Terug
Gepubliceerd op 23/05/2023

2023_CBS_01386 - PDPO Kansenkavels - Principiële goedkeuring inrichtingsvoorstel kansenkavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 22/05/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_01386 - PDPO Kansenkavels - Principiële goedkeuring inrichtingsvoorstel kansenkavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat) - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_01386 - PDPO Kansenkavels - Principiële goedkeuring inrichtingsvoorstel kansenkavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Het idee van kansenkavels werd ontwikkeld als een projectaanvraag en door de Antwerpse Regionale Landschappen in 2018 ingediend binnen de PDPO subsidie voor innovatieve plattelandsontwikkelingsprojecten. De Antwerpse Regionale Landschappen (de Voorkempen – Rivierenland – Kleine en Grote Nete) begeleiden Geel als een van de drie pilootgemeenten in een alternatieve aanpak voor open percelen en bouwgronden met steun vanuit PDPO, Platteland Plus (Vlaanderen VLM, Provincie Antwerpen). 

Het uitgangspunt van het PDPO Kansenkavels betreft het creëren van dialoog tussen maatschappelijke en private doelstellingen op kavelniveau, ten behoeve van enerzijds een meerwaardecreatie voor grondeigenaars en buurtbewoners en anderzijds het nastreven van maatschappelijke belangen. Dit door alternatieve mogelijkheden voor bouwgronden te onderzoeken met het oog op het strategisch openhouden van het volledige perceel en het creëren van een publieke invulling op maat van de buurt en het dorp. Enkele voorbeelden van percelen die in aanmerking komen voor het PDPO Kansenkavels:

  • Een lang bouwlint met nog enkele doorzichten naar het landschap die de enige mogelijkheid zijn tot een verbinding met het achterliggend fiets- en wandelnetwerk. 
  • Een bouwgrond in een afgelegen woonwijk in het buitengebied met beperkte voorzieningen, grenzend aan open ruimte.

Dergelijke bouwgronden hebben een hoge open ruimte waarde. Vandaag worden ze vaak volledig privaat ontwikkeld. De link met het achterliggende landschap gaat volledig verloren. Alternatieven zijn niet evident, maar wel mogelijk. 

Er werd getracht om het project ‘Groene dooradering Geel’ te koppelen aan het PDPO ‘kansenkavels’ van het Regionaal landschap (zie bijlage 1 voor toelichting traject), waarbij gekeken wordt naar kavels die de potentie hebben om het achterliggende groen toegankelijk te maken en het netwerk aan trage wegen uit te breiden. Daar beide trajecten gelijktijdig lopen kan het PDPO ‘Kansenkavels’ worden opgevat als een strategisch hefboomproject ter realisatie van de inrichtingsvisie voor het project ‘Groene dooradering Geel’.

Op 7 januari ’21 werd tijdens een overleg met het ontwerpteam Atelier Romain en Regionale landschappen op basis van de Open ruimte scan (zie bijlage 2 voor uitkomst) en naar aanleiding van het scenario-onderzoek enkele kansenkavels voorlopig geselecteerd als pilootgebied voor verder onderzoek naar de (financiële) haalbaarheid. Het college burgemeester en schepenen besliste in zitting van 1 maart 2021 om samen met Regionale landschappen in het PDPO Kansenkavels-traject te stappen. In de loop van 2021 werd de (financiële) haalbaarheid van drie potentiële kansenkavels verder onderzocht.

Dit voor de kavels 6, 7 en 8, omwille van volgende redenen:

  • Kansenkavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat, zie bijlage 4 voor zoom), dat reeds in eigendom is van stad Geel en in staat is een missing link in het traag netwerk te herstellen. Bovendien loopt de Zeggeloop over kavel 6 (niet ingebuisd), wat de sponsfunctie van de Zeggeloop als trekker van het hele gebied ten goede komt.
  • Kansenkavels 7 & 8 zijn, aanvullend op de kansen die gelden voor kavel 6, in staat om de achtergelegen groenruimte toegankelijker te maken wanneer een groene poortfunctie kan worden gecreëerd naar het kerkhof van Holven dat in het noorden grenst aan beide kavels. De percelen kunnen worden ingericht als open ruimte die fungeert als een poort naar het Kerkhof en het achtergelegen binnengebied. De percelen met poortfunctie kunnen toegang geven tot de bestaande en nog te ontwikkelen groene ruimten die gekoppeld dienen te worden.

Pre scenario-onderzoek werd toegepast als basis voor dialoog naar de grondeigenaars van de kavels 7 & 8. Via drie overlegmomenten (2021-2022) in samenwerking met Atelier Romain en Regionale landschappen werden gesprekken met de eigenaars opgestart om te achterhalen wat de private doelstelling zijn en in hoeverre deze verenigbaar zijn met de maatschappelijke doelstellingen van het traject. Om de eigenaars enthousiast te maken om een deel van hun eigendom in te richten in functie van het creëren van een sponsfunctie voor de Zeggeloop en een poortfunctie voor het achtergelegen openruimtegebied, werden verschillende scenario’s uitgewerkt die bouwontwikkeling combineren met landschappelijke inrichting. De onderhandeling werden intussen stopgezet aangezien de eigenaars momenteel geen druk voelen om te ontwikkelen.

