UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 09/05/2023
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023027681
Dossiernummer gemeente: 202300074
De gemeente Geel heeft op 26 februari 2023 een aanvraag ontvangen voor het aanleggen van een tweede oprit. De aanvraag werd op 10 maart 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Gert Cuyvers wonende te Groenstraat 16A te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Groenstraat 16A
Kadastrale ligging: afdeling 4 sectie E nr. 403M
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
gebied voor dagrecreatie
De gebieden voor dagrecreatie zijn bestemd voor het aanbrengen van recreatieve en toeristische accommodatie, al dan niet met inbegrip van de verblijfsaccommodatie. In deze gebieden kunnen de handelingen en werken aan beperkingen worden onderworpen ten einde het recreatieve karakter van de gebieden te bewaren.
gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen
In de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen zijn woongelegenheden toegestaan voor zover die noodzakelijk is voor de goede werking van de inrichtingen (artikel 17 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Onder “gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen” dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
Het bouwterrein maakt als lot 2 deel uit van de goedgekeurde verkaveling d.d. 21/12/1981 met kenmerk gemeente 1376. Deze verkaveling is voor het terrein van de aanvraag niet vervallen
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van de goedgekeurde niet vervallen verkaveling 1376
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag volgens de bouwheer
Vergunning oprit 2
Wegens een onteigening voor de fiets-ostrade zijn wij tot een akkoord gekomen met IOK en Stad geel dat wij onze oprit van 6m mogen opsplitsen in 2 opritten van 3m. Wij hebben hierdoor gebruiksschade, wij kunnen geen 2de voertuig meer plaatsen voor de woning. (camionette Fluvius).
Dit is een afwijking dat Stad Geel ons heeft gegeven. Voor meer info kan u terecht bij schepen Van Laer en Koen Meeus van IOK Geel.
De oprit zal bestaan uit honinggraad gevuld met kasteelgrind 5/8.
Het ontwerp
Deze aanvraag stelt de aanleg voor van een tweede oprit voor de plaatsing van een tweede voertuig.
De parkeerplaats wordt voorzien in de linker zijtuinstrook vanaf de rooilijn tot een diepte van 8,30 meter.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 13 maart 2023 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein
Advies toegang tot het perceel
In de bestaande toestand is er bij de woning op het openbaar domein een overwelving met een breedte van 6m.
Men vraagt een aanpassing van het openbaar domein. Men wenst de bestaande toegang van 6m op te splitsen in 2 toegangen van elk 3m in functie van wijziging van de parkeerplaatsen op privé.
In functie van de aanleg van de fietsostrade en de weg-en rioleringswerken in Groenstraat zal een deeltje van de voortuin van het perceel onteigend worden. Ter hoogte van de woning zal er in de toekomst geen gracht meer zijn; er komt een gescheiden stelsel in het openbaar domein en er wordt een stoep aangelegd.
Aangezien er ter hoogte van de woning geen gracht meer zal zijn in de toekomst, is de wetgeving betreft de onbevaarbare waterlopen niet van toepassing meer. De regelgeving van stad Geel wordt dan toegepast. In principe hanteren we de regel van de strikt noodzakelijke toegang. Omwille van gebruiksschade – door de onteigening kan men geen 2e voertuig meer plaatsen voor de woning (camionette Fluvius) via de bestaande toegang van 6m - kunnen er 2 toegangen met elk een breedte van 3m worden toegestaan zodat zowel de bestaande als de nieuwe parking op privé wel bereikbaar zijn. Dit werd reeds besproken met stad Geel en IOK.
De wijziging van de toegang betreft een aanpassing openbaar domein. Deze aanpassing moet men in dit geval niet aanvragen. Bij de weg- en rioleringswerken zal de aanpassing mee worden uitgevoerd.
Er worden 2 toegangen met een breedte van elk 3m toegestaan.
Advies: volledig gunstig
Niet van toepassing
Planologische toets
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen)
In de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen zijn woongelegenheden toegestaan voor zover die noodzakelijk is voor de goede werking van de inrichtingen (artikel 17 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Onder “gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen” dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.
De gebieden voor dagrecreatie zijn bestemd voor het aanbrengen van recreatieve en toeristische accommodatie, al dan niet met inbegrip van de verblijfsaccommodatie. In deze gebieden kunnen de handelingen en werken aan beperkingen worden onderworpen ten einde het recreatieve karakter van de gebieden te bewaren.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Groenstraat).
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft de aanleg van een tweede oprit bij een vergunde ééngezinswoning die opgericht werd in een straat met meerdere ééngezinswoningen.
Mobiliteitsimpact
Voor de aanleg van een bijkomende oprit bij een privéwoning is de impact van de mobiliteit beperkt.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Niet van toepassing.
Visueel-vormelijke elementen
Niet van toepassing.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de werken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Conclusie
Stedenbouwkundig Advies
Gunstig advies met voorwaarden.
De tweede oprit in de linker zijtuinstrook kan aangelegd worden zoals voorzien op het goedgekeurde plan.
Er worden twee toegangen toegestaan die tezamen de maximale breedte van 6m niet overschrijden.
De bouwvrije voortuinstrook mag slechts voor de helft verhard worden, met een maximum breedte van 6 meter. Het overige dient aangelegd als tuin en als dusdanig onderhouden.
Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
De tweede oprit in de linker zijtuinstrook kan aangelegd worden zoals voorzien op het goedgekeurde plan.
Er worden twee toegangen toegestaan die tezamen de maximale breedte van 6m niet overschrijden.
De bouwvrije voortuinstrook mag slechts voor de helft verhard worden, met een maximum breedte van 6 meter. Het overige dient aangelegd als tuin en als dusdanig onderhouden.
Alle verhardingen dienen uitgevoerd in waterdoorlatende materialen zowel in afwerking (toplaag) als fundering.