Stad Geel is eigenaar van een perceel grond gelegen te Geel, Dr. Peetersstraat 90, kadastraal gekend als: 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, grootte: 30a 66ca.
Bij onderhandse overeenkomst d.d. 30 oktober 1979 stond de Stad Geel een recht van opstal toe aan de destijds genaamde Parochiale Werken van de Dekenij te Geel voor een periode van 30 jaar. De onderhandse overeenkomst werd op 21 oktober 2010 verlengd voor een periode van 20 jaar, te rekenen vanaf 7 mei 1980, bijgevolg zal het opstalrecht einde nemen op 7 mei 2030.
De jaarlijkse vergoeding voor dit opstalrecht bedraagt 1 symbolische EUR.
Bij einde van het opstalrecht wordt het gebouw overdragen aan de Stad Geel in de staat waarin het zich bevindt. De opstalhouder zal op geen enkele wijze beroep kunnen doen op een vergoeding van welke aard dan ook. Dit aangezien het perceel gedurende bijna 50 jaar ter beschikking gesteld werd aan een vergoeding van slechts 1 symbolische EUR per jaar.
De stad ontving vanuit het dekenaat Zuiderkempen op heden meermaals de melding dat het pand momenteel investeringskosten vereist die niet gedragen kunnen worden, voornamelijk het dak. Deze kost wordt geraamd op € 60.000
Omwille van deze kosten en omwille van het feit dat dit pand voor het dekenaat Zuiderkempen geen meerwaarde meer biedt, wenst de opstalhouder (Dekenaat Zuiderkempen) het opstalrecht m.b.t. de feestzaal reeds vroegtijdig stop te zetten, zodat de stad of een andere partij het pand terug in beheer kan nemen. De kosten om het gebouw in stand te houden zijn in kader van de overeenkomst voor de opstalhouder dekenaat Zuiderkempen.
In overweging van de verschillende behoeften voor stad Geel, jeugdbeweging en dekenaat zuiderkempen of de parochie lijkt het aangewezen om het opstalrecht te laten ontbinden, mits de notariële kosten inzake het opmaken van de beëindiging van het opstalrecht gedragen worden door de opstalhouder aangezien zij vragende partij zijn en de bestaande renovatiekosten gedragen kunnen worden door de nieuwe opstalhouder.
De stad ontving tevens meermaals de melding van Chiro Elsum en Akabe De Pioen dat zij een nieuwbouwproject willen opstarten waarin zowel de Chiro als Akabe De Pioen kunnen gehuisvest worden. Deze vraag sluit aan bij de beëindiging van het recht van opstal m.b.t. de feestzaal.
Chiro Elsum en Akabe de Pioen gaven aan geen interesse te hebben in de feestzaal, het gebouw zou grondig gerenoveerd moeten worden vooraleer dit dienst zou kunnen doen voor de jeugdbeweging. De jeugdbeweging liet reeds enkele schetsen maken inzake de bouw van een nieuw jeugdlokaal, de renovatie van de huidige feestzaal zou meer kosten dan een (kleiner) nieuwbouwproject. De vorm van het gebouw is niet alledaags waardoor de zaal zich niet leent tot het doel van een jeugdbeweging. Tevens is het gebouw veel te groot voor de jeugdbeweging. Een gezamenlijk gebruik tussen de jeugdbeweging en de dansschool dewelke de zaal momenteel het meeste gebruikt is omwille van praktische redenen niet haalbaar.
Zowel Chiro Elsum, Akabe de Pioen, Stad Geel, als het Dekenaat Zuiderkempen zijn dus van oordeel dat de jeugdbeweging een nieuw complex zou kunnen bouwen rondom de feestzaal, waarbij de huidige feestzaal dan vrij zou komen voor het gebruik door andere (Geelse) verenigingen.
De stad kan pas een ‘nieuw’ zakelijk recht toekennen aan geïnteresseerde jeugdbewegingen, als het huidige recht van opstal met het Dekenaat Zuiderkempen regio Geel ontbonden is.
Er wordt voorgesteld om conform de princiepsbeslissing 7 december 2020 een recht van opstal toe te kennen voor 30 jaar aan een nieuwe invulling van de jeugdbeweging( = opstalhouder). Hierin is het belangrijk dat de aangeboden speelruimte achter de kerk mee opgenomen wordt in een overeenkomst met een gelijklopende duur als het recht van opstal.
Eveneens dient het projectvoorstel vergunbaar te zijn, voordat het recht van opstal wordt aangegaan.
De opstalhouder zal instaan voor alle notariële kosten inzake het verlijden van de akte en het opmaken van een opmetingsplan door een erkend landmeter naar aanleiding van de prekadastratie (splitsing van het perceel).
Bij einde van het opstalrecht zal het onroerend goed zonder enige vergoeding overgedragen worden aan de opstalgever (Stad Geel). Stad Geel kan tevens de afbraak vorderen bij einde van het opstalrecht, indien gewenst.
De stad Geel wenst het gebruik van de feestzaal maximaal te laten faciliteren door verenigingen, waarbij deze kan dienen voor de eigen vereniging maar ook nog verhuur mogelijk is voor feestzaal.
