Terug
Gepubliceerd op 27/06/2023

2023_CBS_01740 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Winkelwandelgebied’ - Vrijgave voorontwerp RUP voor adviesprocedure - principiële goedkeuring - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/06/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01740 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Winkelwandelgebied’ - Vrijgave voorontwerp RUP voor adviesprocedure - principiële goedkeuring - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_01740 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Winkelwandelgebied’ - Vrijgave voorontwerp RUP voor adviesprocedure - principiële goedkeuring - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

In het beleidsplan ruimte Geel dat op 4 september 2017 door de gemeenteraad werd vastgesteld, is als één van de prioritaire acties opgenomen dat er een studie zou worden uitgevoerd naar de vraag hoe de versterking en verdichting van het kernwinkelgebied zou kunnen worden gerealiseerd. Het kernwinkelgebied bestaat volgens het beleidsplan uit de Nieuwstraat (inclusief binnengebied), de Markt en het deel van Pas tot aan de Heilige Geeststraat.

In de periode van maart tot en met juni van 2018 werd door bureau Omgeving een studie uitgevoerd naar de verdichtingsmogelijkheden voor het kernwinkelgebied. Daarbij heeft het bureau zowel de bebouwde ruimte als de publieke ruimte in het kernwinkelgebied kritisch bekeken en verbetervoorstellen gedaan. Op 22 oktober 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen de uitkomsten van de studie goedgekeurd.

In zitting van het college van burgemeester en schepenen werd de opdracht voor de opmaak van een beeldkwaliteitsplan en een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Winkelwandelgebied op 29 april 2019 gegund aan de combinatie van AnteaGroup en PT Architecten. Hiermee moeten enerzijds extra mogelijkheden voor nieuwe projecten worden gecreëerd (door soepelere regelgeving in het RUP) en moeten er anderzijds (in het beeldkwaliteitsplan) ook belangrijke randvoorwaarden worden opgelegd die ervoor zorgen dat deze nieuwe ontwikkelingen de gewenste uitstraling en kwaliteit hebben.

Het RUP moet de ruimte creëren voor het toepassen van een contextueel beoordelingskader. Voor het onderzoeksgebied wordt een strategie voor het creëren van een ruimtelijke eenheid voorgedragen. Het RUP heeft als doelstelling de identiteit en harmonie specifiek op maat van Geel te definiëren en te verankeren. Diversiteit, kleinschaligheid en afwisseling in korrel zijn belangrijke kenmerken van de Geelse stedelijke identiteit. Het RUP zal het nieuwe planologische kader vormen, op basis waarvan nieuwe vergunningsvragen binnen het uiteindelijke plangebied beoordeeld zullen worden.

De start- en procesnota van het RUP Winkelwandelgebied werden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 20 september 2021. De goedkeuring van de startnota vormde de eerste formele stap in de procedure van de opmaak van het RUP. Het onderzoeksgebied omvat op het moment van de goedkeuring van de startnota de op dat moment actuele afbakening van het ‘kernwinkelgebied’ en werd bij Besluit van het College van Burgemeester en Schepenen in zitting van 23/11/2020 als volgt uitgebreid: Nieuwstraat (alle huisnummers), Markt (alle huisnummers), Pas: van huisnummer 1 tot 113 en van 2 tot 96, Stationsstraat: van huisnummer 1 tot 9 en van 2 tot 8A, Lebonstraat 1/1A en Diestseweg: van huisnummer 1 tot 7 en van 2 tot 6.

Er werd een inspraak- en adviesronde voor het publiek georganiseerd van 21 oktober tot 19 december 2021. In dienzelfde periode werd advies gevraagd aan de betrokken overheidsinstanties en adviesorganen. Tijdens de inspraak- en adviesronde van 60 dagen werd tevens een inspraakmoment voor de bevolking georganiseerd op 25 november 2021.

