Terug
Gepubliceerd op 22/02/2023

2023_CBS_00385 - Locatie gemeentelijk Recyclagepark - Heropstart locatie-onderzoek & principebeslissing voorstel locatie Lammerdries 5 (perceel B 39 C) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 20/02/2023 - 12:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00385 - Locatie gemeentelijk Recyclagepark - Heropstart locatie-onderzoek & principebeslissing voorstel locatie Lammerdries 5 (perceel B 39 C) - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_00385 - Locatie gemeentelijk Recyclagepark - Heropstart locatie-onderzoek & principebeslissing voorstel locatie Lammerdries 5 (perceel B 39 C) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Sinds een aantal jaren blijkt dat het huidige recyclagepark op haar grenzen stuit. Door de provincie Antwerpen werden deze problemen met de huidige locatie ook onderkend en de provincie nam een herlokalisatie van het recyclagepark in 2012 op in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Woon-werkpark. De nieuwe locatie voor het containerpark werd voorzien binnen de zone die werd bestemd voor het regionaal bedrijventerrein Ossenbruul tussen Poiel en de Antwerpseweg. Door de Raad van State werd het gedeelte van het RUP Woon-werkpark dat het regionaal bedrijventerrein mogelijk maakt echter vernietigd, waardoor de verplaatsing niet meer mogelijk was.

Vervolgens heeft het stadsbestuur in 2013 een integraal locatie-onderzoek verricht, waarbij potentiële locaties werden onderzocht op basis van een aantal ruimtelijke criteria, en de noodzaak om op korte termijn tot realisatie te kunnen overgaan. Uit dit locatie-onderzoek werden een aantal sites naar voren gebracht voor verder onderzoek:

  • Omgeving sportsite De Leunen;
  • Percelen Kleinhoefstraat, palend aan site VOKA;
  • Zone Ring Antwerpseweg;
  • Site aan overkant van het huidige containerpark met percelen in of naast de Zone voor innovatieve KMO;
  • Deelperceel Zwaarvoerdersspoor, palend aan gebouw Axion;
  • Voormalige parking ter hoogte van de sporthal Axion;
  • Bedding R14 tussen Gooreind en aansluiting N19 Dr. -Vandeperrestraat;
  • Site aan Molseweg op terreinen van voormalige fotografiewinkel;
  • Sites Molseweg aansluitend bij bestaand bedrijventerrein;
  • Site Winkelomheide in de buurt van het slachthuis;
  • Site Winkelomheide (hoek buitenzijde ring);
  • PRUP Brukel;
  • Militair domein Kievermont;
  • Site aansluitend aan bedrijvenpark Winkelomheide.

Deze laatste site, aansluitend aan het bedrijvenpark Winkelom, bleek ruimtelijk veel minder nadelen te hebben dan de andere (omgevingsfactoren zoals directe aangelanden, mobiliteitssituatie, reeds handelszone etc.).

IOK werd bereid gevonden om de trekkersrol in dit dossier te vervullen en zegde toe om te onderzoeken of de site geschikt was om een RUP op te maken. Door IOK werd een dossier opgemaakt voor de wettelijk verplichte planMER-screening in functie van de opmaak van en nieuw RUP ‘Recyclagepark’, waarin onder andere de volgende zaken zijn opgenomen:

  • Een alternatievenonderzoek naar verschillende mogelijke locaties voor de verplaatsing van het containerpark;
  • een onderzoek naar de milieueffecten van de realisatie van het plan op de voorkeurslocatie;
  • en een voorstel voor de inrichting van het terrein.

Het college van burgemeester en schepenen stemt in zitting van 24 april 2017 in met het planMER-screeningsdossier van het RUP recyclagepark op voorwaarde dat in het RUP enkel de voor het recyclagepark benodigde oppervlakte wordt herbestemd en dat een groene bufferzone word aangelegd rondom het containerpark. 

In zitting van 24 augustus 2020 stelt de gemeenteraad het RUP Recyclagepark, bestaande uit een toelichtingsnota, stedenbouwkundige voorschriften, een grafisch plan en bijbehorende bijlagen, definitief vast, met inachtname van de voorgestelde wijzigingen op basis van het besluit van het college van burgemeester en schepenen en het eindadvies van de GECORO.

De nieuwe locatie van het recyclagepark palend aan het bestaande bedrijventerrein langs Winkelom werd ook meegenomen in het traject van de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Geel, dat op 16 december 2021 definitief door de gemeenteraad werd vastgesteld. Meer bepaald is dit opgenomen in het beleidskader duurzame bedrijvigheid van het Beleidsplan Ruimte Geel.