Het doel moet een gezond businessplan omvatten, waarbij eventueel ook de stad Geel een kleine rol in kan spelen.
Het verder samen brengen van de potentiële partners dient door de desbetreffende diensten verder onderzocht te worden.
De kosten aan het gebouw zouden best gedragen worden door de nieuwe vereniging op opstalhouder.
Feestzaal:
Vanwege een veranderende tijdgeest, waarin het kerkbezoek en de parochiewerking sterk afnemen, is het gebruik van de feestzaal verminderd tot louter verhuur. De opbrengsten compenseren de kosten niet langer. De stad Geel heeft ook verschillende behoeften vanuit de verenigingen en zou de invulling en het gebruik van de feestzaal hierop kunnen afstemmen.
Dit vraagt om een aangepast zakelijk recht, waarin de exploitatie op een andere manier kan worden ingevuld en waarbij de kosten voor het onderhoud van het gebouw wel gedragen kunnen worden. Het is raadzaam om het zakelijk recht pas te beëindigen nadat er een nieuwe invulling is gevonden die de beheerskosten van de feestzaal wel kan dragen. De betrokken diensten kunnen hiervoor de nodige inspanningen leveren.
Bij de onderhandelingen moeten ook de huidige verplichtingen van het dekenaat Zuiderkempen in overweging worden genomen. Als compensatie zou overeengekomen kunnen worden dat de jeugdbeweging gebruik kan maken van de terreinen achter de kerk.
Jeugdbeweging:
Het perceel rondom de feestzaal biedt de mogelijkheid om enkele lokalen te bouwen die kunnen dienen voor de jeugdbeweging, zonder de nieuwe exploitatie van de feestzaal in gevaar te brengen. Hierbij moeten beide zakelijke rechten op elkaar worden afgestemd.
Vergunbaarheid
Het zakelijk recht wordt best afgesloten met een haalbaar en vergunbaar bouwproject. Deze kan met advies van dienst vergunningen uitgewerkt worden.
Juridisch
Het zakelijk recht kan worden toegekend aan Chiro Elsum en Akabé, mits er voldoende motivatie is op basis van het algemeen belang en de specifieke koppeling met de parochiale werking van Elsum, die nauw verbonden is met de Chiro.
Het voorstel om het huidig recht van opstal vroegtijdig te beëindigen en een nieuw zakelijk recht af te sluiten met geïnteresseerde jeugdbewegingen kan door de dienst Stadsontwikkeling gunstig geadviseerd worden.
In het dossier wordt aangegeven dat er plannen zijn om een nieuw jeugdlokaal te bouwen op de site.
De feestzaal van Elsum (Dr.-Peetersstraat 90) werd in 1980 vergund als feestzaal en is gelegen in een zone SW voor stedelijk wonen volgens het PRUP Woon-werkpark dat hier van toepassing is.
Volgens de bestemmingsvoorschriften kunnen hier, naast wonen, ook aan wonen verwante en verweefbare activiteiten en voorzieningen zoals openbare en private gemeenschapsvoorzieningen.
Volgens de bestemmingsvoorschriften kunnen hier dus ook jeugdlokalen voorzien worden.
Het is aangewezen dat de bouwplannen al in een vroeg stadium (schetsontwerp) aan de omgevingsambtenaar worden bezorgd zodat deze ook tijdens de werkgroep bouwprojecten kunnen besproken worden.
Het college van burgemeester en schepenen keurt principieel goed om het huidige recht van opstal m.b.t. het onroerend goed gelegen te Geel, 6de afdeling, sectie G, nr. 369 D P0000, in samenspraak met de huidige opstalhouder vroegtijdig te ontbinden, onder voorwaarde dat de opstalhouder instaat voor de noodzakelijke notariële kosten en dat een nieuw zakelijk recht voor het gebouw kan afgesloten worden met een nieuwe opstalhouder die de zaal kan uitbaten.
Het college van burgemeester en schepenen keurt principieel goed, rekening houdende met bovenvermelde, om een nieuw zakelijk recht (recht van opstal) af te sluiten met geïnteresseerde jeugdbewegingen (zoals Chiro en Akabe de Pioen) op een gedeelte van bovenvermelde eigendom langsheen de feestzaal, op voorwaarde dat er een gebruiksovereenkomst wordt afgesloten met het Dekenaat Zuiderkempen regio Geel zodat de leden van de jeugdverenigingen gebruik kunnen maken van het perceel grond achter de kerk (St. Franciscus van Assisi Parochiekerk Geel, Elsum) als speelruimte.
Het college van burgemeester en schepenen geeft de bevoegde diensten opdracht om het uitbaten van de feestzaal door geëngageerde verenigingen te onderzoeken, met als voorwaarde dat de functie van feestzaal tevens behouden kan blijven en de noodzakelijke kosten voor onderhoud en herstelling van het gebouw kunnen gedragen worden.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aandacht naar de verdere opvolging: wie zal de terbeschikkingstelling organiseren?