Vlaanderen biedt momenteel weinig ruimte aan natuur. Slechts 3% van Vlaanderen bestaat uit natuurgebied. Anderzijds is er een wereldwijde consensus over dat er minstens 30% van het aardoppervlak gereserveerd zou moeten worden voor natuur om onze planeet - ook economisch - leefbaar te houden.
Dat vereist de transitie van ons huidig ruimtegebruik naar een omgeving waarin meer plaats is voor onze inheemse biodiversiteit, de beheersing van waterschaarste, klimaatadaptatie en de voorkoming van gezondheidsproblemen die gepaard gaan met de verontreiniging van onze leefomgeving door schadelijke producten.
Private tuinen kunnen een belangrijke bijdrage leveren om dat objectief te halen: ca. 9% van de oppervlakte van Vlaanderen is ingenomen door private tuinen; dat is 3 maal het oppervlak van de natuurgebieden in Vlaanderen. Om dat potentieel in te kunnen zetten, moeten de meeste van deze tuinen echter een grondige transformatie ondergaan. Die omvorming van traditionele, soortenarme tuinen vereist van de tuineigenaars in eerste instantie een nieuwe manier van denken. Zgn. ecologisch tuinieren is nog geen vanzelfsprekendheid en wordt vaak geassocieerd met ongewenste plantengroei en moeizaam onderhoud. Om deze manier van tuinieren positief onder de aandacht te brengen, ligt het voor de hand om een wedstrijd voor de mooiste ecologische tuin te organiseren. Voor een maximaal publicitair effect zou het moeten gaan om voortuinen of vanuit de openbare weg goed zichtbaar groen.
Bovendien moeten ook die huishoudens de gelegenheid hebben om deel te nemen, die niet over voortuinen beschikken maar een gevel- en tegeltuinen aangelegd of terrassen en balkons beplant hebben.
De wedstrijd moet sensibiliseren voor een onderwerp waarover nog weinig kennis bij de bevolking aanwezig is. De drempel om deel te nemen aan de wedstrijd moet daarom zo laag mogelijk zijn. De beoordelingscriteria moeten zo ruim mogelijk omschreven zijn en interpretaties toelaten door juryleden die met het onderwerp vertrouwd zijn.
Het wedstrijdreglement moet de volgende onderwerpen bevatten:
Deelnemers aan de wijdstrijd die niet in de prijzen vallen, zouden voor hun inspanningen eveneens een vorm van appreciatie van het bestuur moeten ontvangen om gemotiveerd te blijven. Dit kan door aan elke deelnemer een bordje te overhandigen met het logo van stad Geel en de tekst: “Deelnemer wedstrijd voortuinen stad Geel” & jaargetal.
onderwerp
De gemeenteraad wil ecologisch tuinieren promoten en keurt het volgend wedstrijdreglement voor de organisatie van de wedstrijd voor "ecologisch onderhouden groen", goed. Ecologisch in de zin van dit reglement zijn groenrealisaties met overwegend inheemse, standplaatsgeschikte planten.
jury
De gemeenteraad keurt goed dat er een jury wordt samengesteld bestaande uit: de groenambtenaar van stad Geel, een deskundige van de dienst openbaar domein de duurzaamheidsdeskundige eventueel bijgestaan door de voorzitter van de MiNa-raad.
deelname
Elke inwoner van Geel met een voortuin, een groen hoekje of gevelbeplanting, die zichtbaar is van op de openbare weg, kan deelnemen aan de wedstrijd. Dit geldt ook voor gemeenschappelijk gerealiseerde aanplantingen. Een voortuin in de zin van het reglement is het deel van een tuin dat ligt tussen de rooilijn en de voorgevelbouwlijn, over de volledige perceelsbreedte.
Inschrijven voor de wedstrijd kan tot en met 30 juni bij stad Geel via het digitaal loket. De aanvraag omvat minstens
beoordeling door de jury
§ 1 De jury beoordeelt de tuinen onpartijdig en onafhankelijk. Ieder jurylid geeft volgens eigen inzicht en kennis een score op 100 per tuin; waarbij een score van 100 de hoogst mogelijke appreciatie van het jurylid uitdrukt. Het uiteindelijke resultaat is het gemiddelde van de puntenscores. De rangschikking gebeurt aan de hand van dat gemiddelde.
§ 2 Gelijke puntenscores binnen een categorie worden niet toegekend.
§ 3 De juryleden mogen geen punten toekennen aan tuinen van familieleden tot in de tweede graad, die aan de wedstrijd deelnemen. Als een familielid tot in de tweede graad toch deelneemt aan de wedstrijd, wordt de betreffende tuin enkel beoordeeld door de andere juryleden en wordt het gemiddelde gemaakt van de toegekende puntenscores.
§ 4 De tuinen worden door de jury bezocht tussen 1 juli en 31 augustus. Iedere deelnemende tuin wordt door alle juryleden in dezelfde periode bezocht. De juryleden maken hiervoor onderling de nodige afspraken.
§ 5 de beoordelingscriteria zijn:
wedstrijdcategorieën
De onderstaande categorieën worden apart beoordeeld:
prijzen
Per wedstrijdcategorie worden 5 prijzen toegekend in de vorm van cadeaubonnen van stad Geel ter waarde van:
Elke deelnemer krijgt tijdens het jurybezoek een bord “Deelnemer wedstrijd mooiste ecologische tuin”.
publicatie
De deelnemers geven toelating aan het stadsbestuur voor publicatie van de foto’s die zij bij de inschrijving aan de jury bezorgen.
aanvaarding van het reglement
Door deel te nemen aan deze wedstrijd, gaat de deelnemer akkoord met dit reglement.