Uiterste beslissingsdatum: 13/12/2023
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023096494
Dossiernummer gemeente: 202300365
De gemeente Geel heeft op 9 augustus 2023 een aanvraag ontvangen voor het herbouwen van een woning. De aanvraag werd op 30 augustus 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
de heer Jozef Van Roosbroeck wonende Floralaan 15 te 2640 Mortsel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Gasthuisheide 24
Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie K nrs. 744E19 en 744L11
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
agrarisch gebied
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP zonevreemde woningen goedgekeurd op 29 januari 2009 gelegen in “overdruk zonevreemde woningen II”.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is niet in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
De aanvraag wijkt af van de voorschriften voor wat betreft de verschijningsvorm.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het perceel is gelegen te midden van een bosrijk gebied, achterliggend ten opzichte van de percelen gelegen te Gasthuisheide 22 en 34. De omgeving wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van velden, akkers en bosgebied, alsook enkele alleenstaande zonevreemde woningen. Het perceel is bereikbaar via een onverharde weg die uitkomt op de openbare weg ter hoogte van/tussen Gasthuisheide 22 en 34.
Op het perceel staat een kleine, langwerpige, verouderde zonevreemde woning.
Huidige aanvraag beoogt het afbreken en herbouwen van deze zonevreemde woning op dezelfde locatie.
De voorgevel van de nieuwe woning wordt ingeplant op 39,07 meter van de voorste perceelsgrens die gedeeld wordt met het perceel met nummer 744S11. De afstand tot de linkse perceelsgrens bedraagt 3,5 meter. De afstand tot de rechtse perceelsgrens bedraagt 4,75 meter. De nieuwe woning heeft een bouwdiepte van 14 meter. De bouwbreedte bedraagt 7 meter. De woning wordt voorzien van een plat dak waarvan de hoogte 3,323 meter bedraagt. Links, grenzend aan de woning, op 4,46 meter van de voorgevel wordt een carport voorzien. Deze carport is 5 meter diep en 3,5 meter breed. De hoogte is gelijk aan de hoogte van de woning.
De woning telt aldus enkel een gelijkvloers verdiep en zal uit volgende vertrekken bestaan: 3 slaapkamers, een nachthal, een badkamer met toilet, een inkomhal, een zitruimte, een keuken, een eetruimte en een tehcnische berging.
De gevels zullen afgewerkt worden met genuanceerde witte steenstrips. Het aluminiumschrijnwerk zal een zwarte kleur hebben.
De woning wordt voorzien van een IBA. Er wordt tevens een WADI voorzien in de achtertuin.
Rondom de woning wordt een tuinpad van 1 meter breedte voorzien. Voor de voorgevel wordt een houten terras aangelegd van 18m².
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 9 september 2023 t.e.m. 8 oktober 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Op 25 oktober 2023 werd het advies ontvangen van Agentschap voor Natuur en Bos met als referentie ’23-213860’, waarvan de conclusie als volgt leest:
Conclusie
Op basis van bovenstaande uiteenzetting stelt het Agentschap voor Natuur en Bos vast dat de bestaande natuurwaarden niet worden geschaad. De aanvraag wordt gunstig geadviseerd, onder volgende voorwaarde:
Op 19 oktober 2023 werd het advies ontvangen van het Departement Landbouw en Visserij, met als referentie ‘2023_005695_v1’, als volgt geformuleerd:
De aanvraag is gelegen in agrarisch gebied en gaat niet uit van agrarische en para-agrarische doeleinden. De aanvraag betreft het slopen van de bestaande woning en de heropbouw van een nieuwe woning (1.000m³) met verharding (179,9m²) en infiltratiebekken (50,44m²).
Er zijn op de voorliggende locatie twee vergunningen bekend. De eerste betreft bouwvergunning van de oprichting van de woning d.d. 19/06/1961 en de tweede betreft de opname van de woning in het vergunningsregister. Bij het Departement Landbouw en Visserij werd er in het verleden geen landbouwexploitatie geregistreerd op dit adres. Verder hebben wij geen aanwijzingen dat de gebouwen na 9 september 1984 (vergunningsplichtige gebruikswijzigingen conform VCRO art 7.5.1) in landbouwgebruik zouden geweest zijn of dat de gebruikswijziging (van landbouwgebruik naar particuliere functie) niet eerder dan 9 september 1984 zou gebeurd zijn.
Op basis van deze informatie, historiek vergunningen en de landbouwregistratie, kan ons departement concluderen dat het hier een zonevreemde woning betreft.
