UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 24/05/2023
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2022172547
Dossiernummer gemeente: 202200584
De gemeente Geel heeft op 23 december 2022 een aanvraag ontvangen voor uitbreiden van een vergund geachte woning. De aanvraag werd op 8 februari 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Michiel Van Lommel wonende te Azaleastraat 3 te 2440 Geel en mevrouw Sofie Vleugels wonende te Azaleastraat 3 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Azaleastraat 3
Kadastrale ligging: afdeling 6 sectie G nr. 510B3
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut
In dit gebied mogen de werken en handelingen worden uitgevoerd die noodzakelijk zijn voor de instandhouding en gezondmaking van het bestaande gebouwencomplex in functie van de bestemming en gebruik als openbare gemeenschapsvoorziening. Uitbreiding of afbraak, zij het gedeeltelijk, gevolgd door nieuwbouw is niet toegelaten. Bij afbraak van het bestaande gebouwencomplex krijgen de gronden de bestemming van natuurgebied met wetenschappelijke waarde of natuurreservaat zoals aangegeven in artikel 13, 4.3.2. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen en worden de voorschriften van toepassing die gelden voor deze bestemming.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012 gelegen in ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel’.
De aanvraag is gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
De aanvraag wijkt af van de voorschriften van de verkaveling.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het perceel is gelegen in de Azaleastraat en is 11a10 groot. De onmiddellijke omgeving wordt gekenmerkt door residentiële bebouwing in voornamelijk halfopen bouworde en de aanwezigheid van een schoolsite. Op het percel staat een woning uit 1951, alsook een losstaande dubbele garage met een afdak. De woning telt twee bouwlagen met een zadeldak. De woning staat achteraan op het perceel ingeplant. De afstand van de woning tot de linkse perceelsgrens bedraagt 70 centimeter.
Huidige aanvraag voorziet in de uitbreiding van de bestaande woning. De bestaande veranda en het puntdak op het achterste volume worden verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe achterinkom en leefkeuken. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat alle volumes
achteraan voorzien kunnen worden van één doorlopend plat dak met een kroonlijsthoogte van 3m35. De tuinberging wordt verkleind. Rechts van de woning wordt een nieuwe keuken/eetkamer voorzien. Deze heeft een bouwbreedte van 8,2 meter. De bouwdiepte van deze zijwaartse uitbreiding bedraagt 4,6 meter, waardoor de woning een t-vorm krijgt. De uitbreiding wordt voorzien van een plat dak waarvan de hoogte 3,35 meter bedraagt.
De inplanting is zo voorzien dat ze op meer dan 3m van de rechterperceelsgrens valt. De breedte van de buitenberging achteraan wordt aangepast naar dezelfde breedte van het bijvolume en de wasplaats.
De bouwdiepte van de woning wijzigt niet. De maximale bouwbreedte bedraagt na de werken 12,56 meter.
De overdekte buitenberging wordt afgebroken. De garages blijven behouden.
De bestaande klinkerverharding wordt grotendeels verwijderd. Achteraan en rechts van de woning worden twee beperkte terrassen voorzien.
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 18 februari 2023 t.e.m. 19 maart 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 8 februari 2023 werd advies gevraagd aan Onroerend Erfgoed. Zij lieten dezelfde dag nog weten geen advies uit te moeten brengen.
Op 8 mei 2023 werd het advies ontvangen van de stadsdienst ‘Openbaar Domein’, als volgt geformuleerd:
Advies riolering
Zonering - aansluiting - gescheiden stelsel afvalwater/hemelwater
Het perceel waarop de woning staat is gelegen in centraal gebied. Bij de recente weg- en rioleringswerken werd er een gescheiden stelsel van hemelwater en afvalwater aangelegd in de straat. Daarbij werden er bij de woningen de huisaansluitputjes RWA en DWA geplaatst. De aangelanden moesten afkoppelen, aansluiten op de huisaansluitputjes en een conform keuringsattest aanleveren aan de stad. Het attest van Azaleastraat 3 is conform.
Men gaat de woning nu verbouwen en uitbreiden. Volgens het funderingsplan zorgt men ervoor dat de nieuwe afvoeren afvalwater en hemelwater gescheiden zijn en dat deze correct worden aangesloten op het bestaande gescheiden stelsel.
Afvalwater
Voor het afvalwater voorziet men een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo, …) tot buiten de woning wat een gunstig concept is. Men voorziet een dubbele toezichtsput met geurslot waar beide afvoeren samenkomen om geurhinder te vermijden.
