Terug
Gepubliceerd op 29/08/2023

2023_CBS_02152 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Toelenbos - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 21/08/2023 - 13:00 1.14 R
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Bart Julliams; Luc Van Laer

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_02152 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Toelenbos - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_02152 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Toelenbos - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019

Aanleiding en context

De straatnaam Toelenbos wordt gebruikt voor de wegverbinding tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat. Het deel van Brunosdijk tot Toelenbos 10 is een geasfalteerde wegverbinding. Het deel van Toelenbos 10 tot de Dr.-Van de Perrestraat is een niet-verharde wegverbinding.

Brunosdijk is een gemeenteweg die als buurtweg 56 is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen.

Dr.-Van de Perrestraat is bij besluit van 23 oktober 2015 van de Vlaamse regering ingedeeld bij de gemeentewegen (https://www.ejustice.just.fgov.be/eli/besluit/2015/10/23/2015036427/staatsblad)

Toelenbos zelf is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.

Argumentatie

Het langdurig publiek gebruik gedurende minstens de voorbije 30 jaar van Toelenbos wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.

  1. In juni 2009 werd de weg tussen het kruispunt met Brunosdijk en Toelenbos 10 opgenomen in de beeldendatabank van Google Street view, vrij raadpleegbaar via https://www.google.be/maps. Aan het kruispunt met Dr.-Van de Perrestraat is de toegang naar deze weg zowel te zien op de beelden van maart 2009 alsook op recentere beelden. Een aantal beelden van de toegangen en de weg zelf zijn in bijlage gevoegd.
  2. De wegverbinding tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat komt al sinds 1904 voor op de topografische kaarten - in bijlage toegevoegd.
  3. De wegverbinding tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat komt voor op vooroorlogse kadastrale plannen - uittreksel in bijlage toegevoegd.
  4. De wegverbinding tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat komt al sinds 18 april 1971 op de luchtfoto's voor - in bijlage toegevoegd.
  5. Op 30 september 2023 wordt bij opmaak van het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) van Digitaal Vlaanderen de wegverbinding tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat opgenomen met linker- en rechterstraatnaam Toelenbos. Het deel van Brunosdijk tot Toelenbos 10 wordt opgenomen als een verharde weg, bestaande uit één rijbaan (uidn = 1595489, oidn = 247036). Het deel van Toelenbos 10 en de Dr.-Van de Perrestraat wordt opgenomen als een onverharde wandel- en/of fietsweg, niet toegankelijk voor andere voertuigen - uittreksel van het GRB in bijlage toegevoegd.
  6. De weg is zichtbaar als publieke weg op de website www.openstreetmap.org - uittreksel in bijlage.
  7. De weg wordt door anonieme voetgangers, joggers, mountainbikers en fietsers gebruikt die met Strava hun sportieve tracks opnemen - uittreksel in bijlage.
  8. De wegenis komt voor in volgende vergunningsaanvragen - relevante stukken in bijlage:
  • 20 december 1948

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een bouwvergunning (intern nummer 00100) voor de bouw van een ééngezinswoning gelegen Dr.-Van de Perrestraat 346. Op de bijgevoegde inplantingsplannen is de wegenis Toelenbos als een erfdienstbaarheid opgetekend op het perceel waarvoor de vergunning wordt gegeven.

  • 19 oktober 1964

Een aanvraag voor een verkavelingsvergunning (intern nummer 0189) wordt geweigerd door het college van burgemeester en schepenen. Reden is dat zowel Brunosdijk als Toelenbos onvoldoende uitgeruste wegen waren op dat moment en dat Toelenbos niet als straat werd opgenomen in het bijzonder plan van aanleg.

Toelenbos is op de plannen aangeduid als een weg met een erfdienstbaarheid op de percelen ten noorden van de aanvraag.

  • 4 juli 1973

De eigenaar van perceel 158a vraagt op 9 april 1973 een stedenbouwkundig attest aan om het perceel in drie loten te verkavelen langs Brunosdijk (destijds Zandhoefstraat). Het college van burgemeester en schepenen geeft een ongunstig advies (intern nummer 0064) omdat het gebied in agrarisch gebied is gelegen en omdat Brunosdijk een onvoldoende uitgeruste openbare weg is. Op de bijgevoegde plannen is Toelenbos  vermeld.

  • 14 maart 1977

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de verbouwing van een bestaande woning (huidig adres Toelenbos 10, intern nummer bouwdossier 06536B). Op het bijgevoegd inplantingsplan is Toelenbos als een weg ingetekend.

  • 11 december 1978

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de verbouwingswerken zonder volumevermeerdering van de woning met huidig adres Toelenbos 2 (intern nummer bouwdossier 07081). Op het bijgevoegd plan zijn Langerijt en Toelenbos als twee gelijkwaardige openbare wegen ingetekend. Langerijt is het onverharde deel van buurtweg 56 uit de Atlas der Buurtwegen.

