Terug
Gepubliceerd op 21/02/2023

2023_CBS_00317 - Masterplan Werft - Projectfiches Cultuurcluster en Stadhuis - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 13/02/2023 - 13:00 Gemeentehuis Meerhout + 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00317 - Masterplan Werft - Projectfiches Cultuurcluster en Stadhuis - Goedkeuren 2023_CBS_00317 - Masterplan Werft - Projectfiches Cultuurcluster en Stadhuis - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De zone Havermarkt - Werft - Possonsdries is in het beleidsplan ruimte Geel aangeduid als strategisch project. In de meerjarenplanning 2020-2025 zijn volgende acties opgenomen met betrekking tot het strategisch project Werft:

  1. Opmaak van een masterplan voor de site Havermarkt - Werft - Possonsdries;
  2. Ontharding en vergroening van de Havermarkt;
  3. Visievorming over het stadhuis en de omgevende publieke ruimte;
  4. Visievorming over de uitbreiding van het cultuurcentrum.

Op 21 juni 2021 (jaarnummer 01802) keurt het college van burgemeester en schepenen de projectfiche en onderzoeksvragen voor de opmaak van het masterplan Werft goed. Voor de opmaak van het masterplan wordt beroep gedaan op de raamovereenkomst van de dienst stadsontwikkeling met BUUR Part of Sweco voor ondersteuning met betrekking tot ontwerp, juridische en financiële aspecten, en communicatie.

Op 4 april 2022 (jaarnummer 00842) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de einddocumenten van fase 1 van het masterplan Werft, namelijk de ambitienota en de projectfiches 'De Werven van Werft'. Het college van burgemeester en schepenen keurt de gunning van de deeltrajecten 'parkeren en mobiliteit' en 'cultuurcluster en stadhuis' goed.

Op 5 september 2022 (jaarnummer 02317) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van het masterplan Werft, de parkeer- en mobiliteitsstudie, het onthardingsproject Havermarkt, het deeltraject noordelijke wand, en de programmastudie stadhuis en cultuurcluster. Omtrent het onthardingsproject en het deeltraject noordelijke wand worden standpunten ingenomen zodat de verdere uitwerking kan aangevat worden (jaarnummer 02322).

Op 5 december 2022 (jaarnummer 03114) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van de mobiliteits- en parkeervisie behorende bij het masterplan Werft en geeft opmerkingen ter verwerking.

Argumentatie

Parallel aan het masterplan wordt gewerkt aan drie concrete deelprojecten, met name de Cultuurcluster, het Stadhuis en de Havermarkt. Deze zijn allen gericht op uitvoering maar hebben verschillende realisatiesnelheden. De scope van de deelprojecten wordt op onderstaand schema aangeduid:

Met de input vanuit de programmastudie 'cultuurcluster en stadhuis' (die op 5 september 2022 is toegelicht door RE-ST architecten en waarvan het eindrapport als bijlage is terug te vinden), is een projectfiche opgemaakt voor de deelprojecten Cultuurcluster en Stadhuis. Deze projectfiches zijn op 27 januari 2023 besproken op de stuurgroep van het strategisch project Werft.

Deelproject Cultuurcluster

In de programmastudie 'cultuurcluster en stadhuis' heeft het hoofdstuk over de cultuurcluster de werktitel 'Van kluwen naar cluster'. Het onderzoek omvat een inventaris van de huidige infrastructuur en werking van De Waai, Studio Geel, bibliotheek en archief, en cultuurcentrum de Werft. De studie gaat daarnaast in op een aantal scenario's voor uitbreiding van de zaalcapaciteit. Eenduidige conclusies omtrent de toekomstwaarde van de cultuurgebouwen kunnen echter nog niet voorgelegd worden. Vermits de huidige gebouwen nog niet einde levensduur zijn is een grondige en gefaseerde verbouwing aangewezen, maar verder onderzoek is nodig om te evalueren of de toekomstwensen gerealiseerd kunnen worden vertrekkende vanuit de huidige infrastructuur.  

De cultuurcluster voelt vandaag aan als de achterkant van Werft. Een open verbinding doorheen het stadhuis kan dit in de toekomst deels verhelpen. Daarnaast hebben cultuurcentrum de Werft, De Waai, Studio Geel en bibliotheek/archief elk hun eigen inkom. Het ontbreekt de cultuurcluster vandaag aan één gezicht. Nochtans leunt de werking bij elkaar aan, en spreken elk van de spelers de wens uit beter fysiek verbonden te zijn, bijvoorbeeld via een centraal inkompunt, een gemeenschappelijke foyer/café en gedeeld ruimtegebruik. Specifiek voor Studio Geel en CC de Werft is ook een betere energetische en akoestische prestatie van de gebouwschil aan de orde.

