Terug
Gepubliceerd op 07/03/2023

2023_CBS_00561 - Onkostenvergoeding ICT-materiaal onderwijzend personeel DKO - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 06/03/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00561 - Onkostenvergoeding ICT-materiaal onderwijzend personeel DKO - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_00561 - Onkostenvergoeding ICT-materiaal onderwijzend personeel DKO - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Als schoolbestuur van de stedelijke academie voor muziek, woordkunst-drama en dans en de stedelijke academie voor beeldende en audiovisuele kunst, is het lokaal bestuur verantwoordelijk om alle personeelsleden te voorzien van het nodige materiaal om hun job uit te oefenen. De directies en administratieve medewerkers worden in werkmiddelen voorzien, conform de afspraken die gelden voor al het stedelijk personeel. Echter is kwalitatieve ICT-apparatuur vandaag de dag ook onontbeerlijk voor onderwijzend personeel in het deeltijds kunstonderwijs. Van schoolbesturen wordt verwacht dat zij hun werkingsbudget aanwenden om in dit materiaal te voorzien.

In het kader van de uitvoering van cao XII voor het Vlaamse onderwijs, voorziet de Vlaamse regering een eenmalige toelage voor ICT-apparatuur. Deze toelage heeft als doel om een inhaalbeweging te kunnen maken en het onderwijzend personeel uit te rusten met de nodige ICT-apparatuur. De dienstbrieven met meer duiding over deze toelage en de exacte bedragen zoals deze zijn toegekend aan onze beide academies, zijn toegevoegd als bijlage.

Om beter inzicht te krijgen over de noden en wensen van onze leerkrachten DKO,  werd er een anonieme bevraging georganiseerd onder de personeelsteams van beide academies. Hierin gaf het overgrote merendeel aan een ‘bring your own device’-systeem of een maandelijkse onkostenvergoeding te verkiezen boven een standaard toestel dat de academie zelf voorziet. De voornaamste argumenten die genoemd werden, waren:

  • Het vakgebied en de specifieke invulling van de opdracht bepaalt in sterke mate de noden op het gebied van ICT-apparatuur. Bijvoorbeeld een leerkracht digitaal atelier of audio engineering heeft nood aan een heel ander type toestel dan een leerkracht muziekatelier of keramiek. De ene leerkracht wenst te werken met een tablet die hij/zij vlot kan meenemen naar de verschillende vestigingen, de andere wenst een laptop met een extra krachtige geluidskaart. De noden zijn zeer divers waardoor het onmogelijk is om één of enkele toestellen te selecteren die inzetbaar zijn voor alle leerkrachten.
  • Verschillende leerkrachten combineren hun lesopdracht aan onze academie met een opdracht aan een andere academie of beroepsactiviteiten buiten het onderwijs. De meesten onder hen verkiezen om zelf één goed toestel aan te kopen dat geschikt is voor al hun werkzaamheden, in plaats van voor elke opdracht een ander toestel te moeten gebruiken.
  • Ieders vakgebied vraagt vaak specifieke softwareprogramma's (bv. applicaties om muziek uit te schrijven, beeldbewerkingsprogramma's, opnamesoftware etc.). De leerkrachten gebruiken deze programma's vaak ook buiten hun lesopdracht aan onze academie. Moest er gewerkt worden met standaard toestellen in eigendom van de academie, dan is het beheer van al deze toestellen haast onbegonnen werk.
  • Het budget dat de Vlaamse regering voorziet (€ 511/leerkracht) volstaat vaak niet om een toestel aan te kopen dat voldoet aan de wensen van het DKO-personeel.

Om bovenstaande redenen wensen wij met ingang van academiejaar 2022-2023 te werken met een maandelijkse onkostenvergoeding voor ICT-materiaal ter compensatie van de aankopen die onderwijzend personeel doet op maat van de ICT-behoeften eigen aan hun opdracht.

Argumentatie

Er werd een afsprakennota opgesteld die de modaliteiten vastlegt van de wijze waarop de onkostenvergoeding berekend en uitbetaald zal worden. Deze afsprakennota is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

De afsprakennota werd onderhandeld en positief geadviseerd op het ABOC-overleg van 20 januari 2023.

De berekening en uitbetaling van de onkostenvergoeding zal opgenomen worden door de dienst stedelijk onderwijs in samenwerking met administratieve medewerkers van de academies.

De onkostenregeling loopt voorlopig tot academiejaar 2024-2025. De extra eenmalige toelage vanuit AgODi volstaat om tot dan de onkostenvergoedingen uit te betalen. Deze middelen werden opgenomen in het meerjarenplan voor de boekjaren 2023, 2024 en 2025. Dit werd besloten op het conclaaf in najaar 2022. De desbetreffende passage uit de presentatie van het conclaaf is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

De onkostenregeling zal tussentijds grondig geëvalueerd worden. Een eventueel voorstel voor continuëring kan opgenomen worden in functie van het volgende meerjarenplan.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de regeling voor onkostenvergoeding voor ICT-materiaal voor onderwijzend personeel van de stedelijke academie van muziek, woordkunst-drama en dans en de stedelijke academie voor beeldende en audiovisuele kunsten, goed.