Voorgeschiedenis / Feiten en context
Het decreet van 5 mei 2023 over leersteun maakt het mogelijk dat “elke andere publiekrechtelijke rechtspersoon dan het gemeenschapsonderwijs” een leersteuncentrum (LSC) opricht, hetzij als zelfstandige instelling, hetzij als deel uitmakend van een school voor buitengewoon onderwijs, en dit vanaf 1 februari 2023.
Een dergelijk LSC zal leersteun bieden aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs) die leerlingen hebben met:
Deze LSC’s komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken. Volgens de memorie van toelichting kiest de Vlaamse Regering hiermee voor een nieuw ondersteuningsmodel.
Een LSC kan gezamenlijk met meerdere gemeentebesturen worden opgericht. De gemeentebesturen van Beerse en Mol, en het stadsbestuur van Geel hebben de intentie uitgesproken om samen een LSC op te richten.
Dit LSC zal personeel moeten aanstellen o.a. in het nieuwe ambt van leerondersteuner, met alle bijhorende verplichtingen.
Dit impliceert dat deze besturen eerst een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid moeten oprichten dat vervolgens het LSC kan oprichten als een zelfstandige instelling. Indien twee of meer lokale besturen een dergelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid tot stand willen brengen om doelstellingen te verwezenlijken die behoren tot het beleidsdomein onderwijs, dan moeten zij hiervoor een interlokale onderwijsvereniging (ILOV) oprichten.
De ILOV heeft als opdracht om ofwel duidelijk omschreven onderwijsdoelstellingen te plannen, uit te voeren en te controleren, ofwel duidelijk omschreven ondersteunende diensten inzake onderwijs te verlenen aan de deelnemers.
De deelnemers kunnen binnen de doelstellingen van de onderwijsvereniging voorzien in een beheersoverdracht die wordt geregeld in een beheersovereenkomst tussen de deelnemers en de ILOV. De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de deelnemers.
De vermelde schoolbesturen zijn daarom overeengekomen, na onderhandelingen op het niveau van de colleges van burgemeester en schepenen, om samen een ILOV op te richten. Deze rechtspersoon kan dan op zijn beurt het leersteuncentrum oprichten en het bestuur ervan voor zijn rekening nemen.
De Vlaamse Regering heeft met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs op 10 februari 2023 een protocol afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC).
Het lokaal bestuur van Geel is hierin samen met het gemeentebestuur van Mol en Beerse opgenomen als bestuur van het LSC, zodat het op te richten LSC voorlopig erkend zal worden voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.
De betrokken lokale besturen hebben al een ontwerp van oprichtingsakte, ontwerpstatuten en beheersovereenkomst opgesteld (zoals opgenomen in de bijlage).
De lokale besturen van Beerse, Geel en Mol willen samen een leersteuncentrum (LSC) oprichten. Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.
De betrokken gemeentebesturen voldoen aan de voorwaarden voor oprichting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.
Om op te kunnen treden als bestuur van het LSC en om personeel te kunnen aanwerven is rechtspersoonlijkheid vereist. Aangezien meerdere gemeentebesturen betrokken zijn, moeten zij eerst een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid oprichten. Werken met een structuur met rechtspersoonlijkheid heeft ook het grote voordeel dat de drie besturen kunnen optreden als drie gelijkwaardige partners die ook samen de verantwoordelijkheid dragen voor de goede werking van het leersteuncentrum.
Bovendien gaat het om een doelstelling die behoort tot het beleidsdomein onderwijs. Bijgevolg moeten de vermelde schoolbesturen hiervoor een interlokale onderwijsvereniging (ILOV) oprichten, dit is een intergemeentelijk/interbestuurlijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid. Vervolgens kan deze interlokale onderwijsvereniging overgaan tot de oprichting van het LSC.
Het ontwerp van oprichtingsakte en de ontwerpstatuten voldoen aan de bepalingen van het ILOV-decreet.
Elke deelnemer aan de ILOV heeft recht op één bestuurder conform de goedgekeurde statuten. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen dat mandaat vervullen.
Daarnaast is in de samenstelling van de Raad van bestuur opgenomen dat er per lokaal bestuur een lid met raadgevende stem namens de oppositie zal zetelen. In huidige zitting ligt de vraag voor wie dit mandaat zal opnemen voor Geel.
Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet leersteun van 5 mei 2023.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
De Codex Secundair onderwijs van 17 december 2010.
Het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991
Het decreet betreffende de interlokale onderwijsvereniging (ILOV) van 28 november 2008.
Het protocol ter oprichting van de leersteuncentra (protocol landschap LSC) van 10 februari 2023.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen over de princiepsbeslissing oprichting van een leersteuncentrum van 20 juni 2022.
De omzendbrief NO/2023/01 betreffende Leersteun in het basis- en secundair onderwijs van 5 mei 2023.
De gemeenteraad beslist tot de oprichting van een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid om samen met de andere deelnemers een zelfstandig leersteuncentrum op te richten en het bestuur ervan op te nemen. Dit intergemeentelijk samenwerkingsverband wordt opgericht in de vorm van een interlokale onderwijsvereniging (ILOV).
De gemeenteraad keurt de ontwerpen van de oprichtingsakte en de statuten van de ILOV goed zoals opgenomen in de bijlage. De oprichtingsakte zal op een gezamenlijk tijdstip worden verleden voor de burgemeester van de gemeente waar de zetel gevestigd wordt.