Op 7 juli 2022 ontving het contactcenter een eerste melding over het afsluiten van het pad dat vertrekt van de Scheplakens naast huisnummer 5 en loopt naar de Grote Nete (zie bijlage 20220707_EersteMelding).
Vervolgens werd er op 3 augustus 2022 een tweede melding met aan aanvulling ontvangen van een andere melder. Deze is ook in de bijlage terug te vinden als '20230803_TweedeMelding' en '20230803_TweedeMeldingAanvulling'. Deze melden ook dat het pad afgesloten is. Volgens deze melder bestaat dit pad al meer dan vijftig jaar. Dit is dus al een getuigenis voor het meer dan dertig jarig bestaan van het tracé.
Na dit te onderzoeken werd er op 5 augustus 2022 een eerste handhavingsbrief verstuurd. Met als deadline 8 september 2022. De weg werd echter niet terug opengesteld waardoor er op 14 november 2022 een tweede aanmaning verstuurd werd. Hierin werd er een termijn opgelegd tot 15 december 2022. Beide handhavingsbrieven zijn in de bijlage terug te vinden als 20220805_AanmaningScheplakens.pdf en 20221114_AanmaningScheplakens.pdf.
Op 9 november 2022 werd er opnieuw een melding ontvangen over dit pad (zie bijlage '20221109_DerdeMelding'). In deze melding staat er de vermelding naar de inventaris van de trage wegen. In deze inventaris staat dat het tracé toegankelijk is en als statuut staat er 'feitelijke weg, ander statuut dan buurtweg'.
Op 7 februari 2023 werd er een vierde melding ontvangen over dit pad (zie bijlage 20230207_VierdeMelding). Dit keer was de melding afkomstig van de wijkagent. Hij werd door wandelaars aangesproken over het afgesloten pad.
Op 9 maart 2023 werd door nog een andere melder een vijfde melding ontvangen over het blokkeren van het pad (zie bijlage 20230309_VijfdeMelding).
Op 16 maart 2023 werd de zesde melding telefonisch gemaakt afkomstig van een andere melder dan de voorgaande (zie bijlage 20230316_ZesdeMelding). Hier gaat het weer over het afsluiten. De melder wist tevens al dat er melding gemaakt werd maar wou graag zelf op de hoogte gehouden worden. Dit geeft aan hoe nauw dit onderwerp hem aan het hart ligt.
Verder is er nog een melding van 20 maart 2023 (zie bijlage 20230320_ZevendeMelding). Deze is afkomstig van een collega van de stedelijke werkplaats die werd aangesproken door lopers.
Tot slot is er op 19 april 2023 nog een melding tot bij het contactcenter geraakt over het afsluiten van het pad (zie bijlage 20230419_AchtsteMelding). Op 8 mei heeft deze melder gevraagd naar een stand van zaken (zie bijlage 20230508_ReactieAchtsteMelding).
Dit maakt dat er acht meldingen die allemaal afkomstig zijn van andere melders over het afsluiten van deze verbinding gemaakt zijn. Al deze meldingen tonen aan dat de trage verbinding door verschillende trage weggebruikers gebruikt wordt.
Op 30 maart 2023 werd er een aangetekende reactie ontvangen van de eigenaars van Scheplakens 5 (zie bijlage 20230330_ReactieEigenaarScheplakens). Hierin staat dat er een gesprek had plaatsgevonden tussen de eigenaar en de schepen. Uit dit gesprek zou gekomen zijn dat de weg afgesloten mocht worden. Dit tegen de twee aangetekende handhavingsbrieven die eerder verstuurd werden in.
Op 9 mei 2023 werd er door de gemeenschapswacht een vaststelling gedaan over het afsluiten van dit pad (zie bijlage 20230509_VaststellingGemeenschapswacht).
Om verder te kunnen gaan in dit handhavingsdossier is er een goedkeuring van dit toetsingsbesluit vereist van het college van burgemeester en schepenen.
De trage verbinding tussen de Grote Nete en Scheplakens wordt momenteel onderbroken ter hoogte van Scheplakens 5. Desondanks deze niet ingetekend staat in de Atlas der Buurtwegen en deze ook nog niet erkend is geweest door de gemeenteraad bestaat deze trage weg wel al langer dan 30 jaar. Dit is terug te vinden op de cartesiuskaarten (National Geographic Institute). Hier staat de verbinding tussen de Grote Nete en Scheplakens ter hoogte van Scheplakens 5 al ingetekend vanaf 1969.
