Op 30 juli 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning voor het ontwikkelingsproject Pas-Peperstraat. De vergunning werd verleend met een groot aantal voorwaarden.
De bouwheer is in beroep gegaan tegen deze vergunning omdat hij van oordeel was dat enkele voorwaarden en lasten niet wettelijk zijn en vroeg aan de deputatie om deze eruit te halen.
Het schepencollege verleende 2 maal advies aan de deputatie.
Op 6 mei 2021 verleende de deputatie vergunning zonder de voorwaarden en lasten uit het besluit en de adviezen van het college van burgemeester en schepenen over te nemen.
Omdat deze voorwaarden en lasten belangrijk zijn voor het motiveren van zo'n grootschalig project, besloot het college van burgemeester en schepenen op 18 juni 2021 om bij de raad voor vergunningsbetwistingen in beroep te gaan tegen die beslissing en om stad Geel in deze zaak te laten vertegenwoordigen door advocate Birgit Creemers (DLA Piper).
Op 7 juli 2022 besloot de Raad voor vergunningsbetwistingen bij wijze van tussenarrest om in zitting van 23 augustus 2022 een beslissing te nemen over het ambtshalve middel om de onregelmatigheid in het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek te herstellen.
De raadsman van de stad Geel adviseerde om gebruik te maken van de wettelijke voorziene mogelijkheid om in een bemiddelingsprocedure te stappen onder de auspiciën van de raad voor vergunningsbetwistingen in een betrachting om tot een minnelijk akkoord te geraken betreffende de vergunningssituatie van het project. Dit kreeg de voorkeur boven een langdurige voortzetting van de juridische procedure waarin nu de focus lag op het ambtshalve middel dat een onzeker vervolg met zich bleek mee te brengen.
Op 2 augustus 2022 beslist het college van burgemeester en schepenen om, onder voorwaarde dat de stad geen afstand dient te doen van de rechten op de lopende procedure, de bemiddelingsprocedure op te starten. Als de bemiddelingsprocedure niet zou leiden tot een gedragen oplossing, kan er op later tijdstip de procedure verder worden gezet.
Op 15 september 2022 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen in een tussenarrest een bemiddelaar aangesteld: Dhr. Eddy Clybouw. De zitting werd verdaagd naar 4 april 2023.
Na onderling overleg werd door de bemiddelaar een dading opgesteld. Deze dading werd door beide partijen ondertekend en overgemaakt aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft in zitting van 11 mei 2023 het bemiddelingsakkoord bekrachtigd.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen