Terug
Gepubliceerd op 06/03/2023

2023_VB_00030 - AV AZ Sint-Dimpna - Individueel zorgstrategisch plan Geel-Mol - Goedkeuren

Vast Bureau
ma 20/02/2023 - 16:30 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Voorzitter; Griet Smaers; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tom Corstjens; Luc Van Laer; Francois Mylle

Afwezig

Nadine Laeremans; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis, Voorzitter
2023_VB_00030 - AV AZ Sint-Dimpna - Individueel zorgstrategisch plan Geel-Mol - Goedkeuren 2023_VB_00030 - AV AZ Sint-Dimpna - Individueel zorgstrategisch plan Geel-Mol - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 77 en 84 §1 van het decreet lokaal bestuur.

Aanleiding en context

De AV AZ Sint-Dimpna maakt deel uit van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK), samen met de ziekenhuizen van Turnhout, Herentals en Mol. Het netwerk beoogt via een intense samenwerking te komen tot versterking en een geïntegreerd zorgnetwerk.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 7 maart 2022 het regionaal zorgstrategisch ZNK goed en nam op 7 november 2022 kennis van de reactienota (lees verder verfijning) van dit plan.

De voornaamste krijtlijnen van het regionaal zogstrategisch plan waren:

  • Een eenheid van visie,  beleid/governance/bestuur en vermogen van de 4 ziekenhuizen.
  • Evolueren van 5 naar 3 volwaardige campussen in de Kempen (integratie van ondermeer Mol-Geel).
  • Op de 3 volwaardige campussen garanderen van
    • nabijheid van (specialistische) basiszorg
    • centralisatie van hoogspecialistische zorg  of (supra-) regionale zorg op 1 of 2 campussen

 Het is binnen deze context dat de verschillende ziekenhuizen van het ZiekenhuisNetwerk Kempen hun zogenaamd IZSP (individueel zorgstrategisch plan) moeten uitwerken. Voor ZNK werd beslist dat i.f.v. de ambitie om te komen tot een eenheidscampus Mol-Geel, de algemene ziekenhuizen van Mol en Geel samen 1 IZSP zouden opmaken en indienen bij de overheid.

Het is dit Iokaal zorgstrategisch plan  dat nu  ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn, conform de statuten en het decreet lokaal bestuur (ifv de rechtsvorm van het ziekenhuis, in casu een autonome verzorgingsinstelling).

Het IZSP wordt opgesteld volgens een vaste template zoals door de overheid vastgelegd. De krijtlijnen van het IZSP omvat de uitwerking van een strategisch plan voor de ziekenhuizen Mol en Geel ikv de bediende regio Zuid-Oost-Kempen.

Argumentatie

Het plan werd opgemaakt in een specifieke precaire context van de regio:

De bevolking binnen onze zorgregio wordt gekenmerkt door een sterke mate van vergrijzing en minder vergroening. Daarnaast blijkt dat de bevolking in ons zorggebied gemiddeld genomen een slechtere gezondheidsstatus heeft. Zo is, in vergelijking met de rest van het logisch zorggebied ZNK, het aandeel mensen met diabetes hoger binnen onze regio, zijn er meer mensen met chronische aandoeningen, meer mensen met invaliditeitsuitkeringen en langdurige arbeidsongeschiktheid, etc.

Deze specifieke eigenschappen leiden tot een grote en complexe zorgbehoefte waar een passend aanbod tegenover moet staan. Echter met betrekking tot het zorgaanbod verkeren onze ziekenhuizen in een precaire situatie:

  • Wanneer we kijken naar de ratio aantal erkende bedden tegenover het aantal inwoners in Vlaanderen, dan ligt deze ratio lager voor onze regio.
  • Daarnaast hebben de inwoners van de invloedssfeer Geel/Mol voor verschillende onderdelen van het zorgaanbod ook geen bereikbaar alternatief in omliggende ziekenhuizennetwerken.

Het is dus noodzakelijk, in het kader van bereikbare zorg, dat het zorgaanbod substantieel verruimd wordt in onze ziekenhuizen. Als gedeeltelijk antwoord op deze precaire situatie omschrijven we in dit IZSP het vereiste bijkomende zorgaanbod in termen van ziekenhuisdiensten, medisch/medisch technische functies, ziekenhuisfuncties en zorgprogramma’s om een voldoende en kwaliteitsvol antwoord te bieden op de zorgbehoefte.  

