Dossiernummer: SA/ 2495
Datum aanvraag: 30/03/2023
Behandeld door: Joel Henderickx
Stedenbouwkundig attest Geel |
Wat is de functie van dit attest?
Dit attest is louter informatief, het heeft niet de waarde van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning. Het beslissende onderzoek vindt pas plaats als u een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning indient. Het attest loopt op geen enkele manier vooruit op de beslissing die dan genomen zal worden. In een aantal gevallen zal de aanvraag ook nog onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Hoelang is het attest geldig?
Dit stedenbouwkundig attest blijft gedurende twee jaar geldig vanaf het moment van de uitreiking.
Onder welke voorwaarden is het attest geldig?
De gegevens in dit attest zijn geldig onder voorbehoud van wijziging van het geldende ruimtelijk uitvoeringsplan of van de regelgeving in deze periode. De voorschriften van goedgekeurde plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen, toegestane verkavelingen, rooiplannen en stedenbouwkundige verordeningen zijn geldig zolang de verordenende bepalingen waaruit ze voortvloeien hun bindende kracht behouden. Doordat de gegevens snel kunnen wijzigen, is het raadzaam regelmatig een nieuw stedenbouwkundig attest aan te vragen.
Gegevens van de aanvrager |
Immo BBV
Rijn 175
2440 Geel
Gegevens van het perceel |
Larumseweg 2440 Geel
Kadastraal gekend als:
(afd. 6) sectie G 408 H
Ingewonnen adviezen |
Het advies van de dienst Stadsontwikkeling van stad Geel werd ingewonnen. Dit advies is ongunstig.
Advies van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar |
De gemeente is ontvoogd. Bijgevolg moet het advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar niet worden ingewonnen.
Standpunt van het college van burgemeester en schepenen |
Historiek:
dossiernummer:0285 - Stedenbouwkundige attesten
Datum aanvraag: 23/07/1975
Beslissing: Negatief
Onderwerp: Nieuwbouw eengezinswoning
dossiernummer:0285 A - Stedenbouwkundige attesten
Datum aanvraag: 19/03/1976
Beslissing: Positief
Onderwerp: Nieuwbouw eengezinswoning
dossiernummer:06972 - Stedenbouwkundige vergunningen
Datum aanvraag: 22/11/1977
Beslissing: Vergunning
Onderwerp: Het oprichten van een woningcomplex
Bepaling welk plan van toepassing is
De aanvraag is volgens het bij Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978 gelegen in woongebied en woonuitbreidingsgebied.
In deze gebieden gelden de stedenbouwkundige voorschriften van het KB van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De woonuitbreidingsgebied. In deze gebieden de stedenbouwkundige voorschriften gelden van het KB van 28/12/1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen. De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het perceel is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
Het perceel is gelegen binnen het Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel, goedgekeurd op 10/04/2012, PRUP Regionale ontsluiting Geel bis, goedgekeurd op 18/07/2019 en Woon-Werkpark, goedgekeurd op 10/04/2012.
Het perceel is niet gelegen binnen een goedgekeurde verkaveling.
Verordeningen
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
Algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Beschrijving van de bouwplaats, de omgeving en de aanvraag
Omschrijving
De aanvraag betreft het oprichten van een één- of meergezinswoning.
Toetsing aan de decretale beoordelingselementen
Het perceel is gelegen langs een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Conclusie:
Er wordt een ongunstig advies gegeven voor het oprichten van een één- of meergezinswoning omwille van het ongunstig advies van de dienst Stadsontwikkeling van stad Geel:
Het PRUP Woon-werkpark, dat definitief werd goedgekeurd in 2011, voorziet voor desbetreffend perceel een overdruk ‘Toegang voor gemotoriseerd verkeer en/of langzaam verkeer’ (artikel 17).
Er zijn in het PRUP vier van dergelijke ontsluitingspunten aangeduid die in aanmerking komen voor de ontsluiting via de Larumseweg. Het betreffen symbolische en indicatieve aanduidingen, waarvan de exacte ligging, dimensionering en het ontwerp bij de inrichting moet gebeuren. De aanduiding gebeurt om te vermijden dat de zone door het ontbreken van ontsluitingsmogelijkheden met het omliggende wegennet niet ontwikkelbaar zou zijn. Van de vier punten zijn er momenteel nog drie waarvan het perceel gevrijwaard is gebleven. Aangezien de verordenende voorschriften voor artikel 17 vermelden dat het perceel waarop een dergelijk ontsluitingspunt voorzien is, pas kan ontwikkeld worden na aanleg van de ontsluitingswegenis of indien na volledige ontwikkeling van deze zone blijkt dat het ontsluitingspunt niet meer kan bijdragen aan een beter ontsluiting van de zone, wordt vanuit de dienst stadsontwikkeling een negatief advies geformuleerd aangezien de grondbestemming (woongebied) pas van toepassing zal zijn voor die percelen waar de toegang niet uitgevoerd wordt, dus nadat gekend is waar de toegangsweg zal komen.
Momenteel kan het betreffende perceel niet ontwikkeld worden.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Er wordt een ongunstig advies gegeven voor het oprichten van een één- of meergezinswoning omwille van het ongunstig advies van de dienst Stadsontwikkeling van stad Geel:
Het PRUP Woon-werkpark, dat definitief werd goedgekeurd in 2011, voorziet voor desbetreffend perceel een overdruk ‘Toegang voor gemotoriseerd verkeer en/of langzaam verkeer’ (artikel 17).
Er zijn in het PRUP vier van dergelijke ontsluitingspunten aangeduid die in aanmerking komen voor de ontsluiting via de Larumseweg. Het betreffen symbolische en indicatieve aanduidingen, waarvan de exacte ligging, dimensionering en het ontwerp bij de inrichting moet gebeuren. De aanduiding gebeurt om te vermijden dat de zone door het ontbreken van ontsluitingsmogelijkheden met het omliggende wegennet niet ontwikkelbaar zou zijn. Van de vier punten zijn er momenteel nog drie waarvan het perceel gevrijwaard is gebleven. Aangezien de verordenende voorschriften voor artikel 17 vermelden dat het perceel waarop een dergelijk ontsluitingspunt voorzien is, pas kan ontwikkeld worden na aanleg van de ontsluitingswegenis of indien na volledige ontwikkeling van deze zone blijkt dat het ontsluitingspunt niet meer kan bijdragen aan een beter ontsluiting van de zone, wordt vanuit de dienst stadsontwikkeling een negatief advies geformuleerd aangezien de grondbestemming (woongebied) pas van toepassing zal zijn voor die percelen waar de toegang niet uitgevoerd wordt, dus nadat gekend is waar de toegangsweg zal komen.
Momenteel kan het betreffende perceel niet ontwikkeld worden.