Hier rekening mee houdend werd beslist om binnen het huidige PDPO Kansenkaveltraject de focus te leggen bij kavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00) , met als doel om samen met Regionale landschappen een concreet project op het terrein te realiseren. Dit zal zich vertalen in een concrete inrichting op perceelniveau, een realisatie op het geselecteerde kansenkavel 6.

Argumentatie

Voorstel realisatie Kansenkavel 6

Het studieteam heeft een inrichtingsvoorstel voorbereid (zie bijlage 4). Ter visualisatie van de inrichtingsprincipes werden bijkomend ook twee grafische visiebeelden gemaakt die een impressie moeten geven van hoe het kavel ingericht kan worden (zie bijlage 5 & 6).

De realisatie van kansenkavel 6 bestaat uit het markeren van de Zeggeloop, die over het perceel loopt, door parallel met de Zeggeloop een wandelpad te voorzien. Er wordt voorgesteld om de perceelsgrenzen aan beide zijden af te werken met een haag over een lengte van 10 meter vanaf de straatzijde (grens huidig openbaar domein). Aan de straatzijde wordt de stoep verbreed en worden enkele zitelementen geplaatst. Enkele maaskeien worden geplaatst en kunne dienst doen als speelelementen. Naast de Zeggeloop worden over de volledige lengte van het perceel meerdere meerstammige elsen ingepland. 

Advies waterloopbeheerder Provincie Antwerpen

Naar aanloop van het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag voor de realisatie van kansenkavel 6 werd advies ingewonnen bij de Provincie Antwerpen als beheerder van de Zeggeloop: 

“Dit is een stuk met veel kruid in de waterloop, beschaduwing is hier wenselijk maar dan geleidelijk aan want de kraan gaat hier zeker nog moeten passeren. Bomen aanplanten op de rand van de talud of  nog liever net in de talud bovenaan indien mogelijk, zodat de rijstrook voor de kraan zo breed mogelijk blijft. Geen bank en boom combineren op dezelfde plek waardoor de rijstrook voor de kraan versmald wordt. Voldoende ruimte tussen de bomen, 12m lijkt mij ok.

Opmerking: Dit is een stuk waar veel mensen hun groen afval uit de aanpalende tuinen op onze talud dumpen. Kan dit moment gebruikt worden om de aangelanden hierop te wijzen? “

Handhavingstraject constructies op kavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00)

Op kansenkavel 6, perceel 13374_F_0697_H_000_00, dat in eigendom is van stad Geel bevinden zich aan de achterzijde van het perceel meerdere constructies (fietsenberging, compostbak etc.) van twee aangrenzende eigenaars/bewoners (woningen Nachtegaalstraat 35 en 35A). 

Voor de realisatie van het kansenkavel is het noodzakelijk dat desbetreffende constructies verwijderd worden voor aanvang van de inrichtingswerken. Er wordt aan het college burgemeester en schepenen toestemming gevraagd om een handhavingstraject op te starten. 

Vervolledigen doorsteek naar Nachtegalenstraat in tweede fase

In deze huidige eerste fase wordt de herinrichting van kansenkavel 6, perceel 13374_F_0697_H_000_00, aan de Groenstraat voorzien. Het doel is om ter hoogte van het kavel een rustplek te creëren, zonder de doorsteek te maken naar de Nachtegalenstraat. Bijgevolg zal de wandelpad enkel worden gerealiseerd tot op het einde van het perceel, conform het inrichtingsvoorstel. 

In een tweede fase kan op termijn een doorsteek worden gerealiseerd ter hoogte van waar de Zeggeloop op heden ingebuisd ligt tussen de woningen met adressen Nachtegalenstraat 33 en Nachtegalenstraat 35. Hiervoor dient eerst een communicatietraject met beide eigenaars te worden opgestart. Bijlage 8 toont hoe de doorsteek vanaf de Nachtegalenstraat op termijn kan vormkrijgen. 

Communicatietraject

Er wordt aan het college burgemeester en schepenen toestemming gevraagd om gelijktijdig met het doorlopen van een vergunningsaanvraag een communicatietraject op te starten, waarbij het inrichtingsvoorstel en de visiebeelden voor de realisatie van kansenkavel 6 (eerste fase) worden getoond in zowel het maandelijks stadsmagazine als op de website van de stad. 

Tijdens dit huidige traject wordt niet voorzien om de toekomstige mogelijkheid tot het realiseren van een doorsteek richting de Nachtegalenstraat mee op te nemen in de communicatie. Zoals vermeldt dient hiervoor eerst in overleg te worden gegaan met de aangelanden eigenaars.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt het inrichtingsvoorstel voor kansenkavel 6 (perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat) principieel goed en vraag de dienst stadsontwikkeling om een omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst openbaar domein om een handhavingstraject op te starten voor de onvergunde constructies op perceel 13374_F_0697_H_000_00.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst stadsontwikkeling om gelijktijdig met de omgevingsvergunningsprocedure een communicatietraject op te starten over de inrichting van kansenkavel 6 ( perceel 13374_F_0697_H_000_00 – Groenstraat).