In het project Veilige schoolomgeving wordt voor elke school hetzelfde traject gevolgd met de volgende 4 stappen:
De kinderen geven zelf aan hoe zij de schoolomgeving ervaren en wat hun wensbeeld is.
Deze stap wordt uitgevoerd bij alle leerlingen van de school. Aan de hand van volgende vragen kunnen zijn hun mening geven:
Met ouders, kinderen, leerkrachten, buurtbewoners ... formuleren we de uitdagingen die specifiek zijn voor deze schoolomgeving want elke school heeft zijn eigen mobiliteitsproblematiek. Met de hulp van experts zoeken we samen verder naar oplossingen. Deze oplossingen laten we goedkeuren door het college van burgemeester en schepenen voor we deze als proefopstelling invoeren.
De voorgestelde maatregelen worden eerst getest, dit kan gaan van sensibiliseringsacties tot structurele ingrepen die gedurende een aantal maanden uitgetest worden.
Eenmaal de testfase voorbij is, wordt er geëvalueerd. Hierbij gaat veel aandacht naar de terugkoppeling met de kinderen, ouders, buurtbewoners,... die mee de uitdagingen geformuleerd hebben. Is de evaluatie positief, dan kan de proefopstelling omgevormd worden tot een definitieve maatregel. Is de evaluatie niet (geheel) positief, dan wordt er bijgestuurd en gaat het project terug naar stap drie en worden nieuwe of aangepaste maatregelen ingevoerd.
Stap 1 van het project werd uitgevoerd in mei 2022. De resultaten van de bevraging zijn samengevat in de bijlage " Resultaten bevraging lagere school - De Katersberg".
Stap 2, de participatieavond met ouders, buurtbewoners, leerkrachten,... werd fysiek georganiseerd. De avond ging door op 24 november 2022 met in totaal 21 inschrijvingen.
Om toch ook de meningen te verzamelen van mensen die - omwille van diverse redenen - niet wensten of konden deelnemen was ook het online platform actief (op ideevoorgeel.be) waarop mensen hun voorstellen konden doorgeven. Hierop werden helaas geen ideeën geplaatst.
De participatieavond is zeer constructief verlopen. Er werd eerst in groepjes gewerkt rond de 3 onderzoeksvragen. De oplossingen/voorstellen van elke groepje werden nadien voorgesteld aan de volledige groep. Tijdens de pauze kon er dan gestemd worden op de verschillende voorstellen. De voorstellen met de meeste stemmen werden nadien met de volledige groep besproken.
De 3 onderzoeksvragen voor SBS De Katersberg:
Het verslag van de participatieavond is terug te vinden in bijlage.
Op het einde van de avond waren er volgende gezamenlijke conclusies ivm de schoolomgeving in Katersberg en Koppeleershoeven
In stap 3, werden de resultaten besproken met de experten op 2 december 2022. Zie volledige discussie in bijgevoegd verslag.
Volgende proefmaatregelen worden voorgesteld:
Advies verkeersdienst stad en politie na plaatsbezoek ivm invoering schoolstraat in gedeelte Koppeleershoeven.
Vaststellingen:
Voorstel:
Het college van burgemeester en schepenen geeft haar goedkeuring aan de volgende proefmaatregelen die worden ingevoerd in de schoolomgeving SBS de Katersberg door middel van een tijdelijk verkeersreglement:
Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de dienst mobiliteit een prijsvraag organiseert voor de aankoop van een dynamisch schoolstraat bord. Afhankelijk van de levertermijn en plaatsing daarvan zal beslist worden op welke datum de proefopstelling kan ingaan. School en buurtbewoners worden tijdig ingelicht via de 'nieuwsbrief veilige schoolomgeving'.