UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: GR 5/06/2023 - SC 22/05/2023
Ludo Dierckx heeft op 30/01/2023 een aanvraag ingediend voor een nieuwbouwproject met 9 woningen op een perceel gelegen Eindhoutseweg, nabij de watermolen van Oosterlo.
De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies over deze aanvraag.
Het openbaar onderzoek vond plaats van 9/03/023 tem 7/04/2023. Er werd 1 schriftelijke bundel met 79 bezwaarschriften ingediend. Deze bezwaren hebben geen betrekking op de nieuwe wegenis. Enkel de bezwaarschriften die handelen over de zaak der wegen dienen te worden behandeld door de gemeenteraad.
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als "de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen.".
Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd. Op dit plan is het toekomstig openbaar domein, aangeduid in het geel. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen, aangeduid met een rode lijn.
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich uit over het tracé en de uitrusting van de gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. stoepen, inrichting van openbare parkeerplaatsen, de ligging, materialen en aansluiting van nutsleidingen, aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van nieuwe grachten, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van infrastructuur, ....
In het voorliggende aanvraag wordt het openbaar domein als volgt ingericht:
Voor de nieuwe straatnaam werd reeds een beslissing genomen door de Gemeenteraad in zitting van 30 maart 2023: Meulenhoek
Het voorliggende rooilijnplan geeft als volgt verder uitvoering van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:
- Er wordt een trage weg gerealiseerd richting de opengelegd Molenlaak. Deze waterloop zal, met de uitvoering van het sigmaplan, op termijn terug watervoerend worden. Op de kruin van de waterloop kan een doorsteek richting het achterliggende natuurgebied gerealiseerd worden. Dat wordt dan een aanvulling op het bestaande tragewegnet in Oosterlo.
- De trage wegen, het openleggen van de Molenlaak, de inrichting van de groenzone staan ten dienste van het algemeen belang.
- Door het inrichting van de parkeerplaatsen vooraan op het terrein, moeten auto's niet diep indringen in het binnengebied. De achterste woning zijn enkel bereikbaar via een voetpad, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.
Conclusie: Het voorstel is in overeenstemming met de doelstellingen en principes uit het gemeentewegendecreet.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. § 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
Artikel 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
Het rooilijnplan is aangepast zoals gevraagd binnen de werkgroep 'grote bouwprojecten'.
De bedding van de Molenlaakloop blijft in eigendom van VMM. Deze dient nog apart te worden aangeduid op het rooilijnplan zodat later de overdracht correct kan gebeuren.
De gemeenteraad neemt een positieve beslissing onder volgende voorwaarden met betrekking tot het wegtracé:
- contante betaling aan de stadskas
- betaling aan de Deposito- en Consignatiekas
- bankwaarborg
En dit voor een bedrag van de kostenraming vermeerderd met 10% en de bedragen van de facturen van de nutsmaatschappijen voor zover deze laatsten nog niet werden betaald;
Na voorlopige oplevering wordt de waarborg vrijgegeven. Echter dient tot definitieve oplevering een borg van 2,5 % van het waarborgbedrag behouden te blijven.