Naar aanleiding van verschillende grotere agressie incidenten werd op 18 december 2019 een overleg gepland met Fedasil. Vanuit onze organisatie waren hierbij aanwezig: mevrouw de burgemeester, voorzitter ocmw, algemeen directeur, sectormanager burger en welzijn, diensthoofd sociale dienst en begeleiders LOI. Vanuit Fedasil de regioverantwoordelijke en de verantwoordelijk voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.
Vanuit dit overleg kwamen volgende bezorgdheden, welke ook door Fedasil bevestigd werden:
- instroom van de jongeren met psychologisch problematiek gaat eerder toenemen door de langere vluchtroute dat deze jongeren doormaken
- dergelijke jongeren vragen zeer intensieve begeleiding
- afwezigheid van alternatieven binnen het opvangnetwerk om deze problematiek op te vangen is niet aanwezig binnen Fedasil
- deze problematieken moeten zodoende binnen de opvangnetwerken van de integrale jeugdzorg worden opgevangen, waar we spreken over lange wachtlijsten en logge procedures
- Fedasil doet onvoldoende inschatting van de autonomie van de jongeren die verwezen worden naar de LOI’s.
Gezien deze historiek werd het effectief voorzien van studio's in het nieuwe LOI ook verminderd naar 14.
Vanuit onze bezorgdheid voor het welzijn van onze medewerkers en met oog op een kwalitatieve maatschappelijke meerwaarde wordt vanuit onze diensten een principiële goedkeuring gevraagd om het aantal plaatsen te verminderen met behoud van de huidige personeelsinzet (3VTE waarvan momenteel 2,8 VTE ingevuld).
Hierdoor kan er vanuit onze werking terug aandacht zijn voor:
Intensievere individuele begeleiding (meer tijd voor gesprekken, meer tijd voor het toepassen van methodieken via trenziria, denkfoutenspel, VAD spelen om drugs en alcoholgebruik bespreekbaar te maken enz.)
Meer inzet op de integratie van de jongeren in de Geelse samenleving
Meer systematische nazorg voor ex-bewoners die zich in Geel huisvesten en de doorgangswoningen die voorzien zijn binnen de nieuwbouw die grotendeels zullen betrokken worden door uitstromers en waarvoor de begeleiding ook zal worden opgenomen door de medewerkers van het LOI.
Vorming: inzetten op positieve beeldvorming dmv info over het LOI in klassen, scholen, verenigingen enz…
Inzetten van stagiaires Thomas More (orthopedagogie en sociaal werk) en vrijwilligers
Formeel uitwerken van netwerken ter ondersteuning van ons aanbod
Het Vast Bureau geeft goedkeuring om de conventie met FEDASIL op te zeggen met ingang van 01/07/2023 om zo het aantal opvangplaatsen LOI minderjarigen te verminderen van 17 naar 14 met behoud van de huidige personeelsformatie.