Tot einde 2022 had stad Geel 4 dierenopvangers in dienst, die in samenwerking met de politiezone Geel-Meerhout-Laakdal zorgden voor de opvang, verzorging en bewaring van loslopende honden en aangereden katten. Deze dierenopvangers namen eind 2022 en begin 2023 allemaal ontslag. Ze gaven de lage vergoedingen en geen wachtvergoeding aan als hoofdreden voor hun ontslag. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden de tarieven geweizigd.
Het lokaal bestuur organiseert het opvangen van rondzwervende, verloren of achtergelaten dieren. Bovendien wilt het lokaal bestuur een procedure bepalen voor de werking van een dierenopvanger en diens samenwerking met de politie.
Tegenover de prestaties van de dierenopvanger staat een mogelijke GAS boete, en in elk geval een retributie voor de compensatie van de gemaakte kosten (mogelijks cumulatief) tov de eigenaar van het dier dat zich op openbaar domein bevond en dat opgevangen moet worden.
Het lokaal bestuur is wettelijk verplicht om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken.
De wet van 14 augustus 1986 bepaalt daarnaast dat de eigenaar of rechtmatige houder van het zwervend, verloren of achtergelaten dier, vergoeding verschuldigd is voor de kosten van opname, verzorging en oppas, ongeacht of de eigenaar het dier al dan niet terugeist. Daarvoor is er ook een gemeentelijk retributiereglement.
Een gespecialiseerde dierenopvanger voert deze diensten uit voor wat betreft veilig gestelde loslopende honden en aangereden katten en factureert de gemaakte kosten aan de stad tegen een vooraf door het bestuur vastgestelde prijs. Het stadsbestuur doet beroep op een externe instantie omdat die over de kennis, de infrastructuur en materiaal beschikt voor deze opdracht en omdat het op elk moment beroep moet kunnen op doen op de dierenopvanger. Om dit steeds te kunnen garanderen zal er met een beurtrolsysteem gewerkt worden.
Voor andere dieren kent de stad/politiezone een specifieke regeling per diersoort, voornamelijk via het VOC (= vogel- en zoogdierenopvangcentrum).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikel 9 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren bepaalt dat de gemeente de plicht heeft om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken. Hetzelfde artikel van deze wet bepaalt verder dat de eigenaar van een zwervend, verloren of achtergelaten dier, vergoeding verschuldigd is voor de kosten van opname, verzorging en oppas, ongeacht of de eigenaar het dier al dan niet terugeist.
De gemeenteraad keurt het reglement op het opvangen van zwervende, verloren of achtergelaten dieren goed.