Terug
Gepubliceerd op 05/04/2023

2023_CBS_00812 - Omgevingsvergunning - regularisatie van een voortuin langs Groenstraat 43 (202200535IV) - Vergunning

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/03/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00812 - Omgevingsvergunning - regularisatie van een voortuin langs Groenstraat 43 (202200535IV) - Vergunning 2023_CBS_00812 - Omgevingsvergunning - regularisatie van een voortuin langs Groenstraat 43 (202200535IV) - Vergunning

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 3/04/2023

 

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2022156277

Dossiernummer gemeente: 202200535

 

De gemeente Geel heeft op 23 november 2022 een aanvraag ontvangen voor regularisatie van een voortuin. De aanvraag werd op 19 december 2022 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

de heer Jan Van Hove wonende te Groenstraat 43 te 2440 Geel

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Groenstraat 43

Kadastrale ligging: afdeling 4 sectie F nr. 722F

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

 

woongebied

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

woonuitbreidingsgebied

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012. In dit RUP zijn geen specifieke voorschriften opgenomen.

 

De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling (V1511), vergund door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12/10/1987.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is gesitueerd in een verkaveling. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van de verkaveling.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is niet in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Volgens artikel 2.03. “Bouwvrije voortuinstrook” van de verkavelingsvoorschriften zijn in de voortuin alle constructies verboden, met inbegrip van hellende op- en afritten. Behouden de toegangen tot het gebouw dient de strook als tuin te worden aangelegd en als dusdanig gehandhaafd.

 

In dit dossier is de voortuin over een breedte van 11,3m aangelegd als parkeerstrook. Enkel een paadje naar de voordeur en de inrit naar achteren kan toegelaten worden.

 

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Art. 4.3.1§1 en 4.4.1§2 van de codextrein stellen dat verkavelingsvoorschriften van verkavelingen ouder dan 15 jaar, geen weigeringsgrond meer zijn voor aanvragen voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

Wanneer men de voorschriften van een verkaveling niet wenst te volgen, geldt de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening.

 

Verordeningen

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

In de stedenbouwkundige verordening, art. 20 stelt dat maximaal de helft van de voortuin kan verhard worden, met een breedte van maximaal 6m.

In dit dossier heeft de verharding een breedte van 11,3m. Dit is niet in overeenstemming met

de verordening.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Stedenbouwkundige vergunning (10657) voor nieuwbouw woonhuis + apotheek - goedgekeurd op 25/01/1993.
  • Verkavelingsvergunning (1511) voor nieuwe verkaveling - goedgekeurd op 12/10/1987.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft het regulariseren van een voortuin.

 

In de voortuin is een verharding aanwezig met een totale breedte van 11,3m.

Er is een inrit, 2 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voorzien.

De verharding is uitgevoerd met klinkers.

 

De haag op de linkerperceelsgrens zal ingekort worden tot 80cm over een strook van 6m.

De haag op de rechterperceelgrens zal ingekort worden over een strook van 4m.

 

  1. Openbaar onderzoek

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 29 december 2022 t.e.m. 27 januari 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

Er werd geen informatievergadering gehouden.

 

  1. Adviezen

Op 17 maart 2023 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein

De dienst openbaar domein – team mobiliteit geeft een ongunstig advies op de aanvraag om haakse parkeerplaatsen in de voortuin te regulariseren omwille van volgende redenen:

  • Stad Geel heeft als doelstelling om de fietsveiligheid te verhogen door o.a. het verwijderen van haakse parkeervakken: AC000732 Geel herbekijkt het parkeerbeleid ten voordele voor de veiligheid van de fietsers: Bijvoorbeeld opheffen parkeerplaatsen, geen haaks parkeren,...
  • Het verhogen van de veiligheid voor fietsers is dringend nodig.
  • In de Nieuwstraat werden recent de haakse parkeervakken verwijderd in functie van de fietsveiligheid. De stad dient, ten voordele van de verkeersveiligheid, een consequent beleid te voeren en haakse parkeervakken naast de rijbaan systematisch te verwijderen en in de toekomst geen nieuwe meer aan te leggen. Brussel besliste recent om in het hele gewest alle haakse parkeervakken te verwijderen ifv de verkeersveiligheid.
  • Bij haaks parkeren heeft de automobilist veel minder zicht op het fietspad en op de rijbaan, waardoor de kans op een ongeval (zowel met fietsers als automobilisten) dubbel zo hoog is als bij langsparkeren. In de Groenstraat ligt naast deze haakse parkeervakken een dubbelrichtingfietspad, wat het manoeuvrer uit de haakse parkeervakken extra belast.
  • Als laatste: het gaat om parkeerplaatsen bij een apotheker, waar een bezoek meestal zeer kort is. Dit betekent dat er op de parkeerplaatsen een zeer hoge rotatie zal zijn met dagelijks heel wat in- en uitrijmanoeuvrers. Hoe hoger de rotatie, hoe meer kans op conflicten en ongevallen met fietsers.

 

Advies: ongunstig

 

  1. Project-MER

Niet van toepassing

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Planologische toets

woongebied

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Groenstraat).

