Stad Geel is eigenaar van een perceel grond gelegen te Geel, Dr. Peetersstraat 90, kadastraal gekend als: 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, grootte: 30a 66ca.
Bij onderhandse overeenkomst d.d. 30 oktober 1979 stond de Stad Geel een recht van opstal toe aan de destijds genaamde Parochiale Werken van de Dekenij te Geel, op heden gekend als Dekenaat Zuiderkempen, voor een periode van 30 jaar. De onderhandse overeenkomst werd op 21 oktober 2010 verlengd voor een periode van 20 jaar, te rekenen vanaf 7 mei 1980, bijgevolg zou het opstalrecht einde nemen op 7 mei 2030.
Bij einde van het opstalrecht dient het gebouw overgedragen te worden aan de Stad Geel in de staat waarin het zich bevindt. De opstalhouder zal op geen enkele wijze beroep kunnen doen op een vergoeding van welke aard dan ook. Dit aangezien het perceel gedurende bijna 50 jaar ter beschikking gesteld werd aan een vergoeding van slechts 1 symbolische EUR per jaar.
Stad Geel ontving vanuit het Dekenaat Zuiderkempen op heden meermaals de melding dat het pand momenteel investeringskosten vereist die niet gedragen kunnen worden, voornamelijk het dak. Dekenaat Zuiderkempen vraagt dan ook om het huidige opstalrecht voortijdig minnelijk stop te zetten.
Naar aanleiding hiervan nam het college van burgemeester en schepenen op 7 augustus 2023 reeds volgende beslissing:
"Het college van burgemeester en schepenen keurt principieel goed om het huidige recht van opstal m.b.t. het onroerend goed gelegen te Geel, 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, in samenspraak met de huidige opstalhouder vroegtijdig te ontbinden, onder voorwaarde dat de opstalhouder instaat voor de noodzakelijke notariële kosten en dat een nieuw zakelijk recht voor het gebouw kan afgesloten worden met een nieuwe opstalhouder die de zaal kan uitbaten.
Het college van burgemeester en schepenen keurt principieel goed, rekening houdende met bovenvermelde, om een nieuw zakelijk recht (recht van opstal) af te sluiten met geïnteresseerde jeugdbewegingen (zoals vzw de Krioen (=Chiro en Akabe de Pioen)) op een gedeelte van bovenvermelde eigendom langsheen de feestzaal, op voorwaarde dat er een gebruiksovereenkomst wordt afgesloten met het Dekenaat Zuiderkempen regio Geel zodat de leden van de jeugdbeweging gebruik kunnen maken van het perceel grond achter de kerk (St. Franciscus van Assisi Parochiekerk Geel, Elsum) als speelruimte.
Het college van burgemeester en schepenen geeft de bevoegde diensten opdracht om het uitbaten van de feestzaal door geëngageerde verenigingen te onderzoeken, met als voorwaarde dat de functie van feestzaal tevens behouden kan blijven en de noodzakelijke kosten voor onderhoud en herstelling van het gebouw kunnen gedragen worden."
Stad Geel kan pas een ‘nieuw’ zakelijk recht toekennen aan geïnteresseerden, als het huidige recht van opstal met het Dekenaat Zuiderkempen regio Geel ontbonden is.
Er wordt voorgesteld om conform de princiepsbeslissing d.d. 7 december 2020 een erfpachtrecht toe te kennen voor 50 jaar.
Bij einde van het erfpachtrecht zal het onroerend goed zonder dat er enige vergoeding verschuldigd is overgedragen worden aan de erfpachtgever (Stad Geel). De erfpachterhouder zal alle wettelijke keurings- en onderhoudsattesten overmaken aan de erfpachtgever.
Open oproep
Algemeen
De contouren van de erfpachtzone zullen in onderling overleg nog definitief vastgelegd worden. Een deel van het perceel zal namelijk ten voordele van een jeugdvereniging ter beschikking worden gesteld. De footprint van het gebouw + 1 meter rondom en de toegangsweg zullen uiteraard minstens al binnen deze erfpachtzone vallen.
Van de kandidaat-erfpachter wordt verwacht dat het onroerend goed een haalbare invulling krijgt, met respect voor het maatschappelijk belang, de gedeelde functie als feestzaal en het Geelse verenigingsleven, conform de krijtlijnen geformuleerd in deze open oproep.
De startdatum van de erfpacht zal afhankelijk zijn van het verloop van de open oproep. Indicatieve richtdatum om een keuze te maken over de kandidaat-erfpachter waarmee Stad Geel wenst samen te werken is april 2024.
Alle kosten verbonden aan het opmaken en verlijden van de notariële erfpachtakte en het desbetreffende opmetingsplan zijn ten laste van de erfpachter.
Het onroerend goed wordt aangeboden in de huidige bouwfysische toestand.