M.b.t. het verbouwen van de woning heeft het Departement Landbouw en Visserij dan ook geen overwegende bezwaren en formuleert een voorwaardelijk gunstig advies op voorwaarde dat er wordt voldaan aan de voorwaarden van de vigerende regelgeving m.b.t. zonevreemde woningen. De beoordeling daarvan wordt overgelaten aan de vergunningverlenende overheid.
Op het aangeleverde inplantingsplan wordt er een totaal van 179,9m² verharding aangelegd. De noodzakelijke oprit beslaat op zich al 133,4m². Deze oprit van 43,5m lang en 3m breed betreft enkel de verharding op het perceel. Echter sluit deze oprit nog niet direct aan een weg. Er is hiervoor een bijkomende erfdienstbaarheid van doorgang nodig van ruim 50m. Het is ons departement dan ook niet duidelijk of deze weg, die momenteel niet verhard is, hiervoor verhard zal worden. Sowieso zou dit niet aanvaardbaar zijn, noch is er vergunningsgrond voor, daar de strategische visie van het BVR net de verhardingsgraad in het buitengebied wenst terug te dringen.
Omtrent de aangevraagde weg op het kadastraal perceel zelf rijst er sowieso al een tweede probleem op. Immers is de woning tot op heden niet ontsloten via een duurzame weg. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) voorziet een aantal basisrechten voor zonevreemde woningen, maar die regeling zegt niets over de mogelijkheid tot het ontsluiten van een woning, via het aanleggen van een oprit.
Het vrijstellingenbesluit voorziet echter wel een vergunningsvrijstelling voor de strikt noodzakelijke toegangen tot en opritten naar een woning of de gebouwen bij een woning. De VCRO bepaalt dat handelingen die zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht, niet worden beschouwd als strijdig met voorschriften van het gewestplan, algemene plannen van aanleg, gewestelijke of provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen, op voorwaarde dat de op het perceel aanwezige gebouwen of constructies hoofdzakelijk vergund zijn. De vergunningsvrijstelling geldt bijgevolg ook voor zonevreemde woningen. De vrijstelling voor het aanleggen van een toegang of oprit naar een woning geldt evenwel slechts voor zover de handelingen volledig worden uitgevoerd binnen een straal van 30 meter van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning. EMIS Navigator (vito.be).
Dit leidt ertoe dat er enkel bij woningen die zijn gelegen binnen een straal van 30m van een weg, er zonder vergunning een oprit van die weg naar de woning kan worden aangelegd. De voorliggende woning is gelegen op circa 100m van de Djepstraat en valt aldus buiten deze regeling. Het is ons tevens niet geheel duidelijk of de Djepstraat een duurzame weg is, deze lijkt op de luchtfoto’s thans niet verhard. Indien dit het geval zou zijn, dient de afstand afgetoetst te worden tot de Gasthuisheide, wat ontegensprekelijk een duurzame weg is.
Aangezien deze aanleg van de ontsluiting niet binnen het vrijstellingenbesluit valt, dient de aanleg ervan te worden afgetoetst aan de voorschriften van de gewestplanbestemming, zijnde agrarisch gebied. De aanleg van verhardingen binnen het agrarisch gebied die geen betrekking hebben op agrarische of para-agrarische handeling kent echter geen vergunningsgrond. Er is onzes inziens geen vergunningsgrond om de verharde ontsluiting te voorzien van de woning naar de dichtstbijzijnde straat en wordt er aldus een strikt ongunstig advies verstrekt voor de aanleg van de gevraagde verhardingen.
Op 11 oktober 2023 werd het advies ontvangen van de stadsdienst ‘Openbaar Domein’, als volgt geformuleerd:
Advies riolering
Zonering - IBA - afvalwater
Het perceel waarop men de woning wenst te herbouwen ligt in individueel te optimaliseren buitengebied. Er is geen riolering en in de toekomst zal er geen riolering aangelegd worden. Er moet bijgevolg een individuele waterzuivering (IBA) worden voorzien voor het behandelen van het afvalwater. Op het funderingsplan staat een IBA ingetekend. Er staat geen septische put op het plan. We verwachten dat men ook septische put plaatst als voorbezinker vóór het afvalwater naar de IBA gaat.
Voor het afvalwater voorziet men een gescheiden stelsel van fecaal water (toilet) en grijs water (douche, lavabo, …) tot buiten de woning wat een gunstig concept is. Men voorziet best een sifonput waar beide afvoeren samenkomen om geurhinder te vermijden.
Riolering algemeen
Op het funderingsplan is er een gescheiden stelsel van afvalwater en hemelwater voorzien, wat ook een verplichting is.