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

 

Watertoets

Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt.  Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:

 

Functionele inpasbaarheid

Het betreft het regulariseren van de verhardingen in een voortuin.

In de oorspronkelijk stedenbouwkundige vergunning, dd 25/01/1993, is uitdrukkelijk opgenomen dat de parkeerplaatsen in de voortuin niet kunnen en dat deze achteraan voorzien moesten worden. De bouwheer besliste de parkeerplaatsen anders uit te voeren en vraagt nu de regularisatie aan van de verharding in de voortuin.

Voor het perceel komt een fietspad in 2-richtingen. Het achteruit afrijden van de parking zal conflictsituaties veroorzaken met de fietsers.

De aanvraag is daarom niet functioneel inpasbaar.

 

Mobiliteitsimpact

Voor het perceel komt een fietspad in 2-richtingen.

Door het  aan- en afrijden worden gevaarlijke situaties gecreëerd.

Bij haaks parkeren heeft de automobilist veel minder zicht op het fietspad en op de rijbaan, waardoor de kans op een ongeval (zowel met fietsers als automobilisten) dubbel zo hoog is als bij langsparkeren. In de Groenstraat ligt naast deze haakse parkeervakken een dubbelrichtingfietspad, wat het manoeuvre uit de haakse parkeervakken extra belast

Stad Geel heeft als doelstelling in de meerjarenplanning opgenomen om de fietsveiligheid te verhogen door o.a. het verwijderen van haakse parkeervakken. Deze doelstelling moet consequent toegepast worden.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid

De verharding is aangelegd in klinkers. Er is geen waterdoorlatende materiaal gebruikt.

De voortuin is bijna voor de helft verhard.

Een verharding voor een fietsenstalling kan toegelaten worden. Klanten die met de wagen komen zouden kunnen parkeren op de oprit van de woning of gewoon op straat.

De voorziene verharding is de groot voor deze locatie.

 

Visueel-vormelijke elementen

De voortuin van een woning wordt bij voorkeur aangelegd als tuin om zo een mooi straatbeeld te krijgen.

 

Cultuurhistorische aspecten

Niet van toepassing.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid

Bij haaks parkeren heeft de automobilist veel minder zicht op het fietspad en op de rijbaan, waardoor de kans op een ongeval (zowel met fietsers als automobilisten) dubbel zo hoog is als bij langsparkeren. In de Groenstraat ligt naast deze haakse parkeervakken een dubbelrichtingfietspad, wat het manoeuvre uit de haakse parkeervakken extra belast.

De veiligheid van de trage weggebruikers komt in het gedrang.

 

Conclusie

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag niet in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd gehouden  van 29 december 2022 tot en met 27 januari 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van het volgend advies en beoordeelt deze als volgt:

  •  Het advies van Openbaar Domein afgeleverd op 17 maart 2023 is ongunstig.

 

Conclusie

De omgevingsambtenaar verleent een ongunstig advies omwille van volgende redenen:

 

-          Het ongunstig advies van de mobiliteitsambtenaar:

 

  • Stad Geel heeft als doelstelling om de fietsveiligheid te verhogen door o.a. het verwijderen van haakse parkeervakken: AC000732 Geel herbekijkt het parkeerbeleid ten voordele voor de veiligheid van de fietsers: Bijvoorbeeld opheffen parkeerplaatsen, geen haaks parkeren,...
  • Het verhogen van de veiligheid voor fietsers is dringend nodig.
  • In de Nieuwstraat werden recent de haakse parkeervakken verwijderd in functie van de fietsveiligheid. De stad dient, ten voordele van de verkeersveiligheid, een consequent beleid te voeren en haakse parkeervakken naast de rijbaan systematisch te verwijderen en in de toekomst geen nieuwe meer aan te leggen. Brussel besliste recent om in het hele gewest alle haakse parkeervakken te verwijderen ifv de verkeersveiligheid.
  • Bij haaks parkeren heeft de automobilist veel minder zicht op het fietspad en op de rijbaan, waardoor de kans op een ongeval (zowel met fietsers als automobilisten) dubbel zo hoog is als bij langsparkeren. In de Groenstraat ligt naast deze haakse parkeervakken een dubbelrichtingfietspad, wat het manoeuvrer uit de haakse parkeervakken extra belast.
  • Als laatste: het gaat om parkeerplaatsen bij een apotheker, waar een bezoek meestal zeer kort is. Dit betekent dat er op de parkeerplaatsen een zeer hoge rotatie zal zijn met dagelijks heel wat in- en uitrijmanoeuvrers. Hoe hoger de rotatie, hoe meer kans op conflicten en ongevallen met fietsers.

-          De aanvraag is niet in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening:

  • De aanvraag is functioneel niet inpasbaar
  • De veiligheid van de passerende fietsers komt in het gedrang
  • De voorziene verharding is te grootschalig en niet aangelegd in waterdoorlatende materialen

 

 

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich niet aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te vergunnen op voorwaarde dat er steeds sprake is van een actieve handelszaak. Van zodra de handelszaak niet meer actief is, dienen de parkeerplaatsen ook verwijderd te worden.