1969:
1981:
1989:
Dit komt echter ook terug in onze eigen GIS-kaarten. Hierin is er echter ook een onofficiële laag die de toegankelijkheid van de trage wegen weergeeft. Hierop staat de verbinding gecategoriseerd als ‘toegankelijk’. Dit geeft dus een indicatie dat de trage weg vrij toegankelijk zou moeten geweest zijn.
Doordat de verbinding tussen de Grote Nete en Scheplakens al meer dan dertig jaar vrij toegankelijk is, en dit tevens ook was bij het inwerking treden van het decreet op 1 september 2019, wordt er voldaan aan artikel 85 van het gemeentewegendecreet. Hierdoor wordt het pad geacht een gemeenteweg te zijn. Dit komt ook terug in het advies van de trage wegen vzw dat in de bijlage terug te vinden is (20230509_AdviesTWvzw).
Gesteld dat de weg een gemeenteweg is mag volgens artikel 8 en 9 van het gemeentewegendecreet de weg niet zomaar verplaatst of afgesloten worden.
Daarnaast kan de verbinding erkend worden doordat deze de afgelopen dertig jaar door het publiek gebruikt werd. Dit op basis van artikel 13 van het gemeentewegendecreet.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Met in het bijzonder:
Artikel 8: "Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad."
Artikel 9: "Bij verplaatsing van een gemeenteweg geldt dat het bestaande tracé een gemeenteweg blijft totdat het nieuwe tracé openstaat voor het publiek."
Artikel 13: "§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.
§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer
van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.
§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.
§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.
Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd."
Artikel 40: "Het college van burgemeester en schepenen kan aan elke overtreder een last opleggen tot herstel van een overtreding van verbodsbepalingen als vermeld in artikel 38, of van het reglement, vermeld in artikel 36.
De last tot herstel omvat:
1° de te nemen herstelmaatregelen;
2° het tijdskader voor het nemen van de herstelmaatregelen;
3° de gevolgen van het niet of niet tijdig uitvoeren van de herstelmaatregelen, namelijk ofwel de uitoefening van bestuursdwang in de zin van onderafdeling 2, ofwel de verplichting tot betaling van een dwangsom in de zin van onderafdeling 3;
4° in voorkomend geval de kosten die verhaald worden bij de toepassing van bestuursdwang.
Het besluit tot het opleggen van de last tot herstel wordt met een beveiligde zending bekendgemaakt aan de overtreder."
Artikel 44: "§ 1. De kosten voor de toepassing van bestuursdwang komen voor rekening van de overtreder.
Het college van burgemeester en schepenen stelt de kosten voor de bestuursdwang vast. Het gaat zowel om de kosten van de uitvoering van bestuursdwang als de kosten van de voorbereiding ervan, voor zover de kosten van de voorbereiding zijn gemaakt na het verstrijken van de termijn waarbinnen de last tot herstel uitgevoerd moest worden.
De kosten worden gewaarborgd door een wettelijke hypotheek, die zich uitstrekt tot alle zakelijke rechten die aan de overtreder toebehoren en die wordt ingeschreven, vernieuwd, verminderd of geheel of gedeeltelijk doorgehaald overeenkomstig boek III, titel XVIII, van het Burgerlijk Wetboek.
§ 2. Het college van burgemeester en schepenen dat bestuursdwang heeft toegepast, kan van de overtreder bij dwangbevel de verschuldigde kosten, verhoogd met de invorderingskosten, invorderen. Het dwangbevel wordt geviseerd en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen, en wordt betekend bij gerechtsdeurwaardersexploot of met een beveiligde zending. Op het dwangbevel zijn de bepalingen van deel V van het Gerechtelijk Wetboek van toepassing.
Binnen een termijn van dertig dagen na de betekening van het dwangbevel kan de overtreder bij gerechtsdeurwaarderexploot een met redenen omkleed verzet aantekenen, houdende dagvaarding van de gemeente, bij de rechtbank van eerste aanleg van de gemeente. Dat verzet schorst de tenuitvoerlegging van het dwangbevel niet."
Artikel 85: “Alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de
buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een
gemeenteweg te zijn.”
Het college van burgemeester en schepenen keurt het feit dat er zich een trage verbinding bevindt tussen de Grote Nete en Scheplakens ter hoogte van Scheplakens 5, niet goed.
Er is niet voldoende draagvlak om deze trage weg middels besluit vast te leggen. De weg in kwestie is niet opgenomen in de atlas der buurtwegen en er is ook geen akkoord van de eigenaar om hier in mee te gaan. Het bestuur wil naast het gebruiksrecht ook het eigendomsrecht in ogenschouw nemen en zal hier daarom niet verder in optreden.