Het college van burgemeester en schepenen heeft op 28 November 2022 kennis genomen van het Projectvoorstel herbestemming kerk Winkelomheide - voorstel zorgpraktijk.
In het kader van het goedgekeurde kerkenplan voor de stad Geel is de herbestemming van de kerk in Winkelomheide voorzien voor 2025. Echter, er is een voorstel tot mogelijke nevenbestemming van de kerk voor een zorgcentrum, wat voor vele betrokken partijen een geschikte invulling kan zijn. Om deze mogelijke voorgestelde invulling te realiseren binnen de deadline van 2 jaar, is het nodig om het nevenbestemmingsproces op te starten in 2023.
Omdat het belangrijk was om de betrokken stakeholders, zoals de kerk met achterliggend, het dekenaat, de pastorale werking, de parochie, en de burgers van Winkelomheide te informeren over de mogelijkheden en timing van deze transitie van volledige liturgische ruimte van de kerk naar een nevenbestemming waar plaats is voor een liturgische ruimte en bv. een zorgcentrum, organiseerde de stad een infomoment op woensdag 10/05/2023.
Na afloop van het infomoment had elke inwoner van Winkelomheide de kans om al dan niet steun te betuigen voor de vroegtijdige transitie van de kerk.
Resultaat infomoment 10 mei 2023
Peiling op papier;
- Voorkeur voor aanvang van project in 2023:74
- Geen voorkeur voor aanvang van project in 2023:9
- Geen voorkeur aangeduid: 2
Digitale peiling; (van 11/05 t.e.m. 18/05)
- Voorkeur voor aanvang van project in 2023: 199
- Geen voorkeur voor aanvang van project in 2023: 20
Gezien er akte genomen werd van de nodige draagkracht, kan het bestemmingsonderzoek voor de Heilig Hart kerk in Winkelomheide worden aangevangen.
Hiervoor zal een werkgroep worden opgericht, die nog na overleg met de pastorale eenheid finaal wordt samen gesteld.
Doel is om met de werkgroep die samengesteld is uit leden van de kerk, de stad Geel en de parochie op korte tijd een finale concenssus te verkrijgen rond de afbakening van de nevenbestemming met een liturgische en projectzone om zodoende een correcte projectoproep te lanceren voor de invulling van de kerk.
De financiële impact van de herinrichting van de liturgische ruimte dient nog geraamd te worden afhankelijk van de opgelegde eisen.
Procesflow Nevenbestemming
Het college voor burgemeester en schepenen beslist om het herbestemmingsonderzoek op te starten en volgende werkgroep voor te stellen:
Het college voor burgemeester en schepenen keurt de projectfiche goed.
Het college voor burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om een opdeling van de kerk te maken, waarbij één deel met een zakelijk recht een correcte vergoeding wordt bekomen en het liturgisch gedeelte wordt omgebouwd en conform wettelijke ondersteuning voor kerken wordt in stand gehouden door de kerkfabriek en de stad Geel.