Op 4 februari 2021 werd bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend op verdenking van overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwenteling van macht, bij het nemen van volgende beslissingen:

  • Het besluit van de stad Geel van 7 september 2020 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Recyclagepark.
  • Het besluit van 21 juni 2018 van het Departement Omgeving, afdeling Gebiedsontwikkeling, omgevingsplanning en – projecten, Milieueffectenrapportage inzake het toekennen van een ontheffing tot het opmaken van een plan – MER in het kader van het RUP ‘Recyclagepark’.

Op donderdag 10 november 2022 werd het arrest van de Raad van State ontvangen. De Raad van State heeft beslist het besluit van de gemeenteraad van de stad Geel van 7 september 2020 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Recyclagepark’, alsook het besluit tot ontheffing van de m.e.r. plicht (Vlaamse Gewest, 21 juni 2018) te vernietigen omwille van een gebrekkige m.e.r. screeningsnota.

Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State werd bij IOK nagevraagd of er gerechtelijke procedures mogelijk zijn om de vernietiging van het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Recyclagepark’ aan te vechten. Echter is dit niet mogelijk.  

In zitting van 5 december 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van het arrest van de Raad van State en beslist om een overleg te organiseren met IOK. 

Argumentatie

Op donderdag 26 januari 2023 vond een overleg met IOK plaats. Dit overleg heeft tot doel gehad de mogelijke vervolgstappen in kaart te brengen:

  • De haalbaarheid om de RUP-procedure voor dezelfde locatie terug volledig te doorlopen, werd onderzocht;
  • het eerder gevoerde locatie-onderzoek werd opnieuw onder de loep genomen;
  • er werd bekeken of er nog andere alternatieve locaties onderzocht kunnen worden.

Haalbaarheid heropstart RUP-procedure voor locatie aan bedrijvenpark Winkelomheide

Indien de RUP-procedure wordt hernomen dient dit te gebeuren voor de volledige procedure. Dit betekent dat er opnieuw een termijn van 2 jaar voor de procedure in acht moet worden genomen, nadien kan pas een omgevingsvergunning worden ingediend, om vervolgens over te gaan tot uitvoering. 

Bijkomend is het niet uitgesloten dat het RUP na definitieve goedkeuring opnieuw zal worden aangevochten bij de Raad van State.

Potenties eerder gevoerde locatie-onderzoek

Voor een overzicht van de beoordelingen voor elk van de locaties die onderdeel uitmaakte van het eerder gevoerde locatie-onderzoek ( termijn 2012-2017), wordt verwezen naar de presentatie met overzicht van het eerder gevoerde locatie-onderzoek (zie bijlage 1_Overzicht eerdere locatie-onderzoeken).

Nieuwe alternatieve locatie

De meeste locaties uit het eerder gevoerde locatie-onderzoek, die moeten voldoen aan de toen vastgelegde voorwaarden en criteria, vereisen een planinitiatief of zijn onderworpen aan reeds lopende planinitiatieven. Dit met als gevolg dat deze steeds gebonden zijn aan een minimale termijn van twee jaar alvorens een omgevingsvergunningsaanvraag kan worden ingediend.

Gelet op het herbekeken locatie-onderzoek en er rekening mee houdend dat de herlokalisatie op korte termijn noodzakelijk is, is het aangewezen om locaties in overweging te nemen die planologisch de juiste bestemming hebben, en waarvoor grondverwerving in der minne tot stand kan komen;

De voornaamste randvoorwaarde voor de eerdere locatie-onderzoeken betreft de afstand van het recyclagepark t.o.v. het centrum (noodzaak gelegen te zijn in of aan de rand van het stedelijk gebied). Uit het overleg met IOK is gebleken dat, wanneer van deze voorwaarde kan worden afgeweken, er zich een nieuwe locatie aanbiedt die door IOK reeds werd onderzocht en die aan alle andere geografische en technische voorwaarden voldoet. 

Het gaat over een rechthoekig perceel kadastraal gekend sectie B 39 C,dat een oppervlakte heeft van 10.743 vierkante meter en gelegen is te Lammersdries 5, naast de autokeuring in Geel (zie ook bijlage 2_Opmetingsplan perceel B 39 C) en dat behoort tot een zone voor bedrijvigheid volgens het gewestplan. Op heden is er nog een industriegebouw aanwezig op het perceel. De site was voormalig in gebruik als overslaglocatie van Recupel. Dit impliceert ook dat er reeds een afvalvergunning voor het perceel werd afgeleverd, wat duidt op de overeenstemming met de invulling van een recyclagepark.

