Terug
Gepubliceerd op 09/05/2023

2023_CBS_01243 - Gemeenschapsdienst - Europa WSE oproep 572 - Opstart gemeenschapsdienst lokale besturen - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 08/05/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Rob  Testelmans, Algemeen directeur wnd.

Afwezig

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01243 - Gemeenschapsdienst - Europa WSE oproep 572 - Opstart gemeenschapsdienst lokale besturen - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_01243 - Gemeenschapsdienst - Europa WSE oproep 572 - Opstart gemeenschapsdienst lokale besturen - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Gemeenschapsdienst in een notendop

Gemeenschapsdienst wordt uitgewerkt als een laagdrempelige werkervaringsstage (WES) binnen de GLOW-trajecten (GLOW = Groeien & Leren op de Werkvloer).

Doelgroep: uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die meer dan 2 jaar werkzoekend zijn

Prestaties: minimum 32u – maximum 64u per maand

Duurtijd: maximum 6 maanden

Gebruikers: lokale besturen – onderwijs – vzw’s

Kostprijs gebruikers: gratis

Vergoeding werkzoekenden in gemeenschapsdienst: 1,30 euro / uur – 11,11% bedrijfsvoorheffing + vergoeding voor kinderopvang & verplaatsingskosten


Oproep 572 – Opstart gemeenschapsdienst lokale besturen

Europa WSE wil via deze oproep lokale besturen financieel ondersteunen om leerwerkplekken binnen gemeenschapsdienst ter beschikking te stellen en deze te voorzien van een kwaliteitsvolle ondersteuning.

Wie kan indienen? Stad / gemeente of OCMW (dus niet op niveau van de ILV)

  • Opmerking: regisseurs SE & Werk kan een ondersteunende rol spelen in de voorbereiding van de aanvraag

Wat wordt verwacht? (= output)

  1. Actief aanbod van competentieversterkende leerwerkplekken zowel bij lokaal bestuur als bij VZW’s en onderwijsinstellingen
  2. Opmaak plan van aanpak met omschrijving rollen & verantwoordelijkheden, takenpakket en werkafspraken
  3. Opleiden van mentoren (= interne leerwerkplekbegeleiders)

Deze output is rechtstreeks gekoppeld aan de lump sum.

 Welke financiering wordt voorzien?

De methode van lump sum houdt een alles of niets principe in. Dit wil zeggen dat wanneer voldaan is aan de verwachte output in relatie met het gekozen engagement blijft de lump sum toegekend. Opgelet, de verwachte output is om te voorzien in leerwerkplekken, deze moeten daarom niet ingevuld worden!

Per lokaal bestuur wordt voorzien in 4 verschillende aantallen voorbereide leerwerkplekken en daaraan gekoppeld een kleiner / groter aantal opgeleide mentoren. 

 

Aantal leerwerkplekken

Minimum aantal opgeleide mentoren

Lump Sum

Small (S)

3

1

7.396,84 euro

Medium (M)

6

2

14.793,69 euro

Large (L)

18

6

44.381,06 euro

Extra Large (XL)

39

13

96.158,96 euro

 

Waarvoor je deze middelen uiteindelijk gaat inzetten, is niet bepaald. Je moet enkel voldoen aan de 3 gevraagde output om de financiering te ontvangen. Bij goedkeuring van het projectvoorstel ontvang je 80% van het bedrag. Na controle van de gevraagde output (ingevulde fiche/leerwerkplek – bewijs opleiding mentoren) begin 2024 ontvang je het saldo van 20%.

Argumentatie

Oproep 572 biedt enkele kansen op de interne mogelijkheden rond leertewerkstelling binnen de organisatie van het lokaal bestuur te verhogen. Zo kunnen opgeleide mentoren binnen de organisatie na het projectjaar ook breder ingezet worden voor de begeleiding van leerwerknemers uit de eigen organisatie. Op die manier verhogen we mogelijks op langere termijn het interne potentieel voor vormen van leerwerknemerschap.

De verkregen subsidie kan ingezet worden naar goeddunken van het bestuur. Idealiter worden de werkplekken waar mentoren opgeleid worden d.m.v. de subsidie verder ondersteund om het draagvlak voor het begeleiden van vormen van leertewerkstelling op lange termijn duurzaam te versterken.

Er zijn echter ook aandachtspunten:

- Plaatsen ingezet binnen oproep 572 voor gemeenschapsdienst, kunnen niet tegelijk ingezet worden voor andere vormen van leertewerkstelling (zoals Art. 60, Wijk-werken, voortrajecten,...). Dat kan pas na de projectperiode (na 31/12/2023).

- De subsidie wordt beoordeeld op het aantal beschikbare plaatsen, niet op de effectieve invulling van die plaatsen. De mate waarin de GLOW-partners effectief appel zullen doen op de beschikbare plaatsen, is sterk afhankelijk van het aantal lokale besturen in de regio die gaan indienen. De berichten over ambities van de lokale besturen in de Kempen wisselen vrij sterk. Hierover een inschatting maken blijkt moeilijk.

- De ondersteuning van de mentoren op de werkvloer gebeurt door externe GLOW-partners. De mate van ondersteuning heeft een sterke bereidheid op de motivatie om verdere trajecten in de toekomst op te nemen. Uit contacten met een van de GLOW-partners kunnen we volgende 'rode draad' rond werkafspraken tussen GLOW-partners en mentoren binnen de lokale besturen afleiden:

  • Mentoren staan in voor de dagelijkse ondersteuning op de werkvloer. Zij zijn 1ste aanspreekpunt voor de mensen binnen gemeenschapsdienst als het gaat over de uit te voeren taak en afspraken specifiek op de werkvloer. Vergelijkbaar met andere stages
  • GLOW-partner staat in voor de begeleiding rond tewerkstelling, dus meer de algemene zaken / versterking individu, …. 
  • Wanneer het gaat over specifieke zaken zoals veelvuldig te laat komen, regelmatig afwezig wegens ziekte,… zal er steeds afgestemd worden tussen GLOW-partners en mentor hoe dat aangepakt wordt. De GLOW-partners zullen alleszins hierover in gesprek gaan met de persoon in gemeenschapsdienst en hem/haar wijzen op de afspraken die gemaakt zijn, de rechten&plichten waaraan voldaan moet worden,…
  • Vooraleer een traject in gemeenschapsdienst opstart, zal er altijd afgestemd worden met zowel de kandidaat gemeenschapsdienst als met de werkvloer. Beide partijen dienen akkoord te zijn vooraleer opgestart kan worden. Indien tijdens de uitvoering van de activiteit duidelijk wordt, dat een verdere samenwerking met de persoon in gemeenschapsdienst niet mogelijk is, kan het traject vroegtijdig stopgezet worden. 

Fasering

Na het kenbaar maken van het engagement van lokaal bestuur Geel, wordt een concrete overeenkomst opgemaakt waarbij per voorziene plaats gemeenschapsdienst concrete afspraken en taakinhoud uitgewerkt wordt.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen tekent in op de Europa WSE oproep 572 een ambitie niveau: Medium: 6 werkplekken, 2 mentoren, subsidiebedrag van € 14 793.69