Steden en gemeenten hebben meer dan ooit nood aan een slim, strategisch en sturend parkeerbeleid. Het potentieel van een doordacht parkeerbeleid wordt echter nog te vaak onderschat. Parkeermanagement zou de kern moeten vormen van elk duur-zaam mobiliteitsplan. Uiteindelijk gaat het over zoveel meer dan auto’s parkeren. Parkeerbeleid heeft raakvlakken met leef-kwaliteit, ruimtelijke ordening, veiligheid, milieu- en klimaatimpact, sociale inclusie, multimodale bereikbaarheid, gezondheid en economische ontwikkeling. Daardoor is het ook een 'zaak van iedereen' en bijgevolg een gevoelig thema, zowel voor de gebruikers als voor het bestuur.
Ook in Geel is het parkeerbeleid een weerkerende bezorgdheid en dus gespreksthema dat opduikt in uiteenlopende dossiers.
ParkPAD behandelt de verschillende facetten van parkeerbeleid: beleid, uitvoering, innovatie (vb. laadpalen en parkeren, Hoppin-punten, nieuwe normen of aanbevelingen), informatie & communicatie, handhaving, en ten slotte datagebruik. De gemeente beslist zelf waar ze de klemtoon op legt. De auditor begeleidt haar in het beslissingsproces. ParkPad werd in 2020 uitgetest in zestien Europese steden. In 2022 volgden succesvolle audits in nog eens tien steden, waaronder Sint-Niklaas en Kortrijk. Met ParkPAD bestaat er nu dus een grondig geteste audit-tool om met alle stakeholders via een co-creatief proces een toekomstgericht parkeerbeleid uit te werken. Met de financiële steun van Vlaanderen (MOW) krijgt nu een reeks van 8 nieuwe gemeenten (3 centrumsteden en 5 grote of kleinere gemeenten) de kans om de tool te gebruiken aan een gunsttarief.
Samen met Genk, Leuven, Malle, Mortsel, Londerzeel en Riemst werd Geel geselecteerd (de selectie van een West-Vlaamse gemeente loopt nog) om deel te nemen. Later zal de tool vermoedelijk alleen nog aan commerciële tarieven worden aangeboden.
Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van start te gaan, zodat het proces nog dit jaar kan worden afgerond.
Om het vaak geladen debat over parkeren te objectiveren en lokale overheden te helpen bij het strategisch integreren van parkeerbeleid in hun mobiliteitsplannen, werd in het kader van het Europese CIVITAS-project Park4SUMP (waarbij SUMP staat voor Sustainable Urban Mobility Plans), een tool ontwikkeld die gemeenten helpt hun parkeerbeleid te evalueren, bij te sturen en te integreren in een breder, toekomstgericht mobiliteitsbeleid. ParkPAD is een auditmethode waarbij een externe expert-auditor met kennis van de lokale context wordt ingezet. Via eerst een online enquête en daarna twee rondetafelgesprekken brengt de auditor zowel het bestaande parkeerbeleid als de beleidsambities voor de toekomst in kaart. Op basis van die analyse volgen een actieplan en een eindrapport met concrete voorstellen voor verbetering. De auditor streeft in het hele proces steeds consensus na tussen alle stakeholders.
De auditor van Mobiel 21 neemt het grootste deel van het werk voor zijn rekening: analyse, voorbereidingen in samenwerking met het Team Mobiliteit en rapportering (actieplan en eindrapport gereed voor integratie in het lokale mobiliteitsplan). De auditor zal door Team Mobiliteit worden gebrieft over de reeds afgeronde processen (bv. Mobiliteitsplan, Beleidsplan Ruimte, reeds gemaakte keuzes) en over nog lopende processen (bv. opmaak nieuwe Bouwcode).
De lijst van te betrekken stakeholders wordt door de gemeente opgesteld. Aanbevolen wordt om die zo ruim mogelijk te houden, zowel met het oog op een breed draagvlak als om zeker voldoende deelnemers te hebben voor de twee workshops.
Met 'parkeerbeleid' wordt overigens zowel de problematiek van het parkeren van gemotoriseerde voertuigen als van fietsen bedoeld.
Het totale proces neemt 4 tot 6 maanden in beslag. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van start te gaan.
Rekening houdend met de zomervakantie betekent dit dat we het proces willen afgerond hebben tegen het einde van het jaar.
Een eerste stap is de definiëring van de stakeholdergroep. De stakeholders zullen vervolgens worden gevraagd om een online-bevraging in te vullen. Ze krijgen daar twee tot drie weken de tijd.
De auditor verwerkt de antwoorden (twee tot drie weken) en richt vervolgens twee workshops in waarop de stakeholders worden uitgenodigd. Uiteraard zal er rekening worden gehouden met de zomervakantie en een beperktere beschikbaarheid van de stakeholders.
De stad Geel neemt deel aan het Park4SUMP-traject.
Het College stelt de te betrekken groep van stakeholders samen als volgt:
Interne stakeholders:
Externe stakeholders: