Terug
Gepubliceerd op 20/12/2023

2023_CBS_03118 - Aanvullend reglement tot het aanduiden van voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen op het grondgebied van Geel - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 11/12/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_03118 - Aanvullend reglement tot het aanduiden van voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen op het grondgebied van Geel - Goedkeuren 2023_CBS_03118 - Aanvullend reglement tot het aanduiden van voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen op het grondgebied van Geel - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

In 2020 kreeg Allego (via netbeheerder Fluvius) van Vlaanderen de concessie toegewezen om 1.300 extra laadpunten te installeren. Ook op het grondgebied van stad Geel werden publieke laadpalen geplaatst. Voor de signalisatie van deze laadpalen werden echter nog geen aanvullende reglementen opgemaakt. 

Eind 2021 keurde de Vlaamse regering de conceptnota “Aanpak uitrol laadinfrastructuur 2021-2025”goed. Daarin legt ze de basisprincipes vast voor de verdere uitrol van laadinfrastructuur in Vlaanderen. Het besluit voorziet erin dat burgers de plaatsing van publieke laadpalen (onder voorwaarden) kunnen aanvragen. Voor de plaatsing en de exploitatie van de publieke laadpalen werd per vervoerregio een  Charge Point Operator (CPO) aangesteld. Binnen de vervoerregio Kempen is Engie Electrabel als CPO aangesteld.

Het is te verwachten dat er in de komende maanden en jaren op vraag van burgers verschillende publieke  laadpalen bijgeplaatst zullen worden. Bovendien hebben lokale besturen het recht om zelf ook strategische locaties voor publieke laadpalen aan te duiden. Om op een doordachte manier om te gaan met het aanduiden van geschikte locaties voor publieke laadpalen heeft stad Geel proactief een laadpalenplan opgemaakt. Dit laadpalenplan werd door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd op 9 oktober 2023 en wordt ter info voorgelegd aan de gemeenteraad (zie 20203_CBS_02577).

Parkeerplaatsen ter hoogte van publieke laadpalen zijn voorbehouden voor elektrische voertuigen. Klassiek gaat het om twee parkeerplaatsen per laadpaal, in lijn met het aantal laadvoorzieningen per paal. De wegcode schrijft voor dat het voorbehouden karakter van de parkeerplaatsen aangeduid dient te worden met volgende bebording:

  • verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' (blauw bord met een witte P) in combinatie met het onderbord GVIId (blauw bord met witte stekker, als dan niet met aanduiding van het voertuigtype)
  • of verkeersbord E9a elektrisch laden (blauw bord met een witte P en wagen met stekker)

De plaatsing van bovenvermelde borden dient via een aanvullend reglement geofficialiseerd te worden. Zoals aangegeven zijn bij de plaatsing van laadpalen door Allego echter nog geen aanvullende reglementen opgemaakt.  Binnen de concessie van Engie Electrabel worden de eerste twee laadpalen op korte termijn geplaatst (in Gansakker en Pastoor van Neylenstraat). 

Het goedkeuren van aanvullende reglementen is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Artikel 5 §1 van het decreet aanvullende reglementen voorziet echter de mogelijkheid voor de gemeenteraad om haar bevoegdheid inzake aanvullende reglementen toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen. Gelet op de verwachte toename in het aantal publieke laadpalen en daaraan gekoppeld bijkomende signalisatie, wordt voorgesteld om:

  • met dit besluit van de gemeenteraad de signalisatie van de reeds geplaatste publieke laadpalen te regulariseren
  •  vanuit de gemeenteraad het mandaat te geven aan het college van burgemeester en schepenen om te beslissen over toekomstige aanvullende reglementen voor de signalisatie van nieuwe publieke laadpalen. Dit omwille van de hogere vergaderfrequentie waardoor de timing van het aanvullend reglement nauwer kan aansluiten op dat van de werkelijke plaatsing op het terrein. In lijn met de werkwijze voor snelheids-, tonnage- en parkeerzone’s wordt voorgesteld om te werken met één aanvullend reglement waaraan steeds aanvullingen aan de centrale lijst gebeuren. 

Daarnaast kan facultatief nog gewerkt worden met wegmarkering met een vaste symbologie (vb auto met een stekker) en kleurgebruik. Hoewel niet verplicht, is dit vaak wel gebruikelijk en wordt opgeroepen om een zekere uniformiteit te hanteren in functie van herkenbaarheid. Het mobiliteitsteam erkent het nut van bijkomende wegmarkering, maar acht deze niet overal even wenselijk. Dit omwille van verdere ‘verrommeling’ van de publieke ruimte en omwille van praktische bedenkingen bij de houdbaarheid van dergelijke markeringen op verschillende ondergronden (het is onmogelijk om een dergelijke markering blijven aan te brengen op halfverharding en ook op klinkers neemt de zichtbaarheid van de markering snel af).

Argumentatie

De wegcode legt de wegbeheerder op het voorbehouden karakter van de laadpaal voor elektrische voertuigen te signaleren middels de genoemde borden. De plaatsing van de signalisatie dient vastgelegd te worden in een aanvullend reglement. Deze beslissing regulariseert de plaatsing van eerdere signalisatie ter hoogte van bestaande laadpalen en geeft het college van burgemeester en schepenen het mandaat om aanvullende reglementen voor toekomstige laadpalen op te maken.