  • 20 december 1979

Het college van burgemeester en schepenen geeft een gunstig stedenbouwkundig attest (intern nummer 0531) voor de bouw van een ééngezinswoning op perceel 164h/deel (afdeling 2, sectie F). Op de bijgevoegde plannen staat Toelenbos vermeld als een weg met een dwarsprofiel van 3,50 meter verharde weg en 6,50 meter inclusief bermen.

  • 29 september 2014

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de verbouwing van de eengezinswoning gelegen Dr.-Van de Perrestraat 346 (intern nummer bouwdossier 2014/00236). Op het bijgevoegd inplanintingsplan is Toelenbos als een 'erfdienstbare overweg' vermeld van 3,00 meter waarvan 1,65 meter op hun perceel. De te bouwen stal moet op 3 meter van deze weg gebouwd worden. In de vergunning staat bij het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar hierover: "Op het inplantingsplan is vermeld dat er links van het perceel een erfdienstbaarheid gelegen is. In tegenstelling tot deze vermelding betreft het de openbare weg Toelenbos."

  • 12 oktober 2015

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de nieuwbouw van een paardenstalling en afbraak van onvergunde constructies op adres Toelenbos 10 (intern nummer bouwdossier 2015/00279) . Op het ingediende plan staat de verharde wegenis Toelenbos vermeld, de onverharde wegenis staat als 'servitude' vermeld. Dit wordt in rood aangepast door de stedenbouwkundige ambtenaar als 'openbare weg' en de vermelding 'min. 2 m'. In de vergunning besluit het college over de onverharde weg: "De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden: (...) De wegenis ten westen en ten noorden van het perceel betreft geen erdienstbaarheid maar is wel een openbare weg (Toelenbos). Deze verbindingsweg mag niet afgesloten worden. (...)"

  • 15 februari 2016

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de wijziging van de inplanting van de nieuw te bouwen paardenstalling (intern nummer bouwdossier 2015/00438). Op het ingediende plan staat de verharde wegenis Toelenbos vermeld, de onverharde wegenis staat als 'servitude' vermeld. Dit wordt in rood aangepast door de stedenbouwkundige ambtenaar als 'openbare weg'. In de vergunning besluit het college over de onverharde weg: "De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden: (...) De wegenis ten westen en ten noorden van het perceel betreft geen erdienstbaarheid maar is wel een openbare weg (Toelenbos). Deze verbindingsweg mag niet afgesloten worden. (...)"

  • 20 juni 2016

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de verbouwing van een ééngezinswoning in open bebouwing (intern nummer bouwdossier 2016/00163). Op het ingediende plan staat de verharde wegenis Toelenbos vermeld als 'gemeenteweg' met aanwezige nutsvoorzieningen: elektriciteit, waterleiding, telefoon / kabel TV. In de vergunning staat bij de beschrijving van de bouwplaats, de omgeving en de aanvraag: "Het perceel is gelegen langs een gemeenteweg (Toelenbos)."

  • 15 januari 2018

Het college van burgemeester en schepenen weigert de regularisatie van een paardenstal gelegen Toelenbos 10. Op de ingediende inplantingsplannen staat de verharde wegenis Toelenbos vermeld, de onverharde wegenis staat als 'servitude' vermeld. In het besluit staat bij ontwerp: "(...) De wegenis ten westen en ten noorden van het perceel betreft geen erfdienstbaarheid maar is een openbare weg (Toelenbos). Deze verbindingsweg mag niet afgesloten worden. (...)"


De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:

  1. Van Brunosdijk tot Toelenbos 10 is de wegenis geasfalteerd, er is publieke straatverlichting aangebracht en bovengronds is er elektriciteit aanwezig, er ligt een waterleiding.
  2. De gemeenteraad van 29 juni 1970 keurde de straatnaam Toelenbos goed. De straatnaam is van kracht sinds 1 januari 1971 - uittreksel gemeenteraadsbesluit en persartikel van het Nieuwsblad van Geel als bijlagen.
  3. De gemeente plaatste straatnaamborden 'Toelenbos' zowel bij de kruising met Brunosdijk als bij de kruising met Dr.-Van de Perrestraat. Bij de kruising van Brunosdijk staat een bord F45.
  4. De gemeente onderhoudt het onverharde deel van de weg als onderdeel van het trage-wegen-plan.
  5. In mei 2014 werd het straatnaambord Toelenbos aan de zijde van de Dr.-Van de Perrestraat opnieuw geplaatst nadat ze door onbekenden verwijderd werd. In het najaar 2014 was ze opnieuw verdwenen waarna ze opnieuw geplaatst werd.
  6. In 2017 werd in het centrale deel van de onverharde weg een reflectorpaaltje geplaatst. Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 25 september 2017 om de paal te laten verwijderen door de stedelijke diensten en een schrijven te sturen naar de aangelande. Een kopie van het schrijven is als bijlage gevoegd.


