Het Vastgoedinformatieplatform (VIP) is een initiatief van Digitaal Vlaanderen. Dit generiek gegevensdelingsplatform maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk en zal het huidige systeem van de notarisbrief, waarbij elke gemeente voor zich werkt, vervangen. De verschillende aanvragers kunnen de informatie verkrijgen via één eenvoudige weg.
De processen achter de opmaak, het versturen en factureren van de huidige notarisbrief (gegenereerd uit het GIS) zullen dus drastisch veranderen. Vanaf de omschakeling dienen BIV-erkende vastgoedmakelaars en notarissen hun aanvragen via het webportaal uit te voeren. Burgers kunnen/moeten tot eind 2023 hun aanvraag op de huidige werkwijze uitvoeren.
Alle Vlaamse gemeenten zullen, verspreid over enkele ‘waves’, instappen in het VIP in de loop van 2023. Stad Geel is opgenomen in wave 4 (tussen 18 april en 18 mei 2023).
Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij stad Geel aanvragen. De stad vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.
Zoals vele gemeenten is ook de stad Geel op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen. Gemeenten werken hiervoor samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld.
Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.
De stad Geel kan via het Vastgoedinformatieplatform (VIP) de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten.
In samenwerking met Digitaal Vlaanderen wordt een werkwijze vastgelegd voor informatiedeling tussen gemeenten en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, en waarvoor de stad Geel een reglement opmaakt dat thans ter goedkleuring voorligt.
Daarenboven brengt het verzamelen en ontsluiten, via het VIP, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor elke gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee. De stad Geel wenst deze kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen. Hiervoor zal het bestaande retributiereglement voor administratieve prestaties bij afzonderlijk gemeenteraadsbesluit worden aangepast en verfijnd.
Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.
De gemeenteraad keurt goed dat de stad Geel aansluit tot het Vastgoedinformatieplatform volgens de planning en modaliteiten zoals vooropgesteld door Digitaal Vlaanderen.
De gemeenteraad keurt het reglement goed over het verkrijgen en ontsluiten van vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform.