In totaal werden 52 brieven verstuurd. Volgende antwoorden werden ontvangen:
AKKOORD: 11
NIET AKKOORD: 11
GEEN MENING : 1
Dit betekent dat slechts 44% heeft gereageerd en dat de meningen verdeeld zijn.
Eén iemand gaf aan akkoord te gaan met een blauwe zone maar wil niet betalen voor een bewonerskaart. Een andere bewoner gaf mee dat een blauwe zone het probleem niet oplost. Het is beter om slechts aan één kant te laten parkeren, dit geeft minder verkeershinder volgens de bewoner.
Advies dienst openbaar domein/team mobiliteit:
De verkeersdienst geeft negatief advies over het parkeren slechts aan één zijde toe te laten. De geparkeerde auto's werken als verkeersremmer en men moet als automobilist afremmen om veilig door de straat te rijden. Indien er aan één zijde geparkeerd wordt, zijn er geen remmingen meer en zal de snelheid in de straat omhoog gaan. De verkeersdienst blijft dus voorstander van het huidige systeem waarbij er afwisselend geparkeerd kan worden.
In het mobiliteitsplan behoren Violetstraat en Jasmijnstraat tot de onderzoek zone voor een verdere uitbreiding van de blauwe zone. Bedoeling is om de parkeersituatie in de toekomst op te volgen door tellingen uit te voeren rond de parkeerdruk (parkeerduur, parkeerbezetting,...)
Observatie ter plaatse toont aan dat er geen tekort is aan parkeerplaatsen, maar dat het afwisselend parkeren zorgt voor een gevoel van minder vlotte doorrijdbaarheid. Dit hoeft echter geen probleem te vormen, want het heeft een snelheid remmend effect.
De dienst mobiliteit adviseert om geen blauwe zone in te voeren op basis van de bevraging.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de bevraging van de bewoners en beslist om geen blauwe zone in te voeren in Violetstraat en Jasmijnstraat.
Het college van burgemeester en schepenen geeft de opdracht aan de dienst openbaar domein om de bewoners hiervan in te lichten.