Projectontwikkelaar Heylen Bouw heeft een overeenkomst voor de gronden van Treatex in het binnengebied Pas-Markt-Diestseweg en is bereid om in functie van het welslagen van een nieuw bouwproject initiatief te nemen om omliggende percelen en gebouwen mee te betrekken. Verkennende gesprekken met een aantal grondeigenaars zijn reeds lopende. Een ruimer projectgebied biedt niet alleen meer mogelijkheden naar bouwprogramma toe maar kan ook een meerwaarde bieden voor de aanleg van kwalitatieve publieke ruimte.
Op 10 maart 2022 heeft er een verkennend gesprek plaats gevonden tussen stad Geel, BUUR Part of Sweco, projectontwikkelaar Heylen Bouw en de architecten Archiles en awg. Tijdens dit gesprek hebben de projectontwikkelaar en architecten aangegeven dat binnen de huidige stedenbouwkundige voorschriften van het RUP De Werft geen rendabel project mogelijk is.
Het is aangewezen dat er voor het binnengebied eerst vanuit de stad een eigen visie wordt ontwikkeld als referentiekader. De visie dient de ambities, randvoorwaarden en krijtlijnen voor de toekomstige ontwikkeling van het projectgebied uit te zetten. Op basis van deze visie dient ook duidelijker te worden welk programma er in grote lijnen kan gerealiseerd worden zodat er ook door de projectontwikkelaar verder kan gewerkt worden aan de overeenkomsten met de verschillende grondeigenaars. De visie kan dan door de architecten in opdracht van de projectontwikkelaar verder afgestemd en architecturaal uitgewerkt worden tot een voldragen inrichtingsvoorstel.
De bouwmogelijkheden die vanuit de inrichtingsvisie voorgesteld worden, kunnen opgenomen worden in het RUP Winkelwandelgebied dat momenteel in opmaak is en het RUP De Werft voor dit gebied zal vervangen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 9 mei 2022 gevraagd om de opmaak van de inrichtingsvisie voor dit binnengebied op te starten, keurde het plan van aanpak van BUUR Part of Sweco goed en gunde de opdracht aan BUUR Part of Sweco waarbij beroep wordt gedaan op de raamovereenkomst met BUUR Part of Sweco voor ontwerpmatige, juridische, financiële en participatieve ondersteuning.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 oktober 2022 kennis genomen van de toelichting van BUUR Part of Sweco over de inrichtingsvisie voor het binnengebied Pas-Markt-Diestseweg-Waterstraat. Het college van burgemeester en schepenen heeft aangegeven dat een nieuw te bouwen zwembad in de toekomst moet voorzien blijven in deze zone en gevraagd om deze mogelijkheid open te houden in de inrichtingsvisie alsook een flexibiliteit met betrekking tot de parkeercapaciteit te voorzien ter hoogte van de zwembadsite. Het college van burgemeester en schepenen heeft ook gevraagd om deze inrichtingsvisie af te toetsen met de projectontwikkelaar en architecten.
Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 26 juni 2023 kennis van de aangevulde studie voor het binnengebied Pas-Markt-Diestseweg-Waterstraat alsook van de opmerkingen van de architect van de projectontwikkelaar voor wat betreft het noordelijk deel Pas-Markt-Diestseweg en de adviezen van de Kwaliteitskamer en IOED Stuifzand.
Met het oog op de finalisering van de inrichtingsstudie alsook op het verder traject voor de ontwikkeling van het noordelijk deel van het binnengebied nam het college van burgemeester en schepenen een aantal principiële standpunten in met betrekking tot het behoud van het historisch pand Markt 66-67 en het maximale bouwprogramma en maximale bouwhoogte in het binnengebied.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 26 juni 2023 ook gevraagd om de inrichtingsstudie nog aan te vullen met een aantal referentiebeelden van verschillende woontypologieën die aan de verschillende open ruimte structuren kunnen gebouwd worden alsook met referenties en/of tools voor het op een kwalitatieve manier inpassen van nieuwbouw naast het historisch pand Markt 66-67 en vervolgens terug voor te leggen aan het college ter principiële goedkeuring.
Voor de verschillende woontypologieën in de bouwvelden langsheen de verschillende publieke ruimten werden een aantal referentiebeelden opgenomen in de studie om de projectontwikkelaar en architecten te inspireren en aan te geven dat er met variatie in architectuur moet gewerkt worden.
Voor de ruimtelijke integratie van het historisch pand Markt 66-67 werden in de studie een aantal mogelijke ontwerpstrategieën opgenomen om het historisch gebouw kwalitatief te integreren naast een hoger langsgelegen bouwvolume.
De volledige studie omvat nu een lezing van de bestaande toestand (inclusief planningscontext en historische lezing), een structuurschets met het winkelwandelgebied, de groene dooradering van het stadscentrum (groene stapstenen) en de aanlooproutes naar het centrum als uitgangspunten, een inrichtingsschets als wensbeeld (inclusief ontsluiting voor auto’s, voetgangers en fietsers, fasering en parkeren), het ontwerpend onderzoek voor het zwembad, een onderzoek naar bouwhoogte, volumetrie en bouwprogramma, ontwerpstrategieën voor de ruimtelijke integratie van het historisch pand Markt 66-67 en een aantal referentiebeelden voor de verschillende woontypologieën in de bouwvelden langsheen de verschillende publieke ruimten.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de aangevulde inrichtingsstudie voor het binnengebied Pas-Markt-Diestseweg-Waterstraat principieel goed.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst Stadsontwikkeling om de aangevulde inrichtingsstudie voor het binnengebied Pas-Markt-Diestseweg-Waterstraat over te maken aan de projectontwikkelaar en architecten.