In navolging van het beleidsoverleg van 13/01/2023 brengen we de projectfiche ter kennisname aan het bestuur.
In het voorjaar 2023 wil de projectgroep met behulp van de opgebouwde instrumenten met 2 of 3 diensten van de stad Geel een proeftuin starten rond evaluatie en verbetervoorstellen rond de algemene toegankelijkheid van de dienstverlening voor de gebruikers. Deze diensten zullen in een drietal werksessies een toegankelijkheidsscan maken van hun dienstverlening en zullen van daaruit verbeteracties destilleren op korte (MJP 2020 - 2025) en lange (MJP 2026 - 2031) termijn.
Deze testfase wordt in najaar 2023 geëvalueerd en mits goedkeuring van het bestuur gefaseerd uitgerold over de andere diensten van stad/OCMW/AGB's.
Op het beleidsoverleg van 13 januari 2023 werd bevestigd dat het stadsbestuur de titel 'barmhartige stad' wil blijven behouden en daarvoor een inclusieve stad wil zijn, in al haar diensten en opdrachten.
Gewenste resultaat van het project
Geel maakt haar missie als een inclusieve stad waar in een Geel dat steeds meer divers wordt en waar diverse mensen in kwetsbaarheid aangeven dat diensten of hulp voor hen moeilijk bereikbaar, begrijpbaar en hanteerbaar is. Geel zet hierop inzetten door haar dienstverlening voor elke Gelenaar en in alle aspecten toegankelijk te maken. Hiertoe willen we actief drempels en risico’s op uitsluiting detecteren en wegwerken. Dit doen we door te differentiëren in onze dienstverlening en maatwerk mogelijk te maken. We bieden onze dienstverlening proactief aan (bv. automatische rechten geven, outreach,…). We doen dit op een maximaal digitale manier en hanteren hierbij het principe ‘klik-bel-afspraak’.
Volgende diensten zullen als proeftuin in het voorjaar 2023 in een drietal sessies de toegankelijkheid van de eigen dienstverlening evalueren en verbetervoorstellen formuleren:
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de projectfiche toegankelijkheid.