Lokaal bestuur Geel ondersteunt gezinnen met kinderen bij de geboorte (of adoptie van een kind tot 18 jaar). Er zijn twee luiken:
Bedoeling
Huidige werkwijze
Los van elkaar ontvangen gezinnen voor deze twee acties nu telkens een brief vanuit stad Geel. Zij worden dan geïnformeerd om de geboortepremie/cadeaubonnen of om de goodybag te komen ophalen. De geboortepremie wordt momenteel via het onthaal van het stadhuis verdeeld telkens voor de gezinnen die het laatste half jaar een geboorte of adoptie hadden. De goodybag kunnen gezinnen komen ophalen in Huis van het Kind in het voorjaar volgend op het geboortejaar van het kind. Deze werkwijze en opvolging vraagt heel wat tijdsinvestering van de betrokken diensten en verwacht van de gezinnen om op verschillende momenten iets te gaan ophalen bij een dienst van de stad.
bereik
Van de geboortepremie via Geelse cadeaubonnen wordt ongeveer 80% opgehaald, nadat er ook nog een herinnering werd nagestuurd voor die gezinnen die niet zijn langs geweest. Ongeveer 30% van de gezinnen komt langs in Huis van het Kind voor de goodybag. We vrezen dat juist die gezinnen die het meest kwetsbaar zijn en dus nog meer dan het modale gezin gebaat zijn met de financiële ondersteuning en de info, het moeilijkste te bereiken zijn. Dat blijft altijd een grote uitdaging. Daar waar we nabij willen zijn vroeg in de ontwikkeling van een kind, geraakt de (financiële) ondersteuning via de huidige manier van werken nog steeds erg moeilijk of niet bij de kwetsbare gezinnen.
Aanbod Vlaamse regering
De Vlaamse regering heeft recent acties ondernomen om het lokaal sociaal gezinsbeleid te ondersteunen.
Het Agentschap Opgroeien ontsluit op niveau van iedere stad zowel op populatieniveau als op persoonsniveau gegevens die kunnen gebruikt worden in het kader van het lokaal sociaal gezinsbeleid, bijv. om tegemoetkomingen, kortingen enz. toe te kennen aan gezinnen met kinderen.
Concreet gaat het over volgende mogelijkheden zie bijlage:
Gezien deze mogelijkheden stelt dienst kindzorg en onderwijsregie, in overleg met dienst organisatieontwikkeling, dienst gelijke kansen en de sector vrijetijd voor om een nieuwe werkwijze uit te werken rond de geboortepremie (subsidie geboorte en adoptie) en de goodybag .
Alvorens een nieuwe werkwijze voor de geboortepremie en goodybag in detail uit te werken vraagt dienst kindzorg en onderwijsregie een principiële keuze aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau. In overleg met dienst organisatieontwikkeling, dienst gelijke kansen, sector vrijetijd kwamen we tot twee mogelijke werkwijzen.
Voorstel 1
Elk gezin krijgt één brief, waarin informatie gebundeld staat over zowel de geboortepremie die automatisch wordt uitbetaald als de goodybag die moet opgehaald worden.
Wat is hiervoor nog nodig?
Voorstel 2
We behouden de werkwijze om de geboortepremie (subsidie geboorte en adoptie) van € 55 aan de gezinnen te geven in de vorm van Geelse cadeaubonnen en we koppelen hieraan ook de verdeling van de goodybag
Wat is hiervoor nodig
Besluit
Dienst kindzorg en onderwijsregie, in overleg met dienst organisatieontwikkeling, dienst gelijke kansen en sector vrijetijd, vraagt aan het bestuur de principiële goedkeuring om voorstel 1 verder uit te werken:
Het team organisatieontwikkeling adviseert gunstig.
Verder bevelen wij aan om voor het meeste tijdsvriendelijke scenario te kiezen. Wij hebben in de werkingsjaren 2022 en 2023 de administratie rond de cadeaubonnen voor de subsidie geboorte en adoptie voor onze rekening genomen. Deze administratie is heel erg arbeidsintensief, in beperkte mate voor de dienst die de brieven verstuurt, maar zeker voor de dienst(en) waarbij de cadeaubonnen kunnen afgehaald worden.
Voor de goodybag is het belangrijk dat elk gezin de kans krijgt om deze op te halen. Waar dat gebeurt, is niet zo essentieel, wel dat er beknopt info gegeven wordt over het brede aanbod en ondersteuning voor gezinnen en kleine kinderen vanuit de stad. Het moment kan aangegrepen worden om het gezin breder te informeren indien deze noodzaak aangevoeld wordt, of hiervoor een aparte afspraak voor te maken.
Vanuit dienst gelijke kansen willen wij maximaal inzetten op automatische rechtentoekenning en ondersteunen wij dus uitdrukkelijk voorstel 1 waarbij de geboortepremie via het Groeipakket automatisch gestort wordt op de rekening van de gezinnen die in aanmerking komen.
De praktijk leert ons dat geschreven communicatie omwille van diverse redenen vaak door een meer kwetsbaar publiek niet of moeilijk begrepen wordt.
Ook is het gebruik van cadeaubonnen niet voor iedereen duidelijk of gekend. Bijkomend zijn de cadeaubonnen niet langer dan een jaar geldig, waardoor deze premie snel verloren gaat. Als we willen inzetten op het ondersteunen van jonge gezinnen, dan is een automatische toekenning een zeer logische keuze.
Het vast bureau geeft dienst kindzorg en onderwijsregie principieel de goedkeuring om de werkwijze rond subsidie geboorte en adoptie en de verdeling van de goodybag bij te sturen, in samenspraak met dienst organisatieontwikkeling, dienst gelijke kansen en sector vrije tijd. De verdeling wordt dan gecombineerd, waarbij de subsidie geboorte en adoptie automatisch uitbetaald wordt aan de gezinnen via een samenwerking met het Groeipakket. De gezinnen worden gelijktijdig uitgenodigd om een goodybag op te halen in het sociaal huis, dienst gelijke kansen of Huis van het Kind.