dienen te worden uitgevoerd voor het uitvoeren van de parkeerkelder. De diepte van graven tov as van de weg is ongeveer 2,85m.”

Blijkens recente rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen dient de bronbemaling echter te worden onderzocht in de MER-screeningsnota, wanneer er (mogelijk) bronbemaling wordt uitgevoerd, ook wanneer die bronbemaling niet wordt aangevraagd in de huidige aanvraag.

De milieueffectbeoordeling heeft tot doel de vergunningverlenende overheid toe te laten de weerslag van het gehele project op de mens en het leefmilieu na te gaan. Aan die doelstelling, die de eenheid van beoordeling beoogt, zou afbreuk worden gedaan indien voor een totaalproject de milieubeoordeling voor activiteiten in de uitvoeringsfase worden afgesplitst en later beoordeeld.

Beoordeling omgevingsambtenaar:

In de mer – screeningsnota wordt gesteld dat de bronbemaling het milieu niet ‘extreem’ zal belasten. Dat is een beoordeling van mogelijke effecten, die nog ten gronde zal worden uitgewerkt als er effectief een bronbemaling vereist is en daarvoor een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd.

 

Strijdigheid met de gemeentelijke stedenbouwkundige basisverordening 

De aanvraag wijkt op minstens volgende punten af van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening:

- Artikel 9 van de basisverordening bepaalt: – Het uiterlijk van een gebouw wordt bepaald door de inplanting, het bouwvolume, het materiaalgebruik, de gevelkenmerken e.d..

– Het bouwwerk moet zo goed mogelijk inpassen in de omgeving. Naast een passende inplanting, volume en welstand, moet er ook aandacht worden besteed aan een goede situering van toegangen, uitzichten, visuele en functionele relaties, materiaalgebruik, het beperken van mogelijke overlast voor aanpalenden en omgeving, maatregelen m.b.t. het milieu. Het bouwwerk past zeer zeker niet ‘zo goed mogelijk’ in de omgeving: het past in de verste verte niet in de omgeving. De afwijkingen bleken in casu dermate ruim dat de verkavelingsvoorschriften de facto buiten beschouwing werden gelaten, terwijl deze juist als doel hebben om een uniforme bouwwijze, minstens een harmonische invulling te bewerkstelligen van de bouwpercelen die hiervan deel uitmaken.

De vergunningverlenende overheid moet het beperkt karakter van de gevraagde afwijking beoordelen. Een combinatie van verschillende gevraagde afwijkingen kan ertoe leiden dat er geen sprake meer is van een beperkte afwijking.” De aanvraag holt de basisverordening volledig uit.

Beoordeling omgevingsambtenaar:

De afmetingen zijn conform de basisverordening. In het beroepschrift wordt gesproken over verkavelingsvoorschriften, maar de aanvraag is niet gesitueerd in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

 

Verder beoordeelt de omgevingsambtenaar de aanvraag als gunstig. Een meergezinswoning kan op deze locatie immers worden toegestaan omwille van de toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:

 

Overeenkomstig artikel 4.3.1§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient een omgevingsvergunning te worden geweigerd indien het aangevraagde onverenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening. De beoordelingsgronden van de goede ruimtelijke ordening worden omschreven in art. 4.3.1§2 van de VCRO.

Functionele inpasbaarheid

Het oprichten van 7 appartementen stelt geen beperking aan het gebruik van het perceel. De bestemming van het perceel wordt door de aanvraag niet geschaad. De aanvraag is functioneel in overeenstemming met de functies van de omliggende percelen en deze in de ruimere omgeving van het project.

Ruimtegebruik – schaal- bouwdichtheid.

De aanvraag heeft een impact op het ruimtegebruik van het perceel.  De oppervlakte van de huidige aanvraag is echter volledig in overeenstemming met de bouwzones zoals gebruikelijk voorzien.

Visueel-vormelijk

De aanvraag heeft een beperkte impact op de visueel-vormelijke uitstraling in het straatbeeld. Er worden immers 7 appartementen voorzien. Het gabarit is echter in overeenstemming met het bestaande en toekomstige straatbeeld. Het nieuwe gebouw integreert zich visueel goed in het straatbeeld.

Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag is niet gesitueerd in een beschermd landschap of dorpsgezicht. De aanvraag heeft geen invloed op de cultuurhistorische aspecten van het perceel en de omgeving.

Mobiliteit

De aanvraag heeft een invloed op de mobiliteit. Er worden immers 7 appartementen  voorzien. Alle vereiste parkeerplaatsen worden echter op het eigen terrein voorzien zodat er geen extra parkeerdruk op het openbaar of het private terrein zal ontstaan.

De 7 appartementen zullen geen grote verkeersdrukte met zich meebrengen omdat het net om woongelegenheden gaat waarbij de vervoersbewegingen verspreid zullen zijn over de dag in tegenstelling tot bv. kantoren.

Bodemreliëf

De aanvraag heeft een impact op het bodemreliëf. Er worden immers 7 appartementen voorzien. De nodige voorzieningen voor de opvang en infiltratie van het hemelwater dat op de site valt, zullen worden opgelegd overeenkomstig de bestaande regelgeving hieromtrent.

Hinderaspecten – gezondheid

De aanvraag brengt extra hinder met zich mee voor de omgeving tijdens de duur van de werken. Na de werken zullen noch de omgeving, noch de gezondheid van de omwonenden geschaad worden.

 

Er kan geconcludeerd worden dat het project in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening en aanleg.

 

In navolging van dit gunstig advies geeft het college van burgemeester en schepenen een gunstig advies betreffende het oprichten van 7 appartementen met parkeergarage en de sloping van het hoofd- en bijgebouw onder de voorwaarden van omgevingsvergunning OMV_2022150833.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies van de omgevingsambtenaar en brengt een gunstig advies uit bij de aanvraag voor omgevingsvergunning.