Terug
Gepubliceerd op 21/02/2023

2023_CBS_00315 - Samenlevingsdienst voor en door jongeren - Engagement lokale besturen Zuiderkempen - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 13/02/2023 - 13:00 Gemeentehuis Meerhout + 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00315 - Samenlevingsdienst voor en door jongeren - Engagement lokale besturen Zuiderkempen - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_00315 - Samenlevingsdienst voor en door jongeren - Engagement lokale besturen Zuiderkempen - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Alle jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen deelnemen, inclusief meer kwetsbare jongeren. De enige voorwaarde is dat hun deelname een vrije keuze is. De jongere gaat het engagement aan om gedurende 6 maanden intensief vrijwilligerswerk te doen. Een persoonlijk gesprek met een jongerenbegeleider helpt om dit engagement samen met de jongere klaar te krijgen en de haalbaarheid samen in te schatten. Jongeren die psycho-sociale begeleiding krijgen of die lessen Nederlands volgen, kunnen het aantal uren per week verminderen ( 21u in plaats van 28u ) zodat ze dit kunnen combineren met hun lopende trajecten. De focus van het project is niet meteen activering, maar vooral jongeren zichzelf laten ontdekken en hulp te bieden bij de oriëntering van de jongeren in de toekomst. 

De vraag die aan de lokale besturen wordt gesteld is of zij een engagement willen opnemen binnen de Samenlevingsdienst. Voor dit engagement zijn 5 verschillende niveaus voorzien, gaande van het ondertekenen van een charter en het traject mee bekend maken bij jongeren tot financiële ondersteuning van de Samenlevingsdienst. 

  • Op niveau 1 zich te verbinden aan het Platform voor de Samenlevingsdienst, namelijk door het ondertekenen van het Charter: ‘Een Samenlevingsdienst voor en door jongeren’, waarbij de gemeente pleit voor de geleidelijke institutionalisering van de SLD in België. 
  • Op niveau 2 zich te engageren tot het opzetten van informerende activiteiten om de SLD te promoten bij de jongeren  van 18 tot 25 jaar en de potentiële gastorganisaties. 
  • Op niveau 3 zich te engageren, namelijk door middel van een project- of opleiding dag te ondersteunen via: 
    • Een docent vanuit de gemeente ter beschikking te stellen om een vorming te geven aan de jongeren. 
    • Lokalen ter beschikking te stellen waar er een project- of vormingsdag kan doorgaan. 
    • Een bus ter beschikking te stellen waarmee de jongeren van en naar een project-of vormingsdag kunnen gebracht worden. 
    • De financiering van T-shirts ter waarde van 500 euro voor een groep jongeren in Samenlevingsdienst. 
    • De financiering van een project-of vormingsdag ter waarde van 1500 euro.
  • Op niveau 4 zich te engageren en een partnerschap af te sluiten met het Platform voor de Samenlevingsdienst. De gemeente beslist om zelf gastorganisatie te worden en ondertekend een partnerschapsovereenkomst met het Platform voor de Samenlevingsdienst. De gemeente organiseert vervolgens één of meerdere projecten voor een jongere in Samenlevingsdienst binnen de gemeentelijke diensten.
  • Op niveau 5 zich te verbinden tot een pilootproject waarbij de gemeente de uitbreiding van de Samenlevingsdienst d.m.v. financiering ondersteunt ter waarde van: 
    • 6000 euro: De financiering van alle kosten in verband met de deelname van een of meerdere jongeren in de Samenlevingsdienst, voor een jongere uit de gemeente of het project van een jongere binnen een gastorganisatie uit de gemeente.
    • Vrij bedrag

Argumentatie

Een voordeel van de Samenlevingsdienst is dat zij ernaar streven om een heterogene groep jongeren samen te stellen met diverse achtergronden, ervaringen en verhalen. Jongeren die interesse hebben in een traject binnen de Samenlevingsdienst hebben nood aan:

  • een richting voor hun toekomst (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik) 
  • een pauzeknop  (vb. bij faalangst na een verkeerde studiekeuze ) of omgekeerd, net terug iets willen opstarten na een periode van inactiviteit (vb. na een burn-out)
  • werk- en praktijkervaring (zonder te grote druk van buitenaf)
  • een werkveld verkennen en professionele contacten opbouwen (netwerk en blik verruimen)
  • zinvolle invulling van vrijgekomen tijd (vb. thesisjaar of lessen Nederlands verrijken met praktijkervaring)
  • Zich nuttig willen voelen en een bijdragen willen leveren aan de maatschappij

De Samenlevingsdienst is een aanvulling op reeds bestaande jongerentrajecten rond onderwijs, welzijn en arbeid. Waar mogelijk wil het Platform complementair samenwerken: jongeren doorverwijzen naar andere programma’s indien de Samenlevingsdienst niet meteen aansluit bij hun noden of bekijken welke programma’s eventueel een vervolgtraject kunnen zijn. Wat De Samenlevingsdienst het meest onderscheidt met andere trajecten is het vrijwillige karakter (het is een keuze, geen verplichting) en het heterogene karakter (jongeren met diverse achtergronden, inclusief meer kwetsbare jongeren). Ook de individuele begeleiding door een jongerenbegeleider én een psycholoog is een meerwaarde alsook het samenvoegen van vele leerprocessen gebald in een tijdskader van 6 maanden. 

Gelet op de huidige uitdagingen binnen de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen (opstart digibanken, gemeenschapsdienst, lokale partnerschappen ESF 2024-2029, partnerschapsovereenkomst VDAB) is het voorstel om met de 6 lokale besturen binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen het Charter te ondertekenen (engagement niveau 1). Uiteraard zijn de diensten bereid om informatie te verspreiden en/of locaties ter beschikking te stellen indien voorhanden. Op dit moment is zijn er gesprekken om een federaal wettelijk kader uit te tekenen dat meer rechtszekerheid biedt aan de deelnemende jongeren en duidelijkheid moet bieden omtrent de reikwijdte van lokale engagementen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van Burgemeester en schepenen ondertekent het Charter "Samenlevingsdienst voor & door jongeren".