Terug
Gepubliceerd op 20/06/2023

2023_CBS_01749 - Textielinzameling - Textielafval - wijze van inzameling - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/06/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01749 - Textielinzameling - Textielafval - wijze van inzameling - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_01749 - Textielinzameling - Textielafval - wijze van inzameling - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Textielafval afkomstig van huishoudens is huishoudelijk afval. Enkel het stadsbestuur is bevoegd om huishoudelijk afval in te zamelen. Die bevoegdheid heeft het stadsbestuur van Geel afgestaan aan IOK Afvalbeheer. Daarom is IOK Afvalbeheer als enige bevoegd om de inzameling van textielafval van huishoudens te organiseren. 

Op 13 mei 2019 besloot het college van burgemeester en schepenen dat IOK Afvalbeheer op het grondgebied van Geel huishoudelijk textielafval bij voorkeur laat inzamelen via een combinatie van huis-aan-huis-ophaling, recyclagepark en textielcontainers op openbaar domein. 

Momenteel laat IOK Afvalbeheer textielafval ophalen via 

  • textielcontainers door Curitas nv;
  • de recyclageparken door V.I.C.T. bv; 
  • huis-aan-huisophaling door de Kringwinkel Zuiderkempen.

IOK Afvalbeheer zal de opdracht voor textielophaling opnieuw aanbesteden.

In het kader van die aanbesteding vraagt IOK Afvalbeheer aan stad Geel om een keuze te maken uit deze scenario’s (bijlage):

 

  1. 6* maal jaarlijks via een huis-aan-huisophaling, via het recyclagepark en zonder over het grondgebied van Geel verspreide textielcontainers. 
  2. 6* maal jaarlijks via een huis-aan-huisophaling, via het recyclagepark en met over het grondgebied van Geel verspreide textielcontainers van een door IOK Afvalbeheer aangeduide textielinzamelaar. IOK Afvalbeheer laat de textielcontainers plaatsen "op duidelijk afgebakende en omschreven standplaatsen op openbaar domein (1 cluster / 3.000 inwoners)".

*: t.o.v. de huidige inzamelfrequentie is dit een verhoging met 2 / jaar naar 6 /jaar.

IOK Afvalbeheer vraagt aan het stadsbestuur om tegen 29 juni 2023 te laten weten welk scenario de voorkeur van het stadsbestuur geniet.

Argumentatie

De plaatsing van legale textielcontainers op openbaar domein of op domein van stad Geel kan de illegaal geplaatste containers helpen terug te dringen. Het zorgt bovendien voor een hoog inzamelpercentage wat ertoe bijdraagt dat de opbrengsten van andere niet-legale inzamelingen verlagen: dergelijke niet-legale textielinzamelingen door textielinzamelaars via scholen en verenigingen romen het meest waardevolle gedeelte van deze afvalstroom af. De gemeenschep verliest hierdoor inkomsten.

De duurzaamheidsambtenaar adviseert daarom om te kiezen voor scenario 2.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat IOK Afvalbeheer op het grondgebied van Geel huishoudelijk textielafval bij voorkeur inzamelt of laat inzamelen via een combinatie van huis-aan-huis-ophaling, recyclagepark en textielcontainers op openbaar domein (optie 2).