De Bosgroep Kempen Noord v.z.w. verzoekt het college van burgemeester en schepenen in naam van de eigenaars (fam. Vandervoort) om toelating voor het bebossen van percelen die volgens het gewestplan gelegen zijn in de bestemming landbouwgebied.
Kadastrale gegevens van de percelen:
Deze percelen zijn gelegen op de hoek van Berkven en de Berkvensedijk.
De bebossing van dit perceel is de vraag van de eigenaars van het perceel, Vandervoort Marianne, Vandervoort Barbara, Vandervoort Philippe en Vandervoort Martine. Een bebossing van dit perceel zal een ecologische meerwaarde aan de omgeving geven. Zo zal dit de bestaande bossen in de omgeving versterken, en wordt een soortenarm grasland omgevormd naar een bio divers bosje met standplaatsgeschikte soorten. Gezien de nabijheid bij het militair domein (Engels kamp) zal dit gebied ook mee versterkt worden. Indien het project gunstig wordt geadviseerd, wordt geopteerd om een aanplanting uit te voeren op de percelen. De eigenaars hebben ervaring in bosbeheer en zullen met de Bosgroep het bosje in goede banen leiden.
Volgende argumenten spreken voor de aangevraagde bebossing:
Op 27/01/2023 werd per mail advies gevraagd aan de Vlaamse overheid, afdeling Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies (AVES).
advies: gunstig
Op basis van de gegevens in het dossier gaat het Agentschap voor Natuur en Bos akkoord met het
bebossen van de aangevraagde percelen. De aanvraag wordt gunstig geadviseerd.
Voor bijkomende informatie kan u terecht op:
Tot slot willen we nog de aandacht vestigen op een algemene maatregel, die voor elke vergunning van toepassing is: “Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De bescherming heeft onder meer betrekking op de nesten van de vogels en de rustplaatsen van de vleermuizen (artikel 14 van het Soortenbesluit).
Bij het uitvoeren van werken in de periode 1 maart tot 1 juli moet men er zich - vóór men overgaat tot de uitvoering van de werken - van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen, dient u contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos”.
Op 27/01/2023 werd per mail advies gevraagd aan de Vlaamse overheid, afdeling Landbouw & Visserij (LV). Het advies van LNV is normaal bindend.
Het advies, gedateerd op 16/02/2023 werd ontvangen en is bijgevoegd.
advies - voorwaardelijk gunstig:
"De grond(en) waarop de aanvraag betrekking heeft, is/zijn gelegen in HAG, nl. in Landbouwgebied Kasseman. De grond(en) waarop de aanvraag betrekking heeft, word(en) gekenmerkt door matig natte zandbodem met duidelijke ijzer en/of humus B horizont (Zdg) (4,67%), bebouwde zones (OB) (4,55%), matig droge zandbodem met duidelijke ijzer en/of humus B horizont (Zcg) (89,53%), natte zandbodem met duidelijke ijzer en/of humus B horizont (Zeg) (1,26%) en worden niet als marginale landbouwgronden beschouwd. De grond(en) is/zijn aangeduid als verwaarloosbaar erosiegevoelig.
Er wordt geen noemenswaardige schade verwacht aan de agrarische structuur bij de bebossingen die voldoen aan één van de onderstaande situaties:
- de gronden liggen ingesloten en 75% van de omtrek sluit aan bij een bestaand bos dat een minimumoppervlakte van 1 ha heeft en conform artikel 3, §1, van het Bosdecreet is;
- de gronden sluiten aan bij een bestaand bos dat een minimumoppervlakte van 1 ha heeft en conform artikel 3, §1, van het Bosdecreet onder de toepassing van dat decreet valt, én ze worden als marginale landbouwgronden beschouwd;"
Na lezing van dit advies stelt zich de vraag wat strictu sensu van deze 4 percelen ingesloten percelen zouden kunnen benoemd worden.
De omtrek van de 3 van de 4 percelen sluit langs 1 zijde aan bij het beboste perceel A950M. Perceel A0950 M grenst aan deze 3 van de 4 percelen aan een zijde en dat perceel is 1,2 ha reeds beboste landbouwgrond, maar maakt geen voorwerp uit van de aanvraag.
Momenteel wordt perceel A950N volgens luchtfoto nog actief als landbouwgrond gebruikt.
Het actief gebruik als landbouwgrond geldt ook voor A 950E en A 950 D.
Voor perceel A 950P is dit actief gebruik minder duidelijk. Ook is op luchtfoto zichtbaar dat dat perceel A950P volledig omzoomd is met bomen. Dit zou men ook als ingesloten kunnen benoemen. Perceel A950P is overigens bij stad Geel (GIS) gekend met functie "bos", niet als "hooiland".
Perceel A950E fungeert wellicht deels als servitudeweg voor adres Berkven 24 en voor aanliggend perceel Berkven 24+. Dit kan om die reden wellicht ook niet volledig bebost worden. Perceel A950E grenst aan gronden van een actief landbouwbedrijf uit de Rendervensedijk. Uit de aanvraag blijkt niet dat er een akkoord is met de aangelanden.
Om die reden, wordt geconcludeerd dat de percelen aan 950E, 950D en 950N, niet aangewezen zijn om (volledig) te bebossen.
A 950P kan wel bebost worden, gezien dit volledig omzoomd is met bomen en als ingesloten beschouwd kan worden en als enige perceel in voldoende mate grenst aan het reeds beboste perceel.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het advies en verleent gedeeltelijk een vergunning voor een bebossing van de percelen aan Berkvensedijk. Volgende percelen, kadastraal gekend als, worden uitgesloten uit de vergunning:
Voor volgend perceel wordt een vergunning verleend voor de bebossing van het perceel:
onder volgende voorwaarden: