De Geelse huisvesting (GHV) is momenteel bezig met het vernieuwen van een groot deel van Leunen zuid, waarbij de (meeste) woningen ingesloten tussen Eendenstraat, Zwanenstraat, Wielewaalstraat, Duivenstraat en Koekoekstraat afgebroken en vernieuwd worden. Samen met de nieuwbouwwoningen, hoort ook een grondige heraanleg van de publieke ruimte. Deze publieke ruimte wordt later volledig overgedragen naar het openbaar domein, waarna de stad zal instaan voor verder onderhoud. De werken gebeuren met subsidies van VMSW. Op het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus 2020 werd het schetsontwerp reeds goedgekeurd. Het ontwerp werd toegelicht aan de buurt via een digitaal infomoment op 22 juni 2021. Eerder dit jaar werd een verfijnd voorontwerp met voorstel van materialisatie en inrichting van oa. speelplein toegelicht op het schepenoverleg grondgebiedszaken (presentatie zie bijlage). Op 25 april 2023 werd het plenair overleg gehouden.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van en keurt het verslag van de plenaire vergadering van het sociale woonproject De Leunen van 25 april 2023 goed.
Hierbij een korte toelichting bij de belangrijkste punten:
Subsidies - zonering
De werken worden gesubsidieerd door VMSW. Op het plenair overleg was er nog discussie over de zones. VMSW heeft intussen echter bevestigd dat ze het voorstel zoals aangegeven in het plan in bijlage aanhouden. Het binnengebied wordt voor 100% gesubsidieerd en valt volledig ten laste van Geelse Huisvesting, de randen van het project worden voor 60% gesubsidieerd en vallen ten laste van de stad.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de subsidieverdeling goed te keuren.
Rooilijnplan
In principe wordt alles buiten de contouren van de gebouwen, de private parkings en private fietsenstallingen overgedragen naar de stad. Echter zitten er nog verschillende private constructies (bv. regenwaterputten) en leidingen (bv. afvoer regenwaterput) buiten deze contouren. De stad wenst geen private leidingen onder zijn openbaar domein toe te staan. Daarom blijven ook deze zones in private eigendom van de Geelse Huisvesting, hetzij wel met openbaar karakter. Het rooilijnplan heeft hierdoor een wat 'grillige' vorm.
Het warmtenet kan niet strikt gescheiden worden van de openbare voorzieningen, op sommige plaatsen kan dit niet anders dan de openbare riolering of weg te kruisen. Hiervoor zal later een erfdienstbaarheid moeten afgesloten worden naar voorbeeld van het warmtenet binnen de verkaveling Laar-Laarsveld (Matexi) (vb. dossier met op te nemen voorwaarden 2022_CBS_02410).
Geelse Huisvesting ontvangt voor de aanleg van de private gedeelten -de delen die niet naar openbaar domein worden overgedragen- geen subsidies van VMSW.
Het definitieve rooilijnplan wordt goedgekeurd binnen de procedure aanvraag omgevingsvergunning.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd kennis te nemen van het voorstel van rooilijnplan.
Plan warmtenet
Geelse Huisvesting plant de aanleg van een collectief warmtenet voor zijn woningen. De uitvoering zal gefaseerd gebeuren waarbij eerst de nog niet vergunde woningen worden aangesloten op het warmtenet maar in later stadium ook de reeds vergunde, en deels in opbouw zijnde, woningen worden aangesloten. Alle voorzieningen hiervoor worden wel reeds voorzien bij aanleg. De aanleg van de boorputten gebeurd op private eigendom Geelse Huisvesting, het warmtenet wordt maximaal onder private eigendom geplaatst maar zal gedeeltelijk onder (toekomstig) openbaar domein vallen. Hiervoor dient, zoals hierboven reeds aangehaald, een erfdienstbaarheid te worden afgesloten. Het voorstel van tracé warmtenet is terug te vinden in bijlage.
Locaties ondergrondse containers
De afvalinzameling voor het projectgebied zal centraal gebeuren. Hiervoor worden op 3 locaties ondergrondse afvalcontainers voorzien, dit ter hoogte van:
In het plenair overleg werd de vraag gesteld de container thv. de Zwanenstraat 1 naar de zijde van de sportvelden te plaatsen. De locatie zoals nu voorgesteld betekent immers een grote verplaatsingskost voor de nutsleidingen. Deze locatie werd reeds voorgesteld aan de dienst patrimonium, zij hebben geen bezwaar.
Momenteel is het enkel voorzien om de woningen binnen de projectzone toegang te verlenen tot de ondergrondse afvalcontainers. Zij moeten verplicht hun afval in deze containers storten. Vanuit de wijkwerking werd een rondvraag gedaan aan de bewoners van de woningen aan de rand van dit project (= de niet ingekleurde woningen op het plan in bijlage), zij wensten liever hun eigen afvalcontainers te behouden.
Het beheer van deze afvalcontainers zal bij ingebruikname bij de stad vallen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de voorgestelde locaties voor afvalcontainers goed te keuren.
Timing
Fase 1 woningbouw -langs Eendenstraat- is intussen bewoond. Fase 2 en 3 zijn in aanbouw. Voor fase 5 is de omgevingsvergunning goedgekeurd en start dit najaar. Fase 4,6, 7 en 8 verspreid na aanleg realisatie fase 5 (vermoedelijk begin 2025). De infrastructuurwerken worden uitgevoerd in 2 fases. Fase 1 start in de zomer van 2024, fase 2 vermoedelijk in de loop van 2026.
Verder zijn er nog volgend belangrijke aandachtspunten welke geen voorwerp uitmaakte van het plenair overleg:
Onderhoud groen
Gezien de 'grillige' vorm van het rooilijnplan zal bv. het ene deel van de pad of plantvak openbaar domein zijn, het aansluitend deel weer private eigendom stad Geel, enkele meters verder terug openbaar domein. Een op terrein onduidelijke situatie die niet visueel af te bakenen is. Om een net uitzicht te krijgen met gelijkvormig groenonderhoud wordt voorgesteld dat de stad, net zoals het dit nu ook reeds doet, het volledige groenonderhoud op zich zal nemen voor dit gebied en dus ook de groenzones met openbaar karakter op private eigendom Geelse Huisvesting mee zal onderhouden.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Openbaar toilet
Het nieuwe speelplein zal een aantrekkingspool worden voor kinderen, jongeren en gezinnen uit de ruime omgeving. Uit het schepenoverleg grondgebiedszaken kwam de vraag voor een openbaar toilet. Er is een openbaar toilet thv. de sportvelden de Leunen, dit op een kleine 200m van het grote speelplein. Het openbaar toilet is geopend tussen 8.00 en 22.00u. Er zal gevraagd worden vanuit het grote speelplein een wegwijzer te voorzien naar het toilet.
Publieke wifi
Het nieuwe speelplein zal een aantrekkingspool worden voor kinderen, jongeren en gezinnen uit de ruime omgeving. Uit het schepenoverleg grondgebiedszaken kwam de vraag voor een publieke wifi. De dienst ICT heeft aangegeven dat dit haalbaar is mits ze de nodige budgetten krijgen bij aanpassing MJP op het conclaaf. De dienst ICT werkt dit momenteel verder uit.
Openbare verlichting
Binnen het volledige projectgebied wordt nieuwe verlichting voorzien. De huidige openbare verlichting is nog niet verLED. De betaling gebeurd volgens de subsidieverdeling. De betrokken partijen vinden het belangrijk een goede verlichting te voorzien binnen het hele projectgebied. Om een goede lichtspreiding te bekomen, zal Fluvius een lichtstudie / verlichtingsplan opstellen. Door de grillige rooilijnen zal mogelijks ook op privaten eigendom Geelse Huisvesting een verlichtingspaal moeten komen, net zoals dit ook thv. de private parkings wellicht niet te vermijden is. De lasten hiervoor blijven echter voor de stad.
Het definitieve verlichtingsplan zal later nog apart worden voorgebracht ter goedkeuring.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Composteerpark
Door de huidige ontwerp moet het composteerpark verplaatst worden. Voorstel is dit enkele meters op te schuiven naar het noorden. De dienst dient hierover nog verder in overleg te gaan met de betrokken partijen.
Het college van burgemeester keurt het verslag van de plenaire vergadering van 25 april 2023 voor de infrastructuurwerken ikv. het sociaal woonproject 'De Leunen' goed.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorstel van rooilijnplan.
Het college van burgemeester en schepenen keurt volgende locaties voor ondergrondse afvalophaling goed:
Door de ligging van private ondergrondse leidingen blijven sommige delen met openbaar karakter in private eigendom Geelse Huisvesting. Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat de stad het groenonderhoud voor deze delen -met openbaar karakter- op zich zal nemen.
Fluvius zal een lichtstudie / verlichtingsplan opstellen voor een optimale verlichting van het gehele projectgebied. De kosten voor plaatsen nieuwe OV verlopen volgens de subsidiepercentages. Door de ligging van private ondergrondse leidingen blijven sommige delen met openbaar karakter in private eigendom Geelse Huisvesting, mogelijks wordt op deze delen een openbare verlichtingspaal voorzien. Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord dat het verbruik van deze palen bij de stad ligt.