Hemelwater
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Volgens het funderingsplan en volgens bijkomend verkregen informatie van de architect, plaatst men een infiltratievoorziening (infiltratieput), waarop de uitbreiding en een gedeelte van het bestaande dak dat wordt vernieuwd, worden aangesloten. Het gedeelte van het bestaande dak dat niet vernieuwd wordt, zou deels zijn aangesloten op een bestaande infiltratieput of infiltreert ter plaatse. Als men hemelwater ter plaatse laat infiltreren is het belangrijk dat men geen wateroverlast veroorzaakt bij aangelanden of naar het openbaar domein toe. Anders moet men zorgen voor een oplossing.
Men plaatst een infiltratieput met een infiltratievolume van 3000L en een infiltratieoppervlakte van 5,98 m² wat voldoet aan de verordening. Het is aangewezen om te opteren voor een infiltratievoorziening in de vorm van een open bekken, zoals een infiltratiekom of wadi. Dit is voordeliger naar aanleg en onderhoud en infiltreert bovendien het meest effectief.
Men voorziet volgens plan geen noodoverloop vanuit de infiltratievoorziening. Dit is een gunstig principe.
Voorwaarden
De nieuwe aansluiting RWA en DWA die bij de weg- en rioleringswerken werd voorzien, moet gebruikt worden.
Men moet zorgen voor een gescheiden stelsel van afvalwater en hemelwater.
Men moet de nieuwe afvoeren van afvalwater en hemelwater correct aansluiten op de bestaande gescheiden afvoerbuizen.
De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
Men is verplicht om een infiltratievoorziening te plaatsen volgens de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater. Deze moet aan volgende voorwaarden voldoen:
* Bij plaatsing van een infiltratievoorziening dient men rekening te houden met de gemiddelde grondwaterstand in de winterperiode. De bodem van de infiltratievoorziening mag niet lager gelegen zijn dan deze gemiddelde grondwaterstand.
* Het infiltratievolume dient minimum 2068,75 L te bedragen.
* De infiltratieoppervlakte dient minimum 3,31 m² te bedragen.
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
//
Planologische toets
Het perceel is gelegen binnen het RUP Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel. De aanvraag voldoet aan de voorschriften van het RUP. De aanvraag wijkt af van de voorschriften van de geldende verkaveling.
Wegenis
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan gesteld worden dat de aanvraag gelegen is langs een voldoende uitgeruste openbare weg.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 gecoördineerd op 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 (BS 31 oktober 2006) en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan het watersysteem, aan de doelstellingen van artikel 1.2.2 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het bekkenbeheerplan.
Het terrein gelegen te Geel, Afdeling 6, Sectie G, nr. 510B3 stroomt af naar de Zeggeloop, een (on)bevaarbare waterloop (van categorie 2) die beheerd wordt door de Provincie Antwerpen – Kleine Nete.
De aanvraag is niet gelegen in signaalgebied
Het project voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige hemelwaterverordening. We verwijzen naar het advies van de stadsdienst ‘Openbaar Domein’ d.d. 08/05/2023.
De aanvraag is volgens de watertoetskaart niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied (8/03/2023) pluviaal en/of fluviaal. Het betrokken goed is niet gelegen binnen een overstromingsgevoelige zone. Er dringen zich in het kader van de watertoets geen maatregelen op inzake overstromingsvrij bouwen of beperkingen inzake de inname van komberging.
Als gevolg van het project worden er geen significante negatieve effecten op het watersysteem verwacht. Het project wordt bijgevolg gunstig geadviseerd en is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid.
Gezien het risico beperkt is tot het gevraagde project, dient de eigenaar zelf alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele waterschade te voorkomen.
Voorwaarden:
Waterkwantiteit: vasthouden > bergen > afvoeren
Niet functionele verharde oppervlakten moeten vermeden worden. Eventuele verharding is bij voorkeur waterdoorlatend. Het dakwater moet zoveel mogelijk hergebruikt worden (als toiletspoeling, waswater, beregening, … ). Het overige afstromende hemelwater (niet doorlaatbare verharde oppervlakten, overloop regenwaterput, …) moet worden geïnfiltreerd en/of – wanneer de bodem geen of slechts beperkte infiltratie toelaat - gebufferd. Slechts een zeer beperkte hoeveelheid mag worden afgevoerd. Er moet minstens voldaan zijn aan de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater.