Bevraging aangelanden

Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een vorm van openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Om die reden werden de directe aangelanden bevraagd over de formele opname van de weg Toelenbos in het gemeentewegennet. Op 25 mei werd een brief gezonden met een blanco antwoordformulier dat ze zowel per post, tegen afgifte, of per mail konden binnen sturen voor 30 juni 2023. Een voorbeeldbrief en blanco antwoordformulier zijn als bijlage gevoegd.

Hierop kwamen zes schriftelijke reacties binnen. Twee aangelanden maken tijdens de periode van bevraging een afspraak met het contactcentrum grondgebiedszaken om meer uitleg te krijgen.

Aangelande 1 verklaart akkoord te zijn en vermeld bij opmerkingen 'onder voorbehoud'. Er is niet gespecifieerd wat het voorbehoud vormt.

Aangelande 2 verklaart akkoord te zijn, dat de wegenis altijd in gebruik geweest is verbinding maakt met andere wegen achterliggend, dat de bereikbaarheid van aanpalende percelen voor o.a. hulpdiensten belangrijk is.

Aangelande 3 verklaart enkel akkoord te kunnen geven mits er na opmaak van de nieuwe rooilijn geen meldingen komen van bestaande afsluitingen, hagen, gebouwen of constructies die volgens de nieuwe rooilijn niet meer conform zouden staan. De bestaande constructies, gebouwen, afsluitingen of hagen dienen mee opgenomen te worden in de opmaak van het rooilijnplan als zijnde conform. Aangelande verklaart jarenlang zelf het onderhoud van de bermen/graskanten van Toelenbos te doen en verzoekt de stad dit uit te voeren in de toekomst. Tenslotte verklaart dat indien er overgegaan wordt tot een gedeeltelijke of volledige onteigening die hiervoor financieel vergoed wenst te worden en dat zij hier tijdig schriftelijk van op de hoogte worden gesteld.

Deze aangelande werd telefonisch gecontacteerd voor meer duiding. Hieruit blijkt dat de aangelande een deel van zijn perceel vrijwillig te koop aanbiedt aangezien hij zelf niet het volle genot heeft van dit deel van zijn perceel. Dit kan na opmeting van de weg en na definitieve vaststelling van het rooilijnplan overwogen worden onder voorbehoud van budgetten, maar is op dit moment geen onderdeel van de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik van de weg.

Er zal aan de landmeter gevraagd worden de gebouwen, constructies, hagen en afsluiten mee in het rooilijnplan op te nemen. In geen geval is een afsluiting, haag, gebouw of constructie getroffen door een rooilijn aangezien enkel de delen die heden publiek toegankelijk zijn, opgenomen kunnen worden als onderdeel van de gemeenteweg. Een haag of afsluiting kan wel op dezelfde locatie zijn als de rooilijn. Een rooilijnplan doet ansich geen uitspraak over de conformiteit van de bestaande afsluitingen, hagen, gebouwen en constructies omdat dit niet voorzien is in het gemeentewegendecreet.

Het maaien van de bermen kan zeker overgenomen worden door stad Geel en behoort zelfs tot haar taken als wegbeheerder. Aan de aangelande is medegedeeld dat stad Geel twee keer per jaar de bermen maait (één keer in het voorjaar, één keer in het najaar).

Aangelande 4 verklaart niet akkoord te zijn, er is verder geen toelichting gegeven. Bij opmaak van de fotobeschrijving van Toelenbos op 5 juli 2023 (zie bijlage) komt de dossierbehandelaar deze aangelanden tegen. Tijdens het onderhoud verklaart de aangelande dat die vooral schrik had dat de bestaande weg verbreed zou worden, of verhard tot aan de Dr.-Van de Perrestraat zodat er doorgaand gemotoriseerd verkeer zou ontstaan.

Noch de erkenning, noch de opmaak van het rooilijnplan voorzien in een wijziging van de bestaande toestand.

De aangelande wenst duidelijk dat het rustige, landelijke karakter van Toelenbos behouden blijft. Dit is ook de wens vanuit stad Geel. Landschapselementen zoals de huidige bomenrij en de haag nabij de Dr.-Van de Perrestraat zijn belangrijk om te behouden en te bewaren. Het is de bedoeling dat de huidige ligging en breedte van de weg evenals de erfafscheidingen behouden blijven.

Aangelande 5 verklaart niet akkoord te zijn en vermeldt bij de opmerkingen dat Toelenbos een rustige wandelweg moet blijven.

