Terug
Gepubliceerd op 13/06/2023

2023_CBS_01647 - Traject Jonge Wegweters - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 12/06/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01647 - Traject Jonge Wegweters - Goedkeuren 2023_CBS_01647 - Traject Jonge Wegweters - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Jonge Wegweters is een toolbox speciaal ontwikkeld voor steden en gemeenten -door Bataljong en Kind en Samenleving- om jongeren tussen 16 en 21 jaar te betrekken bij het lokale mobiliteitsbeleid. Samen met jongeren uit de derde graad secundair onderwijs, de jeugdraad of een samengestelde focusgroep brengen we de mobiliteitsbeleving en het verplaatsingsgedrag van jongeren in je stad, gemeente of regio in kaart.

Met het stappenplan en de participatieve methodieken van Jonge Wegweters werken we samen met jongeren aan concrete en gedragen aanbevelingen die op het einde van de rit, samen met de jongeren, worden voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen. Door in 2023 te schrijven op het begeleidingstraject van Jonge Wegweters kunnen we genieten van een voordeeltarief (6050€ inclusief ipv 10.600€).

Dienst mobiliteit, dienst kindzorg en onderwijs, dienst organisatieontwikkeling en dienst jeugd willen de handen in elkaar slaan om het traject samen uit te voeren. De begeleiding zal gebeuren door Bataljong vzw. Zij hebben de toolkit samen met Kind en Samenleving ontwikkeld en begeleiden steden en gemeentes die intekenen op het traject Jonge Wegweters. 

Argumentatie

Mobiliteit is een prioritair thema in de strategie van Kind- en jeugdvriendelijk Geel. Voorlopig lag, binnen het thema mobiliteit, de focus op veilige schoolomgevingen van de lagere school. 

Dit project is een opportuniteit om de mobiliteitsbeleving en het verplaatsingsgedrag van jongeren in kaart te brengen; hen  te betrekken en met hen concrete en gedragen aanbevelingen uit te werken. Deze aanbevelingen worden op het einde van de rit door de jongeren voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen.

In een kindvriendelijke stad kunnen jongeren beroep doen op kwaliteitsvolle basisvoorzieningen, waaronder veilige fietspaden en wegen, openbaar vervoer, ...  Waarom is mobiliteit belangrijk voor jongeren?

  • Een kwalitatief georganiseerde mobiliteit biedt jongeren mentale en fysieke ruimte;
  • Een goede mobiliteit geeft jongeren de kans zich autonoom en zelfstandig te verplaatsen, zonder afhankelijk te zijn van hun ouders of andere volwassenen;
  • Jongeren zijn vaak op zoek naar duurzame en betekenisvolle verplaatsingen;
  • Een duurzame mobiliteitsruimte is ruimte waar jongeren kunnen, mogen, willen én durven zijn.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt goed om in te stappen in het traject Jonge Wegweters, onder begeleiding van Bataljong. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen keurt de projectfiche Jonge Wegweters goed.