Op 20 juli 2018 keurde de Vlaamse Regering het nieuwe decreet basisbereikbaarheid principieel goed.
Basisbereikbaarheid staat voor het bereikbaar maken van belangrijke maatschappelijke functies op basis van een efficiënt en vraaggericht systeem en met een optimale inzet van vervoers- en financiële middelen.
Centraal staat de term 'combimobiliteit'. Dit is de omschrijving van het multimodaal reisgedrag, waarbij reizigers voor hun verplaatsingen verschillende vervoersmiddelen combineren.
Op 1 april 2019 engageerde de stad zich om mee te werken aan het opstellen van het mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen.
Dit plan werd in het college van burgemeester en schepenen van de stad Geel op 20 maart 2023 goedgekeurd mits volgende opmerkingen:
De Lijn gaf op 11 april 2023 een bijkomende toelichting aan het college over het principe van de treinparallelliteit. Daarop werd verduidelijkt dat De Lijn werkt met het concept ‘IP’ (IntensiteitsPotentieel) dat mede als criterium wordt gebruikt voor het al dan niet weerhouden van busverbindingen. Toch blijft de stad Geel vragende partij voor een betere ontsluiting voor de onderwijs- en innovatiecampus.
Verder waren er overlegmomenten met MOW en AWV over de voortgang van verschillende dossiers, zoals de ongelijkgrondse kruising op de Ring voor fietsers van/naar de Innovatiecampus en een tijdelijke (in afwachting van een ongelijkgrondse kruising) heraanleg van het kruispunt R14XAntwerpseweg en over de invoering van een tonnagebeperking voor doorgaand vrachtvervoer op de as Diestseweg-Gasthuisstraat-Logen. Daarbij werden telkens stappen in het vooruitzicht gesteld, maar een concrete timing is er nog voor geen van deze dossiers. De stad Geel wenst voldoende druk te blijven houden op elk van deze dossiers.
Op de vervoerregioraad van 31 maart 2023 werd het plan voorlopig vastgesteld. In de aanloop van het openbaar onderzoek werden twee digitale infomomenten voor de gemeenteraadsleden van de 28 gemeenten van de vervoerregio Kempen georganiseerd.
Het volledige voorlopige regionaal mobiliteitsplan en actieplan is toegevoegd als bijlage.
Het openbaar onderzoek liep van 1 juni tot en met 29 juli. Op basis van binnengekomen bezwaren, opmerkingen en suggesties kunnen nog bijsturingen worden doorgevoerd.
In dat kader is het zinvol dat de stad Geel zelf ook nogmaals haar bezorgdheden onder de aandacht brengt. De stad Geel wil de nodige druk houden op de dossiers die voor haar belangrijk zijn.
Het College van Burgemeester en Schepenen neemt kennis van het ontwerpvervoersplan van de Vervoerregio Kempen.
Het College van Burgemeester en Schepenen legt het voorlopig regionaal mobiliteitsplan van de Vervoerregio Kempen voor aan de Gemeenteraad ter kennisgeving en verzoekt de Gemeenteraad de volgende bezorgdheden onder de aandacht te brengen bij de Vervoerregio Kempen.