De erfpachter dient zelf in te staan voor het uitvoeren van alle noodzakelijke renovatiewerk, inrichtingswerken en investeringswerken, alsook het verkrijgen van de nodige vergunningen en toelatingen voor zowel de invulling als de werkzaamheden.
Bij einde van het erfpachtrecht dient het onroerend goed zich in volgende staat te bevinden:
Het project moet passen binnen de ruimtelijke en stedenbouwkundige visie van Stad Geel.
Bijzondere voorwaarden
Criteria
De jury stelt een beoordelingsverslag op en maakt op basis hiervan een rangschikking van de kandidaat-erfpachters. Op basis van de gemaakte beoordeling zal de jury de best gerangschikte kandidaat als voorkeursbieder aanduiden en met haar/hem de nodige onderhandelingen opstarten m.b.t. het sluiten van een erfpachtovereenkomst, dan wel de onderhandelingen met meerdere kandidaten opstarten.
Stad Geel zal de ingediende projecten beoordelen op basis van volgende criteria, rekening houdende met de respectievelijke daarbij vermelde weging:
Beoordeling
Er wordt een onderhandelingsprocedure voorzien waarbij een jury de ingediende projecten tussentijds kan beoordelen en desgewenst bijsturen.
De jury bestaat uit:
secretaris van de jury: Ann Van Dael
Canon (jaarlijkse erfpachtvergoeding)
Vanwege de bijzondere voorwaarden, investeringswerken en onderhoudswerken dewelke allen ten laste van de erfpachter zijn, dienen de kosten versus de verschuldigde vergoeding (canon) in evenwicht te zijn, zodat een correcte verhouding ontstaat met een haalbare invulling.
Commerciële activiteiten zullen pro rata hun oppervlak een vergoeding (canon) verschuldigd zijn.
Een voorstel van canon dient door de kandidaat-erfpachter aangeleverd en gemotiveerd te worden in de inschrijving.
Indieningstermijn
Om een kwalitatieve projectoproep mogelijk te maken zal een minimale indieningstermijn voorzien worden tot en met 12 maart 2023.
Onderhandelingen
Stad Geel behoudt zich het recht voor, zonder hiertoe verplicht te zijn, om met één of meerdere van de kandidaten een voorkeurs-kandidaat aan te duiden op basis van jurering en evt. te onderhandelen.
Daarnaast kan aan de hoogst gerangschikte kandidaat/kandidaten gevraagd worden een verbeterde kandidatuur in te dienen. Stad Geel zal in dat geval op basis van dezelfde beoordelingscriteria de verbeterde kandidaturen beoordelen en maakt desgevallend een tweede beoordelingsverslag op. Stad Geel behoudt zich ook het recht voor om niet te onderhandelen.
De uiteindelijke toewijzing van de erfpachter zal worden gemaakt door het college van burgemeester en schepenen.
De effectieve erfpachtakte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Plaatsbezoek
Een voorafgaand plaatsbezoek kan op afroep georganiseerd worden.
Vanwege een veranderende tijdgeest, waarin het kerkbezoek en de parochiewerking sterk afnemen, is het gebruik van de feestzaal verminderd tot louter verhuur. De opbrengsten compenseren niet langer de kosten. Stad Geel heeft verschillende behoeften vanuit het Geels verenigingsleven en zou de invulling en het gebruik van de feestzaal hierop willen afstemmen.
Dit vraagt echter om een aangepast zakelijk recht, waarin de exploitatie op een andere manier kan worden ingevuld en waarbij de kosten voor het onderhoud en beheer van het gebouw gedragen kunnen worden door de houder van het zakelijk recht. Het is raadzaam om het huidige zakelijk recht (recht van opstal) met Dekenaat Zuiderkempen pas minnelijk te beëindigen nadat er een nieuwe invulling is gevonden die de onderhouds- en beheerskosten van de feestzaal kan dragen. Het stopzetten van het huidige zakelijk recht en het realiseren van een nieuw zakelijk recht zou in één akte kunnen opgenomen worden. De kosten hieromtrent zullen dan 50/50 verdeeld worden tussen het Dekenaat Zuiderkempen (de huidige opstalhouder) en de nieuwe erfpachthouder.
De gemeenteraad keurt het ter beschikking stellen van de feestzaal te Geel-Elsum, Dr. Peetersstraat 90, onder vorm van een erfpacht voor een periode van 50 jaar, door middel van een open oproep voor kandidaatstellingen goed, onder voorwaarde van ontbinding van het huidige opstalrecht met Dekenaat Zuiderkempen.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden bepaald in de open oproep goed.
Kosten verbonden aan het opmaken en verlijden van de notariële akte zijn 50/50 te verdelen onder de huidige opstalhouder en de nieuwe erfpachthouder.