Terug
Gepubliceerd op 20/06/2023

2023_CBS_01744 - Stedenbouwkundige vergunning ref. 10347 Vandecruys, Langstraat 95 - Opeising bankwaarborg voor uitvoering van vergunningsvoorwaarde - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/06/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01744 - Stedenbouwkundige vergunning ref. 10347 Vandecruys, Langstraat 95 - Opeising bankwaarborg voor uitvoering van vergunningsvoorwaarde - Goedkeuren 2023_CBS_01744 - Stedenbouwkundige vergunning ref. 10347 Vandecruys, Langstraat 95 - Opeising bankwaarborg voor uitvoering van vergunningsvoorwaarde - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 10 augustus 1992 werd een stedenbouwkundige vergunning verleend aan de heer Vandecruys-Vansant, Langstraat 95 te Geel voor de verbouwing van zijn woning.

Eén van de voorwaarden gesteld in die vergunning was dat de wederrechtelijk gebouwde loods gedeeltelijk werd gesloopt en aangepast volgens de aanduidingen van het goedgekeurde plan. Als garantie voor de uitvoering van die voorwaarde werd een waarborg gesteld t.b.v. 200.000 Belgische frank.

De heer Vandecruys-Vansant verzocht ons op 28 september 2022 om vrijgave van deze waarborg.

Tijdens een plaatsbezoek in oktober 2022 werd echter vastgesteld : 

  • dat er geen sloop- of aanpassingswerken werden uitgevoerd aan de betrokken loods 
  • dat er nog steeds verschillende constructies op het eigendom aanwezig zijn waarvoor geen bouwvergunning gekend is en bijgevolg zonder toelating van de bevoegde instanties nog steeds in stand worden gehouden

Aan de voorwaarden van de vergunning is dan ook niet voldaan. Aangezien de bouwheer zelf geen bewijsstukken heeft aangebracht van het tegendeel kan de bankwaarborg niet worden vrijgegeven.

De bouwheer meent dat de overtreding op deze vergunning verjaart na 10 jaar.

Argumentatie

Aangezien de opgelegde voorwaarde van gedeeltelijke sloop en aanpassing niet is nageleefd, is niet voldaan aan de voorwaarde voor vrijgave van de bankgarantie. Integendeel, maakt dit een reden uit om de garantie op te eisen, nu uit de communicatie van de bouwheer blijkt dat deze niet de intentie heeft om de opgelegde voorwaarde van sloop en aanpassing uit te voeren. 

Bovendien maakt het niet naleven van de voorwaarde van sloop en aanpassing een ernstig stedenbouwkundig misdrijf uit. Het feit dat er sprake zou zijn van verjaring van dit misdrijf is in deze kwestie niet relevant. Verjaring leidt er enkel toe dat er geen mogelijkheid meer is om het misdrijf strafrechtelijk te sanctioneren of een herstelvordering te starten. Dit neemt echter geenszins weg dat dit altijd een misdrijf blijft (waardoor er toekomstgericht op stedenbouwkundig vlak nagenoeg geen mogelijkheden meer zijn) en dat er nog altijd sprake blijft van het niet naleven van een voorwaarde van de vergunning.

De heer Vandecruys-Vansant heeft een advocaat gecontacteerd die de stad heeft meegedeeld (zie bijlage) dat zijn cliënten aangeven zich niet langer te verzetten tegen de aanspraken die stad geel wenst te maken ten aanzien van de bankgarantie.

De stad kan dan ook vaststellen dat de bouwheer daarmee ondubbelzinnig bevestigt dat hij de opgelegde vergunningsvoorwaarde van gedeeltelijke sloop en aanpassing van de loods niet naleeft. De afgeleverde bankgarantie komt dan ook in aanmerking om te worden opgeëist.

De stad kan overgaan tot opeising van de bankgarantie van 5.000 euro die de bouwheer heeft afgeleverd.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het standpunt van advocaat Gert Verreyt namens de heer Vandecruys -Vansant m.b.t. de bankwaarborg die is afgeleverd voor het nakomen van de in de stedenbouwkundig  vergunning van 10 augustus 1992 (ref. 10347 Vandecruys, Langstraat ) opgelegde voorwaarde.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de gestelde bankwaarborg van 5000 euro kan geïnd worden.