Na afbraak van het gebouw leent het perceel (zowel de grootte als de vorm) zich tot de inplanting van een recyclagepark volgens DifTar-systeem. Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat er op heden aan de achterzijde van het gebouw, op ca. de helft van de oppervlakte van het perceel, een bosstructuur aanwezig is die gekapt zal moeten worden (dewelke wel bestemd is als zone voor bedrijvigheid).

Een ander aandachtspunt is dat twee aanpalende percelen met ligging Lammerdries 3, kadastraal  gekend sectie B 8 G, en Herentalseweg 48, kadastraal  gekend sectie B 8 E, beide zijn aangeduid als risicopercelen PFOS/PFAS. Voor deze percelen dringt zich een extra bodemonderzoek op.

Aangezien het perceel reeds in eigendom is van IOK dienen er geen onderhandelingen gevoerd te worden. IOK zal voorzien in de inrichting en exploitatie van het recyclagepark.

Om de invloed op de reeds bestaande mobiliteitsdruk in de omgeving van het kruispunt Herentalseweg – Twee-Molensstraat tot een minimum te beperken, wordt er voorgesteld om een aanschuifstrook op het perceel zelf (B 39C) te voorzien. Bijkomend wenst IOK er op te wijzen dat een recyclagepark volgens DifTar-systeem een vlottere doorstroom zou moeten garanderen en dat het gebruik van een recyclagepark hoofdzakelijk buiten de spitsuren zal verlopen.

Een belangrijk aandachtspunt, indien het college van burgmeester en schepenen goedkeuring geeft om deze locatie aan Lammerdries te selecteren voor het toekomstig recyclagepark, is dat de locatie relatief ver verwijderd is van het stedelijk gebied, wat nadelig is voor wie niet beschikt over gemotoriseerd vervoer. 

Voor burgers die woonachtig zijn op een locatie die te ver verwijderd is van de locatie aan Lammerdries zal er ook de mogelijkheid zijn om gebruik te maken van het recyclagepark van Dessel, Retie of Meerhout. 

Aanvullend kan worden onderzocht of een lokaal brengpunt in het centrum, of ruimer genomen het stedelijk gebied (binnen de ring), mogelijk is. In dat geval dient onderzocht te worden hoe dit juist kan worden georganiseerd.

Gelet op de hierboven omschreven vervolgstappen wordt de locatie aan Lammerdries 5, kadastraal  gekend sectie B 39 C, als meest optimale en haalbare locatie naar voren gebracht voor de inrichting van en recyclagepark. 

Omwille van het belang van dit dossier naar alle burgers van Geel toe, zal ook de gemeenteraad van dit dossier in kennis worden gesteld. 

Met dit besluit geeft de stad de opdracht aan  IOK en IOK Afvalbeheer om met dit perceel  verder aan de slag te gaan met het oog op het realiseren van een nieuw recyclagepark en kan gestart worden met de voorbereiding voor de aanvraag omgevingsvergunning. Het ontwerp zal worden opgemaakt door IOK. Er wordt een globale doorlooptijd van 2 jaar verwacht (doorlopen aanvraagprocedure omgevingsvergunning & uitvoering inrichting recyclagepark). 

Juridische grond

Conform de bevoegdheidsoverdracht, de dato 06 november 1995 en 1 december 2003 houdende de beheersoverdracht en opdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK-Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer zoals verwoord in de statuten van IOK-Afvalbeheer.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de inplanting goed van een nieuw te realiseren recyclagepark volgens DifTar-systeem op het perceel kadastraal  gekend sectie B 39 C, met locatie Lammerdries 5, 2440 Geel.

Artikel 2

In uitvoering van de bevoegdheidsoverdracht, de dato 06 november 1995 en 1 december 2003 houdende de beheersoverdracht en opdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK-Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer zoals verwoord in de statuten van IOK-Afvalbeheer, inzake de uitbating van het recyclagepark van stad Geel ten aan zien van IOK-Afvalbeheer, geeft het College van burgemeester en schepenen de opdracht aan IOK en IOK Afvalbeheer om de nodige stappen en voorbereidingen te treffen om op perceel B 39 C gelegen te Lammerdries 5 te Geel, een nieuw en goed uitgerust recyclagepark te realiseren.

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de inplanting van een nieuw recyclagepark volgens DifTar-systeem op het perceel kadastraal gekend sectie B 39 C, met locatie Lammerdries 5, 2440 Geel.