Op het plan staan geen diameters opgegeven van de afvoerbuizen. Er wordt verwacht dat men de correcte diameters gebruikt (max. 160 mm).
De hemelwaterput, IBA en wadi worden achter de woning geplaatst.
Hemelwater
De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater is van toepassing. Men is verplicht om een hemelwaterput en een infiltratievoorziening te plaatsen.
Hemelwaterput
Men plaatst een hemelwaterput met een volume van 7500 L wat voldoet.
Infiltratievoorziening
Men voorziet een infiltratievoorziening met een volume van 3900 L en een oppervlakte van 13 m².
Voorwaarden
Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA).
De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
Er moet een individuele waterzuivering (IBA) worden voorzien voor het behandelen van al het afvalwater.
* Er wordt één IBA geplaatst, gewijzigd, hersteld en onderhouden door toedoen, op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de stad Geel. De IBA blijft haar eigendom.
* De locatie van de IBA dient zo gekozen te worden dat deze makkelijk toegankelijk is en blijft voor onderhoud en controle.
* Voor de plaatsing van de IBA dient men contact op te nemen met het contactcentrum Grondgebiedszaken van stad Geel. De stad zal na het betalen van de retributie voor vervroegde plaatsing van een IBA een medewerker van Aquafin de opdracht geven om ter plaatse te komen. Aquafin zal vervolgens advies verlenen over de 2 mogelijke systemen (bovengronds en ondergronds systeem).
Men is verplicht om een voorbezinking (septische put) te voorzien van minimum 3000L waarop zowel zwart (fecaal water) als grijs water (water afkomstig van douche, lavabo, ...) moet worden aangesloten. Indien er mee dan 5 personen verblijven in de woning moet grootte van de voorbezinker aangepast worden aan het aantal personen. Hierbij wordt er gerekend met de formule aantal bewoners X 600 liter per persoon= grootte septische put.
Men is verplicht om een hemelwaterput en een infiltratievoorziening te plaatsen. De plaatsing en het gebruik dient te gebeuren uiterlijk bij de ingebruikname van het gebouw of verharding.
De hemelwaterput moet aan volgende voorwaarden voldoen:
* De hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.
* Het volume van de hemelwaterput moet minimum 5000L bedragen.
* Men dient de afvoeren van het volledige dak hier op aan te sluiten.
* De hemelwaterput moet voorzien worden van een pomp in functie van herbruik. Er moeten minstens 2 verschillende aftappunten aangesloten worden op de hemelwaterput, waarvan één aftappunt voor de spoeling van toiletten.
* De overloop van de hemelwaterput dient te worden aangesloten op de infiltratievoorziening.
De infiltratievoorziening moet aan volgende voorwaarden voldoen:
* Bij plaatsing van een infiltratievoorziening dient men rekening te houden met de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand. De bodem van de infiltratievoorziening mag niet lager gelegen zijn dan deze gemiddelde grondwaterstand.
* Het infiltratievolume dient minimum 2887,5 L te bedragen.
* De infiltratieoppervlakte dient minimum 4,62 m² te bedragen.
Het is verplicht vóór de eerste ingebruikname van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende VLARIO-deskundige (VLARIO-keuring). Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van hemelwater en afvalwater wordt nageleefd.
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Planologische toets
Huidige aanvraag is gelegen binnen het RUP Zonevreemde woningen. De voorschriften van de zonering "overdruk zonevreemde woningen II" zijn van toepassing.
De aanvraag wijkt af van de voorschriften voor wat betreft de verschijningsvorm. Aangezien de stijl van de nieuwe woning een positief contrast vormt met de huidige omgeving kan deze afwijking worden toegestaan.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 gecoördineerd op 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 (BS 31 oktober 2006) en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan het watersysteem, aan de doelstellingen van artikel 1.2.2 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het bekkenbeheerplan.
De percelen gelegen te Geel, Afdeling 3, Sectie K, nr. 744E19 en 744L11 stromen af naar de Rijloop, een (on)bevaarbare waterloop (van categorie II) die beheerd wordt door Provincie Antwerpen Grote Nete.
De aanvraag is niet gelegen in signaalgebied
Het project voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige hemelwaterverordening.
De aanvraag is volgens de watertoetskaart niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied (8/03/2023) pluviaal en fluviaal.
3. VERENIGBAARHEID MET HET WATERSYSTEEM
Als gevolg van het project worden er geen significante negatieve effecten op het watersysteem verwacht. Het project wordt bijgevolg gunstig geadviseerd en is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid.
