10.000 stappen zet voor 100% in op meer bewegen. Een gezond en slim idee.
Wie dagelijks in beweging blijft, blijft gezond. Voldoende beweging versterkt de werking van ons immuunsysteem en kan ernstige ziekten voorkomen. (bv. cardiovasculair, diabetes, depressie). Je houdt ook het gewicht en bloeddruk op peil. Als je voldoende in beweging bent, voel je je fitter, energieker en beter in je vel.
Het 10.000 stappenproject is een wetenschappelijk onderbouwd project dat het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw al jaren succesvol coördineert met steun van de Vlaamse overheid. Uit studies blijkt dat het 10.000 stappenproject burgers effectief meer in beweging brengt indien de gemeente inzet op alle werkzame elementen van het project.
10.000 stappen inspireert en ondersteunt (ook financieel) het lokaal bestuur gedurende 4 jaar in de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere stad of gemeente. Jaarlijkse deelname is geen verplichting, maar wordt wel aangeraden. Elk jaar wordt de focus gelegd op een ander belangrijk onderdeel van het integraal 10.000 stappenproject, dat pas echt effectief is wanneer er op alle focussen en communicatiepieken wordt ingezet:
Einddoel: gezonde inwoners die meer bewegen, en als het kan 10.000 stappen per dag zetten, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering en beweegvriendelijke buurten.
2021: stappensignalisatie in het straatbeeld
De voorbije 2 jaren hebben we met stad Geel al meegedaan aan dit project.
In 2021 hebben er 218 Vlaamse steden en gemeenten stappensignalisaties opgehangen in het straatbeeld. Een goede start van het project, want uit wetenschappelijke studies blijkt dat de straatsignalisatie van 10.000 stappen vitaal zijn voor gedragsverandering van burgers. Hiermee tonen we dat kleine afstanden, tussen nuttige locaties in de gemeente of buurt, ook extra stappen opleveren. -> Geel: banners, bordjes, sjabloon geschilderd aan verschillende openbare gebouwen.
2022: beweegroutes
In 2022 focusten we op het ontwikkelen van beweegroutes. Er zijn meer dan 220 beweegroutes ontwikkeld in Vlaanderen, en de teller blijft lopen. -> Geel: beweegroute centrum
2023: gezonde mobiliteit en STOP-principe
Elke m² telt
In 2023 focussen we op thema gezonde mobiliteit en het STOP-principe.
Het geheim van gezonde mobiliteit is een mix van acties die inspelen op vier strategieën: educatie, omgevingsinterventies, afspraken & regels en zorg & begeleiding. Binnen deze campagne kunnen de lokale besturen inzetten op verschillende acties die onder deze strategieën thuishoren, en die de stapper, wandelcomfort, het gebruik van de publieke ruimte en beleving centraal plaatsen.
We focussen dus op de ‘S’ vanuit het STOP-principe (= bij planning en inrichting van de publieke ruimte eerst aandacht hebben voor Stappers, dan voor Trappers en het Openbaar vervoer, en pas daarna voor de Personenwagens), waarmee we bijdragen aan de gezonde mobiliteit, wat een belangrijk onderdeel is van de Gezonde Publieke Ruimte.
Elk lokaal bestuur kiest zelf op welke acties ze inzetten, afhankelijk van hun tijd, mankracht, middelen, noodzaak, prioriteiten, reeds getroffen voorbereidingen,… Dit laat flexibiliteit en keuze toe, maar toch met de duidelijke en positieve doelstelling om extra of meer kwaliteitsvolle ruimte voor stappers en wandelcomfort bij te creëren.
‘Elke m² telt’, net zoals ook ‘Elke stap telt’.
De verschillende acties om méér ruimte voor stappers te creëren:
Het programma binnen dit project:
2021: stappensignalisaties in het straatbeeld
2022: beweegroutes in jouw gemeente
2023: inzetten op het STOP-principe en gezonde mobiliteit
2024: lokale beweegacties opzetten i.s.m. het verenigingsleven
Het college van burgemeester en schepenen keurt de deelname, vanuit stad Geel, aan het project 10.000 stappen 2.0 goed en schrijft zich in voor het 3de jaar (2023) met focus op gezonde mobiliteit en STOP-principe.