De aangelande wenst duidelijk dat het rustige, landelijke karakter van Toelenbos behouden blijft. Dit is ook de wens vanuit stad Geel. Landschapselementen zoals de huidige bomenrij en de haag nabij de Dr.-Van de Perrestraat zijn belangrijk om te behouden en te bewaren. Het is de bedoeling dat de huidige ligging en breedte van de weg evenals de erfafscheidingen behouden blijven.

Aangelande 6 verklaart niet akkoord te zijn, er is verder geen toelichting gegeven. Deze aangelande is daarvoor langs geweest op het contactcentrum grondgebiedszaken van stad Geel. De aangelande heeft zorgen dat een deel van zijn gronden onteigent of afgenomen zullen worden, dat het niet-verhard deel van de weg verhard en verbreed zou worden en voorzien van kabels en leidingen.

Overeenkomstig de bepalingen van het gemeentewegendecreet is een gemeenteweg een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond.

Het is dus niet noodzakelijk dat stad Geel de gronden onteigent. Het vaststellen van het dertigjarig publiek gebruik heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg, maar wijzigt niets aan de eigendomstoestand.

Enkel bij de aanleg of wijziging van nieuwe gemeentewegen is het vereist dat de gemeente de onroerende goederen verwerft voor de realisatie van de gemeenteweg.

De aangelande wenst duidelijk dat het rustige, landelijke karakter van Toelenbos behouden blijft. Dit is ook de wens vanuit stad Geel. Landschapselementen zoals de huidige bomenrij en de haag nabij de Dr.-Van de Perrestraat zijn belangrijk om te behouden en te bewaren. Het is de bedoeling dat de huidige ligging en breedte van de weg evenals de erfafscheidingen behouden blijven.

De weg wordt nergens verbreed, er worden evenmin innames gedaan hiervoor.

In het niet-verhard gedeelte van Toelenbos is een hydrant op te merken (zie ook in de beschrijving Toelenbos als bijlage). In het verhard gedeelte van Toelenbos zijn de meeste nutsvoorzieningen (elektriciteit, drinkwater, Wyre, Proximus) voorzien. 

Toelenbos ligt in ‘individueel te optimaliseren buitengebied’ wat wil zeggen dat er geen riolering aanwezig is of gepland en dat de aangelanden zelf hun afvalwater moeten zuiveren.

Als er in de toekomst toch riolering aangelegd zou worden, is het de bedoeling dat dit vanuit Brunosdijk richting Toelenbos 10 voorzien wordt via het verhard gedeelte, dit is eenvoudiger voor de plaatsing en het toekomstig onderhoud.

Tenslotte vraagt de aangelande  of het mogelijk is om aanwezig te zijn bij de opmeting van de weg door de landmeter. De dossierbehandelaar ontving vrijwillig diens contactgegevens die enkel voor de opmaak van het rooilijnplan gebruikt zullen worden.

Aangelande 7 is langs geweest op het contactcentrum grondgebiedszaken van stad Geel. De aangelande wenst te weten wat de bedoeling is van het vaststellen van de gemeenteweg en opmaak van het rooilijnplan.

De aangelande wenst dat het rustige, landelijke karakter van Toelenbos behouden blijft. Dit is ook de wens vanuit stad Geel. Landschapselementen zoals de huidige bomenrij en de haag nabij de Dr.-Van de Perrestraat zijn belangrijk om te behouden en te bewaren. Het is de bedoeling dat de huidige ligging en breedte van de weg evenals de erfafscheidingen behouden blijven.

De weg wordt nergens verbreed, er worden evenmin innames gedaan hiervoor.

Tenslotte vraagt de aangelande  of het mogelijk is om aanwezig te zijn bij de opmeting van de weg door de landmeter. De dossierbehandelaar ontving vrijwillig diens contactgegevens die enkel voor de opmaak van het rooilijnplan gebruikt zullen worden.

Deze aangelande stuurt nadien geen schriftelijke reactie. 


Voor de landmeter zijn opdracht aanvat, zullen ook de andere aangelanden die hier tijdens de bevraging om verzochten en vrijwillig hun contactgegevens aan de dossierbehandelaar gaven, op de hoogte gebracht worden zodat zij aanwezig kunnen zijn bij de opmeting. Ook na de opmaak van het ontwerp-rooilijnplan zullen dezelfde aangelanden voor voorlopige vaststelling door de gemeenteraad al inzage kunnen krijgen op afspraak met de stadsdiensten.

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

Adviezen

IOK Gunstig onder voorwaarden
vergunningen Geen advies noodzakelijk
Patrimonium Gunstig advies
Openbaar domein Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt conform artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Toelenbos tussen Brunosdijk en de Dr.-Van de Perrestraat vast.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist dan ook de weg te erkennen als gemeenteweg, met de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang tot gevolg volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.