De adviezen, reacties en het verslag van het inspraakmoment op 25 november werden in zitting van 27 december 2021 ter kennisname gebracht aan het college van burgemeester en schepenen. Vervolgens werden de startnota, adviezen, reacties en het verslag over het inspraakmoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage overgemaakt.

Het Team Externe Veiligheid (Departement Omgeving) heeft beslist dat er zich geen probleem stelt voor wat betreft het aspect externe mensveiligheid. Het RUP dient bijgevolg niet verder voorgelegd te worden aan het Team Externe Veiligheid en er dient geen ruimtelijk veiligheidsrapport te worden opgemaakt.

In zitting van 25 april 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de scopingnota goedgekeurd. Deze scopingnota bouwt voort op de startnota en bevat een verwerking van de adviezen & inspraakreacties en geeft aan welke overwegingen hierbij hebben meegespeeld.

Uit het onderzoek tot milieueffectrapportage blijkt dat het voorgenomen plan geen aanzienlijke milieueffecten zal hebben. Het Team Mer heeft op 24 juni 2022 beslist dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het RUP Winkelwandelgebied.

Naar aanleiding van de opmaak van het voorontwerp-RUP Winkelwandelgebied (voorschriften, grafisch plan, toelichtingsnota etc.) werd op 28 september een workshop georganiseerd met de verschillende stadsdiensten. Op basis van de input werd het eerste voorstel voorontwerp-RUP herwerkt. 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 augustus 2022 om de integratie van de procedure tot opmaak van rooilijnplannen voor voetweg 173 en voetweg 174 in de opmaakprocedure van het RUP Winkelwandelgebied te onderzoeken en besliste in diezelfde zitting de opdracht tot opmaak van de rooilijnplannen voor voetweg 173 en voetweg 174 te gunnen aan LSG landmeters. 

Na verder onderzoek heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 april beslist om enkel de procedure tot opmaak van rooilijnplan 174 te integreren in de procedure tot opmaak van het RUP Winkelwandelgebied. Tijdens diezelfde zitting keurde het schepencollege de visie op de publiek toegankelijke ruimte en het historische trage wegennetwerk in de stad (o.m. “Postpaddekes”) goed in functie van de opmaak van het voorontwerp-RUP Winkelwandelgebied.

Argumentatie

Als volgende stap wordt het voorontwerp-RUP principieel ter goedkeuring voor het college burgemeester en schepenen gebracht in functie van de noodzakelijke adviesprocedure met de verschillende overheidsinstanties.

Voorafgaand aan de principiële goedkeuring wordt een toelichting over de inhoud van het voorontwerp voorzien tijdens een beleidsoverleg op 26 mei 2023.

Het voorontwerp bestaat uit:

  • stedenbouwkundige voorschriften (zie bijlage 1);
  • grafisch plan (zie bijlage 2);
  • toelichtingsnota (zie bijlage 3);
  • plan bestaande feitelijke toestand & orthotfoto (zie bijlage 4 en 5);
  • register planschade compensatie (zie bijlage 6).

De stedenbouwkundige voorschriften bestaan uit zowel algemene als bijzondere voorschriften:

  • De algemene voorschriften hebben betrekking op de schaal en maatvoering, het gebruik van de gronden, duurzaamheid, woonkwaliteit en een toetsing aan de bijdrage tot de beeldkwaliteit.
  • De bijzonder voorschriften voorzien in de volgenden artikelen:
    1. Artikel 1: kerngebied voor wonen en winkelen 
      • bestemming; 
      • Inrichting: samenhangende referentiebeeld, bouwhoogte en dakvorm, bouwdiepte, niet-bebouwde perceelsdelen, parkeren en  publiciteit;
      • beeldbepalende gebouwen (in overdruk);
      • randvoorwaarden grote projecten: algemene inrichting en randvoorwaarden grote projecten, ontsluiting, toegankelijkheid en publieke ruimte, bouwhoogte en inplanting en architectuur, onbebouwde ruimte.
    2. Artikel 2: Verbindingen voor langzaam verkeer en omgevingsaanleg (indicatief)
      • bestemming; 
      • inrichting: verplichte realisatie
    3. Artikel 3: Zone voor wegenis en openbaar domein
      • bestemming;
      • inrichting;
      • beheer;
      • recht van voorkoop.

