Om de samenwerking binnen het jeugdcentrum naar gebruik van lokalen en terreinen en het afbakenen en uitvoeren van de eigen opdracht van de verschillende jeugdwerkvormen te verduidelijken werd eind 2010 geopteerd om te werken met een beheersovereenkomst tussen de stad en de verschillende jeugdwerkvormen actief in het jeugdcentrum.
Op basis van de positieve evolutie sinds 2011 werd ook voor het kalenderjaar 2023 een nieuwe beheersovereenkomst afgesloten met jeugdhuis De Vonk.
De beheersovereenkomst bevat een samenvatting van de rechten en plichten van de betrokken partijen. Een nominale werkingstoelage van 22.500 euro wordt ter beschikking gesteld, indien voldaan wordt aan de beheersovereenkomst. De werkingstoelage wordt sinds vorig jaar uitgekeerd in 2 schijven afhankelijk van de behaalde resultaten op basis van een aantal pijlers.
Wekelijks is er een overleg tussen de coördinator van het jeugdhuis en de gebouwbeheerder, om een vlotte samenwerking te verzekeren.
In bijlage de jaarrekening, balans en resultatenrekening van 2022 en het moreel verslag (inclusief activiteitenkalender).
Het bedrag van de subsidie wordt toegekend op vlak van een puntensysteem. Het bedrag van de werkingstoelage wordt verdeeld en toegekend op basis van een aantal pijlers. Op die manier wordt er meer duidelijkheid gecreëerd en kan er meer structureel worden samengewerkt met het jeugdhuis.
Het bedrag van 22.500 euro wordt als volgt verdeeld:
Op 12/06/23 vond een tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst plaats waar bovenstaande pijlers werden besproken en bekeken werd waar het jeugdhuis aandachtig moet voor zijn.
Het jeugdhuis is elke weekdag ’s middags open. Een bezoek aan Sint Maria Geel heeft er voor gezorgd dat de leerlingen regelmatig naar het jeugdhuis komen om hun boterhammen op te eten en wat te dartsen of te poolen 's middags. De opening op vrijdag na school is nog steeds geen voltreffer. Het blijft moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden die dit mee op zich willen/kunnen nemen. Dit zet ook druk op de resterende openingsuren. Het jeugdhuis neemt deze evolutie ernstig en blijft inzetten op een meer outreachende aanpak door naar scholen, hangplaatsen, ... te stappen om zo een beter beeld te krijgen van wat de jeugd bezighoudt zodat er hier zowel algemeen als op vlak van de openingen kan op ingespeeld worden. Een volgende stap in deze outreachende aanpak is een bezoek aan Sint-Dimpna Geel om ook de leerlingen van deze school 's middags tot in het jeugdhuis te krijgen.
Op vlak van activiteiten die het jeugdhuis organiseert, konden ze al een mooi aanbod voorleggen en staat er nog heel wat gepland voor de rest van dit jaar. In het najaar kan er ook weer een mooi cursusaanbod worden aangeboden: Cursus producen, Atelier tekenen en schilderen, Atelier beeldend creëren.
Het jeugdhuis werkte dit jaar al actief mee met de dienst jeugd aan de Examenuitblaas, Ik trek het mij aan (Dikke Truiendag) en de Dag van de Buren. De inspanningen die op dit vlak zijn gebeurd, verdienen een pluim.
Ten opzichte van vorige jaren, is er heel wat verbeterd op vlak van het juiste beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Af en toe loopt dit nog niet volledig goed, maar na bespreking wordt hier wel degelijk rekening mee gehouden. Het personeel van het jeugdhuis stuurt de vrijwilligers hier steeds in bij en dat werpt zijn vruchten af. Wekelijks is er ook een bespreking tussen de gebouwbeheerder en de coördinator van het jeugdhuis. Hier worden telkens afspraken gemaakt richting het weekend toe. Indien nodig kan er dus elke week bijgestuurd worden.
Op zaterdag 1/04/23 liep het echter volledig fout. Na een feestje op 31/03/23 werd er allesbehalve opgeruimd. In en rond het jeugdcentrum stonden overal legen flesjes en in de gang stonden tafels, stoelen, kickertafel, DJ meubel, ..... In de eerste plaats is het, naar brandveiligheid toe, noodzakelijk om de gang vrij te houden van enige obstakels. Ten tweede kan het vergaderlokaal, na bespreking met de gebouwbeheerder, steeds gebruikt worden om tijdelijk meubilair te plaatsen als er een groter feestje plaatsvindt in het jeugdhuis.
De beheersovereenkomst legt een boete op van 250 euro voor het niet naleven van de afspraken omtrent het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Dit bedrag zal in mindering worden gebracht bij de uitbetaling van deze eerste schijf van de subsidie.
De dienst jeugd geeft verder positief advies tot het toekennen van de eerste subsidieschijf van de beheersovereenkomst, met aftrek van de opgelegde boete van 250 euro, zodat het jeugdhuis de ingeslagen weg degelijk kan verder zetten. Vanuit de dienst jeugd zal er eventueel bijgestuurd worden als de beoogde doelstellingen voor het toekennen van de tweede schijf niet behaald dreigen te worden.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de eerste subsidieschijf (januari tot juni 2023), met aftrek van 250 euro boete voor het niet naleven van de regels betreffende het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes, volgens de beheersovereenkomst 2023 uit te keren aan:
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de jaarrekening 2022, de resultatenrekening 2022, de balans 2022 en het moreel verslag (inclusief activiteitenkalender).