In mei 2022 werd door de minister van mobiliteit verkondigd, dat iedere gemeente recht heeft op 1 regenboogzebrapad (kortweg rbz) in hun gemeente op een gewestweg. Dit zal aangebracht worden door AWV. De plaats dient door de gemeente gekozen te worden en goedgekeurd door AWV. Ook zal het uitzicht standaard worden voorzien en bv niet worden afgestemd op reeds aanwezige regenboogzebrapaden elders reeds aangebracht door de gemeente op eigen patrimonium.
Het voorstel van het Agentschap werd besproken op het periodiek overleg tussen Stad Geel, AWV en MOW op 18 mei 2022.
De aanvraag voor dit regenboogzebrapad moet gebeuren via een CBS beslissing. Er is een vast patroon voor uitvoering: de ruimte tussen de witte vlakken worden opgevuld. Het regenboogzebrapad mag niet aangelegd worden aan een VRI met rateltikkers.
AWV is zelf geen vragende partij maar indien de stad er eentje wenst zal AWV dit aanleggen.
Tijdens de bespreking door de dienst openbaar domein/team mobiliteit werden volgende nadelen/negatieve adviezen aangehaald:
De vergadering was van mening dat er andere manieren bestaan om de problematiek inzake de discriminatie van holebi's, transgenders,... kenbaar te maken.
Indien er toch voor zou gekozen worden, zien we enkel een mogelijkheid in Winkelomseheide, het zebrapad aan de lichten met Kemeldijk.
Advies dienst openbaar domein/team mobiliteit:
Algemeen kan gesteld worden dat de dienst OD/mob .ongunstig advies verleent om een bestaand zebrapad om te vormen tot een regenboogzebrapad wegens de mogelijke verwarring die kan ontstaan bij de weggebruikers. Verkeersborden en markeringen zijn er met als doel de verkeerssituatie ter plaatse te verduidelijken en een bepaald gedrag van de weggebruikers op te leggen. Dit kan enkel wanneer de borden en markeringen ondubbelzinnig en eenvormig worden aangebracht. Verwarring en onduidelijkheid moeten ten allen tijde vermeden worden daar deze snel aanleiding kunnen geven tot verkeersconflicten. Ook het juridisch aspect mag niet uit het oog worden verloren. Als niet aan de voorwaarden van het MB van 11 okt. 1976 en de Belgische wegcode wordt voldaan, riskeert de wegbeheerder aansprakelijk te worden gesteld bij ongevallen met gerechtelijk gevolg.
Advies lokale politiezone
In het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 over de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens staat duidelijk beschreven hoe een oversteekplaats voor voetgangers er moet uitzien. Dit gaat enkel over de witte vlakken en hun afmetingen en tussenafstanden. Er wordt niet geschreven over de kleuren van de ondergrond en tussenvlakken.
In dat opzicht zal er negatief advies geven worden op het voorstel om de kleuren aan te brengen bij de oversteekplaats.
Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 (wegcode) zegt dat de weggebruikers de verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen in acht moeten nemen wanneer deze regelmatig naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van dat reglement zijn aangebracht.
Door deze kleuren aan te brengen gaan we verwarring scheppen bij de weggebruikers. Er zullen voetgangers zijn, vooral kinderen, die enkel nog aandacht hebben voor de kleuren en niet voor het aankomende verkeer. Dit kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Ook de voertuigbestuurders zullen meer aandacht hebben voor de kleuren – en dit niet verwachten – dan voor de voetgangers die de intentie hebben om over te steken en waarvoor zij als bestuurders voorrang aan moeten verlenen.
De politie is van mening dat de kleuren de verkeersveiligheid niet ten goede komen, maar eerder verwarring gaan scheppen en onduidelijk gaan zijn voor de weggebruikers.
Er zijn andere manieren om de holebi-gemeenschap duidelijk te maken dat zij respect en steun krijgen van het stadbestuur.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om wel in te gaan op de vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer om 1 regenboogzebrapad op een gewestweg in de stad Geel aan te leggen.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om het zebrapad op Winkelomseheide (N174) ter hoogte van het kruispunt met Kemeldijk om te vormen tot een regenboogzebrapad.