Conclusie:
Gelet op de aard van de aangevraagde activiteiten zullen er geen schadelijke effecten zijn op het watersysteem. Bijgevolg wordt voldaan aan artikel 1.3.1.1. van het decreet betreffende het integraal waterbeleid, meer bepaald de watertoets.
Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen vogelrichtlijngebied.
Het perceel is niet gelegen binnen habitatrichtlijngebied.
Het perceel is niet gelegen binnen VEN-gebied.
Het perceel is niet gelegen binnen natuurgebied.
Het perceel is bebost.
Het perceel is gelegen binnen biologisch waardevol gebied.
Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd.
Indien aan de voorwaarden in dit advies voldaan wordt, doorstaat de aanvraag de natuurtoets.
Erfgoed-/archeologietoets
Niet van toepassing.
Toegankelijkheid
Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek waardoor niet voldaan dient te worden aan voorzieningen om de integrale toegankelijkheid te bereiken.
Decreet grond- en pandenbeleid
Niet van toepassing.
Milieuaspecten
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het afbreken en herbouwen van een zonevreemde ééngezinswoning op dezelfde locatie.
Huidige aanvraag is gelegen binnen het RUP Zonevreemde woningen. De voorschriften van de zonering "overdruk zonevreemde woningen II" zijn van toepassing.
De aanvraag wijkt af van de voorschriften voor wat betreft de verschijningsvorm. Aangezien de stijl van de nieuwe woning een positief contrast vormt met de huidige omgeving kan deze afwijking worden toegestaan.
Het gebouw is inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
Voor een ééngezinswoning is de impact van de mobiliteit beperkt. Er wordt op het perceel een carport voorzien. Het perceel is vanaf de openbare weg bereikbaar via een onverharde weg.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het perceel is gelegen te midden van een bosrijk gebied, achterliggend ten opzichte van de percelen gelegen te Gasthuisheide 22 en 34. De omgeving wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van velden, akkers en bosgebied, alsook enkele alleenstaande zonevreemde woningen. Het perceel is bereikbaar via een onverharde weg die uitkomt op de openbare weg ter hoogte van/tussen Gasthuisheide 22 en 34.
Op het perceel staat een kleine, langwerpige, verouderde zonevreemde woning.
Huidige aanvraag beoogt het afbreken en herbouwen van deze zonevreemde woning op dezelfde locatie.
De voorgevel van de nieuwe woning wordt ingeplant op 39,07 meter van de voorste perceelsgrens die gedeeld wordt met het perceel met nummer 744S11. De afstand tot de linkse perceelsgrens bedraagt 3,5 meter. De afstand tot de rechtse perceelsgrens bedraagt 4,75 meter. De nieuwe woning heeft een bouwdiepte van 14 meter. De bouwbreedte bedraagt 7 meter. De woning wordt voorzien van een plat dak waarvan de hoogte 3,323 meter bedraagt. Links, grenzend aan de woning, op 4,46 meter van de voorgevel wordt een carport voorzien. Deze carport is 5 meter diep en 3,5 meter breed. De hoogte is gelijk aan de hoogte van de woning.
De woning telt aldus enkel een gelijkvloers verdiep en zal uit volgende vertrekken bestaan: 3 slaapkamers, een nachthal, een badkamer met toilet, een inkomhal, een zitruimte, een keuken, een eetruimte en een tehcnische berging.
De woning wordt voorzien van een IBA. Er wordt tevens een WADI voorzien in de achtertuin.
Rondom de woning wordt een tuinpad van 1 meter breedte voorzien. Voor de voorgevel wordt een houten terras aangelegd van 18m².
De schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid zijn van een aanvaardbaar niveau.
Visueel-vormelijke elementen
De woning wordt opgericht in duurzame, kwaliteitsvolle materialen. De gevels zullen afgewerkt worden met genuanceerde witte steenstrips. Het aluminiumschrijnwerk zal een zwarte kleur hebben.
Het hedendaagse ontwerp vormt een positief contrast met de beboste omgeving.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 9 september 2023 tot en met 8 oktober 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
De voorwaarde gesteld in het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt meegnomen.
Voor wat betreft het advies van het Departement Landbouw en Visserij:
Na het uitbrengen van het advies heeft de aanvrager een nieuwe projectinhoudversie ingediend waarin de verharde toegangsweg van de plannen werd verwijderd.
Bijgevolg kan aan dit ongunstige deel van het advies worden voorbij gegaan.
Conclusie
Er wordt een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd.
Voorwaarden
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die er toe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Voorwaarden