Terug
Gepubliceerd op 23/05/2023

2023_CBS_01395 - Omgevingsvergunning (202300033 inv) - Zaak der wegen - het bouwen van 9 woningen en het uitvoeren van omgevingsaanleg op een perceel gelegen Eindhoutseweg - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 22/05/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01395 - Omgevingsvergunning (202300033 inv) - Zaak der wegen - het bouwen van 9 woningen en het uitvoeren van omgevingsaanleg op een perceel gelegen Eindhoutseweg - Goedkeuren 2023_CBS_01395 - Omgevingsvergunning (202300033 inv) - Zaak der wegen - het bouwen van 9 woningen en het uitvoeren van omgevingsaanleg op een perceel gelegen Eindhoutseweg - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: GR 5/06/2023 - SC 22/05/2023


Ludo Dierckx heeft op 30/01/2023 een aanvraag ingediend voor een nieuwbouwproject met 9 woningen op een perceel gelegen Eindhoutseweg, nabij de watermolen van Oosterlo.

De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies over deze aanvraag.

Het openbaar onderzoek vond plaats van 9/03/023 tem 7/04/2023. Er werd 1 schriftelijke bundel met 79 bezwaarschriften ingediend. Deze bezwaren hebben geen betrekking op de nieuwe wegenis. Enkel de bezwaarschriften die handelen over de zaak der wegen dienen te worden behandeld door de gemeenteraad.


De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:

  • ligging en de breedte van de gemeentewegen

Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als "de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen.".

 Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd. Op dit plan is het toekomstig openbaar domein, aangeduid in het geel. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen, aangeduid met een rode lijn.

  • uitrusting

De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van de gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. stoepen, inrichting van openbare parkeerplaatsen, de ligging, materialen en aansluiting van nutsleidingen, aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van nieuwe grachten, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van infrastructuur, ....

In het voorliggende aanvraag wordt het openbaar domein als volgt ingericht: 

  • toegangsweg naar de site
  • het open leggen van de Molenlaak
  • bruggetje over de Molenlaak
  • toegangspaden naar de achterliggende woningen
  • trage weg achter de watermolen
  • groenzone


Voor de nieuwe straatnaam werd reeds een beslissing genomen door de Gemeenteraad in zitting van 30 maart 2023: Meulenhoek


Argumentatie

Het voorliggende rooilijnplan geeft als volgt verder uitvoering van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:

-  Er wordt een trage weg gerealiseerd richting de opengelegd Molenlaak. Deze waterloop zal, met de uitvoering van het sigmaplan, op termijn terug watervoerend worden. Op de kruin van de waterloop kan een doorsteek richting het achterliggende natuurgebied gerealiseerd worden. Dat wordt dan een aanvulling op het bestaande tragewegnet in Oosterlo.

- De trage wegen, het openleggen van de Molenlaak, de inrichting van de groenzone staan ten dienste van het algemeen belang.

- Door het inrichting van de parkeerplaatsen vooraan op het terrein, moeten auto's niet diep indringen in het binnengebied. De achterste woning zijn enkel bereikbaar via een voetpad, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Conclusie: Het voorstel is in overeenstemming met de doelstellingen en principes uit het gemeentewegendecreet.


Juridische grond

  • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, 41, 295 en 296.
  •  Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.  
  • Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (Omgevingsdecreet). o De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009.
  • Het besluit van 27 november 2015 van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (Omgevingsbesluit).


Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:

 § 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”


Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:

Artikel 3.

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

  1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 Artikel 4.

 Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

  1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
  4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

Adviezen

Openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Het rooilijnplan is aangepast zoals gevraagd binnen de werkgroep 'grote bouwprojecten'. 

De bedding van de Molenlaakloop blijft in eigendom van VMM. Deze dient nog apart te worden aangeduid op het rooilijnplan zodat later de overdracht correct kan gebeuren.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt een positieve beslissing onder volgende voorwaarden met betrekking tot het wegtracé:

  • bij de opmaak van het werkendossier inzake wegenis- en rioleringswerken dient er rekening te worden gehouden met de eventuele bemerkingen van het studiebureau dat in overleg met de stad werd aangesteld en dat belast is met de uitoefening van het toezicht op de geplande rioleringswerken;
  • voor de aanvang van de werken dient een werkendossier, dat opgemaakt wordt door een door de stad erkend studiebureau, aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring  en hierin dienen volgende onderwerpen te worden behandeld:
    • lastenboek (gebaseerd op het moederbestek van de stad Geel)
    • kostenraming
    • plannen (grondplan bestaande toestand, wegenis, riolering, dwarsprofielen, typedwarsprofielen, lengteprofielen, beplanting, typedetails … )
    • grondonderzoeken (milieuhygiënisch, grondmechanisch)
    • veiligheidscoördinatie ontwerp en uitvoering
    • wijze van gunnen
    • deze lijst is niet limitatief en moet aangevuld worden in functie van het dossier.
    • de verkavelaar dient voor aanvang van de werken een borg te stellen onder de vorm van ofwel een

-       contante betaling aan de stadskas

-       betaling aan de Deposito- en Consignatiekas

-       bankwaarborg

En dit voor een bedrag van de kostenraming vermeerderd met 10% en de bedragen van de facturen van de nutsmaatschappijen voor zover deze laatsten nog niet werden betaald;

  • De groenaanleg langs de wegenis wordt uit de verkaveling gehaald en door de stad zelf uitgevoerd. De raming voor dit deel van de groenaanleg zal hiervoor door de door de verkavelaar in de stadskas gestort worden voor aanvang van de werken en in mindering gebracht worden van de waarborg;
  • Onder de wegenis dient drainering voorzien te worden;
  • Alle kosten die verbonden zijn aan bovenstaande punten en eventuele kosten die verbonden zijn aan werken die vereist zijn om de aansluiting te maken voor de afvoer van regenwater en afvalwater buiten de verkaveling, vallen eveneens ten laste van de vergunningverkrijger;
  • het afval- en regenwater dient via een gescheiden stelsel te worden afgevoerd;
  • bij het indienen van het werkendossier dient een nivelleringsplan voor het ganse terrein te worden bijgevoegd;
  • De verkavelaar dient de kosten voor de uitrusting van de ontworpen weg te dragen en deze weg kosteloos aan het stadsbestuur van Geel over te dragen;
  • er dient een opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden toegevoegd bij de akte van verkoop, de kosten hiervoor zijn ten laste van de verkavelaar;

Na voorlopige oplevering wordt de waarborg vrijgegeven. Echter dient tot definitieve oplevering een borg van 2,5 % van het waarborgbedrag behouden te blijven.

Artikel 2

De ontwikkelaar dient de kosten voor de uitrusting van de ontworpen weg te dragen en deze weg kosteloos aan het stadsbestuur van Geel over te dragen.