In het project Fiets Hup! werd voorgesteld om op volgende locaties deelfietsen te voorzien:
- NMBS-station Geel
- Algemeen Ziekenhuis St. Dimpna
- De innovatiecampus/ Thomas More
- de intercommunale IOK
- zone Sanofi/Cipal
- Sportterreinen De Leunen
- stadspark
- parking Nieuwstraat
- CC De Werft
- Openbaar zwembad
- de Bogaard
- Openbaar Psychiatrisch ziekenhuis
Het verslag van het plaatsbezoek met een voorstel per locatie is toegevoegd als bijlage. Hieronder wordt, voor de locaties waarvoor dit van toepassing is, extra informatie gegeven.
- Algemeen: Blue Mobility stelt voor om voor elke locatie waar een overkapping komt, ook de achter- en zijwanden te voorzien. De dienst openbaar domein is van mening dat dit niet wenselijk is op locaties in het stadscentrum. Daarom stelt de dienst openbaar domein voor om voor de deelfietsen, en eventueel extra fietsenstallingen, enkel de overkapping te voorzien. Zo is de fietsenstalling langs alle kanten bereikbaar en behouden de locaties een zo open mogelijk karakter. Half gesloten fietsenstallingen zijn niet wenselijk in het stadscentrum.
Lokaties:
- Markt: Dit is een extra locatie als uitbreiding op de locatie CC De Werft. De zone Werft, Havermarkt en Markt is een grote zone waar één locatie voor deelfietsen niet voldoet aan de verwachte vraag in deze omgeving. Daarom wordt voorgesteld om deelfietsen te voorzien ter hoogte van de Ecodroom en op de Markt. Beide locaties hebben hiervoor voldoende potentieel.
- Stadspark: Hiervoor wordt voorgesteld om de deelfietsen te voorzien op de haakse parkeervakken ter hoogte van de muziekacademie. Zo kunnen we op deze locatie ook voldoen aan het verwijderen van haakse parkeervakken in functie van de verkeersveiligheid.
- AZ Sint-Dimpna: Hiervoor werd een akkoord gevraagd aan het AZ. Antwoord AZ:
"Langs de ene kant vinden we het wel jammer want da’s weer een stukje groen dat verdwijnt. Anderzijds is de vraag niet onlogisch om dat op die plek te organiseren, op die plek zal het mobipunt meer zichtbaar zijn en dus aantrekkelijker. Onze directieraad wil die aanleg dus goedkeuren, met als voorwaarde dat de aanleg van die zone (dus niet alleen de fietsstrook maar ook de naast- en achterliggende graszone ) wordt voorzien in samenspraak met onze landschapsarchitect en indien financiering zal gebeuren door de stad.
Navraag bij de dienst vergunningen leert dat een tijdelijke verharding in deze zone kan: "Deze strook is gelegen in de bufferstrook. Daar kunnen enkel verhardingen in functie van de toegankelijkheid van de achterliggende zone. Een tijdelijke vergunning zou eventueel wel verleend kunnen worden. Dat is dan voor maximaal 5 jaar. We wijken dan af van de voorschriften op basis van algemeen belang." - De Bogaard (in verslag staat De Vonk): Het is niet de bedoeling om op de voorgestelde locatie de ondergrond volledig te verharden en een overkapping te voorzien. Dit is enkel een tijdelijke locatie in afwachting van de realisatie van het Hoppinpunt (realisatie dient te gebeuren door AWV als wegbeheerder).
- Thomas More: met Thomas More is reeds besproken dat optie 1 niet mogelijk is. Thomas More wenst in deze zone geen geparkeerde fietsen. Voor optie 2 onderzoekt Thomas More om het gedeelte vanaf de bushalte af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en deze bezoekersparkeerplaatsen te supprimeren. Als dit op korte termijn niet mogelijk is, worden de deelfietsen in eerste instantie voorzien in de fietsenstalling (optie 3).
- OPZ: de deelfietsen worden voorzien in de parkeerstrook om extra verharding op de eigendom van OPZ te vermijden.
Na bespreking op het schepenoverleg grondgebonden zaken stelt de dienst openbaar domein volgende aanpassingen voor:
- We starten zonder het voorzien van een overkapping, behalve op de locatie aan het zwembad (overdekte fietsenstalling voorzien door Patrimonium) en bij Thomas More (bestaande fietsenstalling). Op verschillende plaatsen heeft een overkapping een duidelijke invloed op het uitzicht van de omgeving en relatie tot/zicht vanuit de omliggende gebouwen. Bovendien is er voor verschillende locaties geen zekerheid of deze al dan niet definitief zijn. Evaluatie van het deelfietsensysteem en toekomstige geplande ontwikkelingen zullen een invloed hebben op de uiteindelijke definitieve locatie.
- Voor volgende locaties wordt een aangepast voorstel gedaan (zie bijlage voor foto's):
- Markt: achter de laad- en loszone ter hoogte van KBC.
- Nieuwstraat: op de parking, aan het begin van het gemengde voet/fietspad.
Opstart van het deelfietsensysteem:
Blue Mobility stelt voor om de opstart van het deelfietsensysteem te voorzien in de periode maart-april 2023. Algemeen wordt het begin van de lente gezien als de start van het fietsseizoen. In deze periode nemen opnieuw meer mensen de fiets voor functionele en vrijetijdsverplaatsingen. Voor de lancering van een deelfietsensysteem is dit de ideale periode. Door het betere weer nemen meer mensen de fiets en kunnen de deelfietsen in optimale omstandigheden geïntroduceerd worden.
Reeds genomen stappen in functie van de opstart:
- Geel krijgt de primeur om als eerste Belgische gemeente een back-to-many deelfietsensysteem van Blue Mobility te introduceren. Hiervoor zal Blue Mobility een City concept lanceren. Hiervoor nam Blue Mobility een communicatiebureau onder de arm.
- Er werden door Blue Mobility eerste contacten gelegd met leveranciers voor fietsenstallingen en infopanelen ifv productietermijnen. Een oplevering hiervan is haalbaar tegen februari 2023.
- Productie van nieuwe fietsen is half november gestart. De afmontage met specifieke jasbeschermers (logo Geel, City concept) is voorzien in december/januari.
- Voor de inpassing van het nieuwe back-to-many concept zijn er momenteel nog twee mogelijkheden:
- inpassen in de huidige blue bike app
- er wordt op dit moment een nieuwe app ontwikkeld. Te bekijken of de lancering van deze nieuwe app kan samenvallen met de lancering van het deelfietsensysteem in Geel.