Het ziekenhuis wil op deze uitdaging volgend antwoord geven: gezamenlijke gezondheidscampus Geel/Mol 

Er wordt gestreefd naar doorgedreven integratie tussen de ziekenhuizen Mol en Geel enerzijds en met de partners uit andere zorglijnen en sectoren anderzijds. Er wordt geopteerd om  een gezamenlijk project uit te bouwen in de vorm van een nieuwbouw gezondheidscampus. Deze zal de vorm aannemen van een community hospital en zal volledig gefocust zijn op het leveren van geïntegreerde, populatiegerichte zorg in de nabijheid van de patiënten. Wel wordt ook benadrukt  dat  naast de basiszorg ze ook referentiecentrum zijn, en verder willen uitbouwen waar nodig, voor een aantal specifieke types van zorg. Het recent goedgekeurde KB over locoregionale zorg en supraregionale zorg speelt een belangrijke rol in de uitbouw van deze nieuwe realiteit. Organiseren van nabije zorg waar mogelijk en geconcentreerde zorg waar nodig zijn belangrijk.

De uitkomst is een  concept van ziekenhuis bestaande uit drie locaties voor de Zuid-Oost-Kempen. Meer bepaald een campus met specialistische zorg en twee zorgcentra met vooruitgeschoven basiszorg in de vorm van dagactiviteit in de centra van de stedelijke agglomeraties Geel en Mol. De concrete invulling en concretisering van deze plannen wordt verder onderzocht en opgenomen in de komende maanden.

Cruciale partners in dit traject zijn voor  de transmurale zorg-en welzijnsactoren, zoals onder andere, de eerstelijnszones en de partners in geestelijke gezondheidszorg. Deze gezondheidscentra zijn de hoekstenen voor een goed uitgebouwde ketenzorg. De komende jaren wordt er ingezet  op het bestendigen en uitbreiden van de relaties met deze partners.

Planning  

Gelet op de infrastructurele nood wordt er in het plan gestreefd  om de nieuwe gezondheidscampus zo snel mogelijk operationeel te hebben.  Er is hierbij rekening gehouden met de context van het Ziekenhuisnetwerk Kempen en de realiteit van het zorggebied, zoals hiervoor beschreven is. Het is de ambitie en wens om vanaf 2030 deze nieuwe gezondheidscampus te hebben gerealiseerd (doch we begrijpen dat er door de Vlaamse overheid een timing van 2035 naar voor wordt geschoven). Er is de  overtuiging dat dit de meest optimale manier is om in de toekomst kwalitatieve en geïntegreerde zorg te kunnen aanbieden aan de populatie van het zorggebied. Dit wordt ook gestaafd doorheen de verschillende hoofdstukken van het zorgstrategisch plan.  

Belangrijk bij deze vooropgestelde timing is dat ze impliceert dat de zorg nog tot 2030 in de huidige infrastructurele context geboden moet worden. Mits de nodige investeringen in deze huidige infrastructuur met betrekking tot instandhouding is het mogelijk om veiligheid en kwaliteit van zorg op de huidige sites van Geel en Mol te blijven garanderen tot minimaal 2030.  

Samenvatten betreffende zorgaanbod

Het is de ambitie over een periode van 20 jaar en mits afstemming met andere zorgpartners evenals de nodige financiering en programmatieruimte vanwege de overheid, om het eengemaakt ziekenhuis Mol-Geel te laten groeien naar de zorgbehoefte zoals uitgewerkt in het simulatiemodel Caspr (binnen de contouren van de afspraken daaromtrent in het ZNK):

                                                               Vandaag                             LT-ambities

  • CDI bedden                       295                                        342
  • G bedden (geriat)           83                                          104
  • E bedden (ped)                31                                          33
  • M bedden (matern)       38                                          29
  • SP1-SP3 (reva)                  30                                          60
  • SP4 (pall)                            0                                             6
  • SP6 (psy-G)                       0                                             20
  • A (psy)                                 0                                             45

 

Wat de bedden betreft is het belangrijk te begrijpen dat deze groei stapsgewijs dient worden gerealiseerd ifv bouw- en ruimte-mogelijkheden, pre-financieringsmogelijkheden, opbouw van expertise, opbouw HR,... enerzijds en daarnaast een grote afhankelijk van programmatie en normerings-mogelijkheden vanwege de hogere overheid anderzijds. Tenslotte en specifiek voor psychiatrie zal dit enkel gebeuren in nauw overleg (en bij voorkeur in samenwerking) met ZNK, GGZ en het OPZ.

Wat medische activiteiten betreft is het huidig aanbod het minimaal vertrekpunt. Daarbij is het de ambitie om de huidige zwaartepunten te bewaren en versterken evenals het aanbieden van bijkomende speerpunten in afstemming met het netwerk. Concreet en wat programmatorische activiteit betreft wordt bijkomend op het huidig aanbod een pediatrische liaison-functie geambieerd evenals een zgn. B2-centrum (cathlab) als satelliet van het geambieerde B3-centrum in de Kempen (ifv cardio-chirurgie).

Het eigenlijke, uitgebreide, lokaal zorgstrategisch plan Geel Mol wordt als bijlage toegevoegd bij dit dossier.

Juridische grond

Artikel 12 § 1 van de statuten van AV AZ Sint Dimpna.

Besluit

Het vast bureau legt het volgende voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het individueel zorgstrategisch plan Geel Mol goed.