Het grafisch plan voorziet in aanduiding van de 3 artikelen zoals opgenomen in de stedenbouwkundige voorschriften. 

De toelichtingsnota  geeft een beschrijving en verantwoording van de doelstellingen van het plan.

Na goedkeuring van het voorontwerp-RUP wordt dit voor advies overgemaakt naar de deputatie, het departement en de andere adviserende diensten. Voor dit RUP zal advies worden gevraagd aan de volgende instanties:

  • De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening Geel (GECORO);
  • Provincie Antwerpen – Ruimtelijke planning;
  • het Departement Omgeving;
  • het Agentschap Innoveren en Ondernemen;
  • het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV);
  • de Lijn;
  • openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM);
  • het Vlaams Energieagentschap.

In bijlage 7 kan de aangepaste procesnota worden geraadpleegd, dewelke is afgestemd op de huidige fase- voorontwerp-RUP en dewelke zal worden meegestuurd met de adviesvraag aan de bovenlokale instanties.

Het beeldkwaliteitsplan Winkelwandelgebied zal gelijktijdig met het ontwerp-RUP (eerstvolgende fase RUP-procedure) ter principiële goedkeuring worden voorgelegd aan het college burgemeester en schepenen.

Juridische grond

VCRO - Artikel 2.2.20. (29/06/2019- ...): Het college van burgemeester en schepenen stuurt het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en, in voorkomend geval, de ontwerpen van planmilieueffectrapport, ruimtelijk veiligheidsrapport en andere verplicht voorgeschreven of gemaakte effectbeoordelingsrapporten voor advies naar de deputatie, het departement en de andere adviserende diensten. De Vlaamse Regering kan bepalen aan welke adviserende diensten het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan minstens moet worden voorgelegd. Als het plan grenst aan een andere gemeente, een andere provincie, een ander gewest of land of aanzienlijke grensoverschrijdende effecten voor mens of milieu kan hebben, zoals blijkt uit de startnota, de scopingnota of de ontwerprapporten, wordt het advies van de betrokken gemeente, de betrokken provincie, het gewest of land in kwestie gevraagd. Als het plan grenst aan of een aanzienlijk effect kan hebben op gebieden die onder de federale bevoegdheid vallen, wordt het advies van de federale overheid gevraagd. Als een land, een gewest, de federale overheid, een gemeente of een provincie verzoekt om de scopingnota of de ontwerprapporten te bezorgen of al een advies heeft verleend over de startnota, wordt ook een advies gevraagd.

Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om al dan niet een of meer plenaire vergaderingen te houden. Als het college van burgemeester en schepenen een plenaire vergadering organiseert met de instanties, vermeld in het eerste lid, vindt die op zijn vroegst plaats de eenentwintigste dag na het versturen van het voorontwerp door het college van burgemeester en schepenen.

Als er geen plenaire vergadering wordt georganiseerd, wordt een schriftelijk advies uitgebracht door de instanties, vermeld in het eerste lid, en door het departement binnen een termijn van eenentwintig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de adviesvraag. Als die termijn wordt overschreden, kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde beslissen om alsnog een plenaire vergadering te organiseren, ook na het ontvangen van de schriftelijke adviezen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen stemt principieel in met de inhoud van het voorontwerp RUP Winkelwandelgebied en geeft het dossier vrij voor de noodzakelijke adviesprocedure met de verschillende overheidsinstanties.

Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst om als eerstvolgende stap, een overlegmoment in te plannen met de eigenaars/handelaars van de Nieuwstraat om dit plan verder te bespreken.