Om deze opportuniteiten te vertalen naar een programma van eisen zijn in de projectfiche volgende doelstellingen en mijlpalen beschreven:

  1. Bepalen en goedkeuren van een standpunt omtrent de gewenste capaciteit en gedeeld ruimtegebruik van de zaalinfrastructuur van de cultuurcluster als geheel
  2. Opmaak en goedkeuren van ontwerpend onderzoek voor verbouwing van de cultuurcluster

De projectfiche omvat eveneens een voorstel tot samenstelling van de stuurgroep en projectgroep, alsook de vooropgestelde timing. 

Na goedkeuring van de projectfiche door het college van burgemeester en schepenen wordt door de dienst Patrimonium offerte gevraagd aan het samenwerkingsverband BUUR Part of Sweco - RE-ST Architecten voor het ontwerpend onderzoek voor verbouwing van de cultuurcluster op basis van de projectfiche. De offerte wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen, waarna de studie kan opgestart worden.

Deelproject Stadhuis

In de programmastudie 'cultuurcluster en stadhuis' heeft het hoofdstuk over het stadhuis de werktitel 'Naar een open huis voor de Gelenaar'. Volgende conclusies worden voorgelegd:

  • Toekomstwaarde: Het huidige gebouw heeft architecturale, stedenbouwkundige, functionele en materiële waarde. Behoud is aangewezen. Door de ontmanteling van het gebouw en het weer zichtbaar maken van de structuur is een flexibele inrichting mogelijk, waarbij er meer vergaderzalen en werkplekken binnen hetzelfde volume gerealiseerd kunnen worden.
  • Programma van eisen: Op basis van een eerste inventaris van de beschikbare ruimtes, hun bezetting en aspecten zoals post-corona, digitalisering en het nieuwe werken, kan geconcludeerd worden dat er mits grondige renovatie ruimte ontstaat om de werking van diensten die nu elders gehuisvest zijn (personeelsdienst, ICT, financiën, ...) opnieuw te centraliseren in het stadhuis.

De programmastudie toont aan dat een grondige verbouwing van het stadhuis verdedigbaar en aangewezen is. Het stadhuis heeft daarnaast een belangrijke rol te spelen in het lokaal energie- en klimaatpact 2.0 van de Vlaamse overheid, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 7 november 2022. Hiermee wordt een inspanningsverbintenis aangegaan om tegen 2030 de CO2-emissies van de stedelijke gebouwen t.o.v. van 2015 met 55% te verlagen. Er wordt gewerkt aan de realisatie van een collectief stedelijk warmtenet vertrekkende op de site Werft . Opdat het stadhuis hierop kan aansluiten is een betere energieprestatie van de gebouwschil noodzakelijk.

Om deze opportuniteiten te vertalen naar een programma van eisen zijn in de projectfiche volgende doelstellingen en mijlpalen beschreven:

  1. Bepalen en goedkeuren van een standpunt omtrent de centralisatie van diensten;
  2. Opmaak en goedkeuren van een projectdefinitie voor verbouwing van het stadhuis;
  3. Ontwerpend onderzoek voor het stadhuisplein en integratie ervan in bovenstaande projectdefinitie.

De projectfiche omvat eveneens een voorstel tot samenstelling van de stuurgroep en projectgroep, alsook de vooropgestelde timing. 

Na goedkeuring van de projectfiche door het college van burgemeester en schepenen zijn nog een aantal ontbrekende factoren en lopende gesprekken af te wachten alvorens de vervolgstudie omtrent het stadhuis kan opgestart worden. Zodra hier duidelijkheid rond is, wordt door de dienst Patrimonium offerte gevraagd aan het samenwerkingsverband BUUR Part of Sweco - RE-ST Architecten voor de opmaak van de projectdefinitie voor verbouwing van het stadhuis op basis van de projectfiche. De offerte wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen, waarna de studie kan opgestart worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het eindrapport van de programmastudie 'cultuurcluster en stadhuis'.

Het College van burgemeester en schepenen voegt volgende opmerking toe aan het eindrapport: Het College van burgemeester en schepenen neemt afstand van de plannen die in bijlage bij het dossier zijn opgenomen. Het College wenst nog geen uitspraken te doen over aanleg van parking en groenvoorziening ter hoogte van Havermarkt en Werft (voor stadhuis) Geel, in afwachting van mobiliteitsonderzoek dat nog aan het lopen is.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen keurt de projectfiche Cultuurcluster goed en geeft opdracht aan de dienst Patrimonium om offerte te vragen aan het samenwerkingsverband BUUR Part of Sweco - RE-ST Architecten voor de vervolgstudie. Het College van burgemeester en schepenen neemt afstand van  de voorlopige tekening die in de projectfiche is opgenomen (masterplan Werft) inzake parkeren en groenaanleg op de ingetekende zones.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen keurt de projectfiche Stadhuis goed. Het College van burgemeester en schepenen neemt afstand van  de voorlopige tekening die in de projectfiche is opgenomen (masterplan Werft) inzake parkeren en groenaanleg op de ingetekende zones.