Juridische grond

  1. Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
  2. Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en al zijn latere wijzigingen.
  3. Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  4. Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.
  5. Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
  6. Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
  7. Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
  8. De ministeriele omzendbrieven van 3 april 2001 en 25 april 2003 betreffende het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap.
  9. Artikel 5 §1  van het decreet aanvullende reglementen voorziet de mogelijkheid voor de gemeenteraad om haar bevoegdheid inzake aanvullende reglementen toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
  10. Volgens de Wegcode (artikel 70.2.1,3°, h) moet een parkeerplaats voorbehouden voor elektrische voertuigen aangeduid worden met een parkeerbord volgende en van volgende opstellingen:
    1. E9a ’parkeren toegelaten’ in combinatie met een onderbord GVIId
    2. E9a elektrisch laden

Adviezen

Visum Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de plaatsing van het verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' met het  onderbord GVIId (pictogram voertuig met stekker) goed en dit wordt vastgelegd op volgende locaties:

  • Laar 4, achter het frituur. Hier is gebruik gemaakt van het bord 'E9a parkeerschijf'.
  • Parking de Leunen; de eerste twee parkeervakken aan de meest westelijk gelegen toegang tot de parking.
  • Pas (N19) ter hoogte van huisnummer 307
  • Boerenkrijgstraat ter hoogte van huisnummers 51 – 57, het 2e en 3e parkeervak.
  • Parking ter hoogte van Parochiecentrum Elsum op de hoek van de Eikenstraat en Dokter Peetersstraat; de eerste twee parkeerplaatsen in de noordelijke hoek.
  • Kapelstraat ter hoogte van huisnummer 17
  • Cipalstraat; ter hoogte van het Hoppinpunt aan de zuidwestelijke hoek van de parking.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de plaatsing van het verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' met onderborden GVIId (pictogram voertuig met stekker) en het onderbord met tekst “betalend uitgezonderd parkeerkaart” goed en dit wordt vastgelegd op volgende locaties:

  • Centrumparking Pas ter hoogte van 5e en 6e parkeerplaats aan oostelijke zijde
  • Parking Nieuwstraat ter hoogte van de eerste 4 parkeerplaatsen ( 2 x 2) van de centrale parkeervoorzieningen
  • Parking Stadhuis, 4 parkeerplaatsen aan noordoostelijke hoek van het stadhuis
  • Parking Stationsstraat ter hoogte van Vrij CLB Kempen; de eerste 2 parkeerplaatsen aan de zuidwestelijke hoek van het CLB. De zone "betalend uitgezonderd parkeerkaart" beslaat 12 parkeerplaatsen, aangeduid middels borden GXa (opwaartse pijl) en GXb (neerwaartse pijl). De twee voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen zijn aangeduid middels het onderbord GVIId (pictogram voertuig met stekker).

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de plaatsing van het verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' met onderborden GVIId (pictogram voertuig met stekker) en het onderbord met tekst “betalend max 2u.” goed en dit wordt vastgelegd op volgende locaties:

  • Parking Lebonstraat (3e en 4e parkeerplaats aan linkerzijde, komende van de Markt)

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de plaatsing van het verkeersbord E9a 'parkeren toegelaten' met onderborden GVIId (pictogram voertuig met stekker) en de aanduiding van het voorbehouden deel middels borden GXa (opwaartse pijl) en/of GXb (neerwaartse pijl) goed en dit wordt vastgelegd op volgende locaties:

  • J.B.-Stessensstraat 4 ; hier is het bord E9a ‘parkeerschijf’ gebruikt ipv bord E9a. Bovendien is een extra onderbord met vermelding “2 uur” geplaatst.
  • Heistraat tegenover huisnummer 8
  • Pastoor van Neylenstraat:
    1. tegenover huisnummer 6b, aan de rechterzijde van de enkelrichtingsstraat wordt het verkeersbord E9a ‘parkeerschijf’ en onderbord ‘uitgezonderd parkeerkaart’ en GXa (opwaartse pijl) mét het onderbord GVIId geplaatst.
    2. 2 parkeerplaatsen noordelijker, tegenover huisnummer 6 , aan de rechterzijde van de enkelrichtingsstraat wordt het verkeersbord E9a ‘parkeerschijf’ en onderbord ‘uitgezonderd parkeerkaart’ en GXa (opwaartse pijl) (zonder het onderbord GVIId) geplaatst.
  • Gansakker:
    1. Tegenover huisnummer 44 wordt het verkeersbord E9a ‘parkeerschijf’ en onderbord ‘uitgezonderd parkeerkaart’ mét onderbord GVIId geplaatst.
  • noordelijker, ter hoogte van huisnummer 57 , aan de rechterzijde van de weg wordt een verkeersbord E9a ‘parkeerschijf’ en onderbord ‘uitgezonderd parkeerkaart’ en GXa (opwaartse pijl)  (zonder onderbord GVIIId) geplaatst.

Artikel 5

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen tot en met december 2025 het mandaat om toekomstige aanvullende reglementen ter signalisatie van parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen ter hoogte van publieke laadpalen goed te keuren. Daarbij dient gewerkt te worden met één aanvullend reglement waarbij nieuwe locaties met publieke laadpalen toegevoegd worden aan één centrale lijst. Bij aanvang van een nieuwe legislatuur dient het mandaat hernieuwd te worden.