Riolering: voorkomen > scheiden > zuiveren
Het is verboden huishoudelijk afvalwater te lozen in de RegenWaterAfvoerleiding en regenwater in de DroogWeerAfvoerleiding. Het is uiteraard verboden huishoudelijk afvalwater te lozen in een oppervlaktewater als er kan aangesloten worden op DroogWeerAfvoerleiding. De lozing van huishoudelijk afvalwater in de gewone oppervlaktewateren of in de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater moet voldoen aan de voorwaarden opgenomen in deel 4 van Vlarem II.”
Conclusie:
Gelet op de aard van de aangevraagde activiteiten en mits naleving van de opgelegde voorwaarden zullen er geen schadelijke effecten zijn op het watersysteem. Bijgevolg wordt voldaan aan artikel 1.3.1.1. van het decreet betreffende het integraal waterbeleid, meer bepaald de watertoets.
Mer-screening
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen vogelrichtlijngebied.
Het perceel is niet gelegen binnen habitatrichtlijngebied.
Het perceel is niet gelegen binnen bosgebied.
Het perceel is niet gelegen binnen VEN-gebied.
Het perceel is niet gelegen binnen natuurgebied.
De aanvraag doorstaat de natuurtoets.
Erfgoed-/archeologietoets
Op het perceel is geen vastgesteld erfgoed aanwezig. Op de naastliggende site echter is dat wel het geval. Er is advies gevraagd aan Onroerend Erfgoed. Echter lieten zij weten dat er geen advies noodzakelijk is. Bijgevolg kunnen we concluderen dat de erfgoedwaarden van de naastliggende site niet in het gedrang komen door de aangevraagde werken.
Toegankelijkheid
Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek waardoor niet voldaan dient te worden aan voorzieningen om de integrale toegankelijkheid te bereiken.
Decreet grond- en pandenbeleid
Niet van toepassing.
Scheidingsmuren
De aanvraag heeft betrekking op de oprichting, uitbreiding, afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom. De aanpalende eigenaars werden per aangetekend schrijven op de hoogte gesteld.
Milieuaspecten
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft een uitbreiding van een bestaande ééngezinswoning in een straat met meerdere ééngezinswoningen. Het gebouw is functioneel inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
Voor een ééngezinswoning is de impact van de mobiliteit beperkt.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het perceel is gelegen in de Azaleastraat en is 11a10 groot. De onmiddellijke omgeving wordt gekenmerkt door residentiële bebouwing in voornamelijk halfopen bouworde en de aanwezigheid van een schoolsite. Op het percel staat een woning uit 1951, alsook een losstaande dubbele garage met een afdak. De woning telt twee bouwlagen met een zadeldak. De woning staat achteraan op het perceel ingeplant. De afstand van de woning tot de linkse perceelsgrens bedraagt 70 centimeter.
Huidige aanvraag voorziet in de uitbreiding van de bestaande woning. De bestaande veranda en het puntdak op het achterste volume worden verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe achterinkom en leefkeuken. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat alle volumes
achteraan voorzien kunnen worden van één doorlopend plat dak met een kroonlijsthoogte van 3m35. De tuinberging wordt verkleind. Rechts van de woning wordt een nieuwe keuken/eetkamer voorzien. Deze heeft een bouwbreedte van 8,2 meter. De bouwdiepte van deze zijwaartse uitbreiding bedraagt 4,6 meter, waardoor de woning een t-vorm krijgt. De uitbreiding wordt voorzien van een plat dak waarvan de hoogte 3,35 meter bedraagt.
De inplanting is zo voorzien dat ze op meer dan 3m van de rechterperceelsgrens valt. De breedte van de buitenberging achteraan wordt aangepast naar dezelfde breedte van het bijvolume en de wasplaats.
De bouwdiepte van de woning wijzigt niet. De maximale bouwbreedte bedraagt na de werken 12,56 meter.
De overdekte buitenberging wordt afgebroken. De garages blijven behouden.
De bestaande klinkerverharding wordt grotendeels verwijderd. Achteraan en rechts van de woning worden twee beperkte terrassen voorzien.
De schaal het ruimtegebruik en de bouwdichtheid zijn aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
Er wordt gebruik gemaakt van duurzame, kwaliteitsvolle materialen. Het ontwerp is esthetisch en architectonisch verantwoord..
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 18 februari 2023 tot en met 19 maart 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
Dit advies wordt integraal bijgetreden.
Conclusie
Er wordt een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd:
Voorwaarden
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Voorwaarden