Op het kruispunt van de Sint-Corneliusstraat met Larum ontstonden al meermaals gevaarlijke verkeerssituaties doordat het niet duidelijk is wie er voorrang heeft. Het kruispunt lijkt op een rotonde, maar de verkeersregels van een rotonde gelden er niet. Dit leidt tot verwarring. Bestuurders reden hierdoor al meermaals tegen het middeneiland, met heel wat schade tot gevolg.
De Sint-Corneliusstraat behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom Larum.
De Sint-Corneliusstraat is gelegen binnen de tonnagebeperking van 5 ton.
De Sint-Corneliusstraat is een zijstraat van hoofdstraat Larum. Op het kruispunt met Larum moet het verkeer komende van de Sint-Corneliusstraat dus steeds voorrang geven aan het verkeer op Larum.
Echter is dit kruispunt dermate ingericht dat het heel wat kenmerken heeft van een rotonde, o.a. een middeneiland. Hierdoor interpreteert het verkeer komende van de Sint-Corneliusstraat de situatie in veel gevallen ook als een rotonde, en gebruiken zij het punt als dusdanig. D.w.z. dat zij aannemen dat ze, eenmaal op de “rotonde”, voorrang hebben op het verkeer op Larum. Doordat niet iedereen dezelfde regels volgt op deze kruising, ontstaan gevaarlijke situaties. Daarom is het aangewezen om de situatie eenduidig te maken voor iedere weggebruiker en om van het kruispunt van Larum met de Sint-Corneliusstraat een rotonde te maken.
Aangezien het kruispunt van Larum met de Sint-Corneliusstraat een punt is dat voorkomt op veel examenroutes van het Examencentrum Geel, worden zij op de hoogte gesteld van deze wijziging.
De wijziging zal bovendien onderwerp zijn van een brede communicatie in de omgeving.
De gemeenteraad beslist alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Sint-Corneliusstraat, op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Op de aansluiting van de Sint-Corneliusstraat met Larum gelden de verkeersregels van een rotonde. De bestuurders rijdend op de rotonde genieten voorrang op de bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen. Het verkeersbord B1 en wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegcode worden aangebracht. Verkeersbord D5 wordt aangebracht op de rotonde.
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap:
De verkeersborden E9a met onderbord worden aangebracht.
Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams huis voor de verkeersveiligheid, Dhr. Hoofdcommissaris van politie van de lokale politie zone Geel-Laakdal-Meerhout, Dhr. Zonechef brandweerzone Kempen en de Spoeddienst A.Z. St.Dimpna.