De voorbije jaren is de fietsintensiteit op de jaagpaden langs de Vlaamse waterwegen, zowel voor recreatief als voor woon-werkverkeer, sterk gestegen. Om het medegebruik van het jaagpad in goede banen te leiden, komen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en De Vlaamse Waterweg nv met de nieuwe visie ‘Functioneel en recreatief medegebruik van jaagpaden’.
De laatste jaren is het gebruik van de jaagpaden sterk gestegen. Zo zijn ze steeds meer geliefd, niet alleen voor ontspanning, maar ook voor woon-werkverplaatsingen van actieve weggebruikers. Om het gestegen medegebruik van het jaagpad in goede banen te leiden heeft De Vlaamse Waterweg nv een visie ontwikkeld.
In feite is het jaagpad eigenlijk geen fietspad. Het is in de eerste plaats een dienstweg voor het beheer en onderhoud van de waterwegen en voor het transport en de overslag van goederen. Daarnaast hebben de jaagpaden ook een openbaar karakter en is er ruimte voor medegebruik. Daarbij is er een grote diversiteit aan gebruikers, met verschillende verwachtingen en gebruikswensen.
Het was niet evident om al die meningen te verenigen in een nieuwe visie. De Vlaamse Waterweg hield niet alleen constructieve gesprekken met belangengroepen, maar organiseerde ook een online bevraging voor het brede publiek. Zo gaf 70% van bijna 9.000 respondenten aan dat ze zich konden vinden in de huidige maximumsnelheid van 30 km/u. Voor ieders veiligheid zal de Vlaamse Waterweg deze snelheidsbeperking dan ook behouden. Maar niet alles blijft bij het oude: zo zal de signalisatie op jaagpaden aangepast worden zodat ook speed pedelecs in de toekomst worden toegelaten.
De volledige visie van de Vlaamse Waterweg is te vinden in de bijlage.
Als gewaardeerde belanghebbende nodigen wij u bovendien graag uit op een digitale infosessie waar we onze visie zullen toelichten.
De Vlaamse Waterweg organiseert/organiseerde twee keer een digitale infosessie, met name op donderdag 25 mei en dinsdag 6 juni.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de beleidsvisie functioneel en recreatief medegebruik van jaagpaden in Vlaanderen anno 2023.