Terug
Gepubliceerd op 22/08/2023

2023_CBS_02081 - Fosterfietsen Geel-Meerhout-Laakdal - stopzetting project - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 07/08/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur
2023_CBS_02081 - Fosterfietsen Geel-Meerhout-Laakdal - stopzetting project - kennisnemen 2023_CBS_02081 - Fosterfietsen Geel-Meerhout-Laakdal - stopzetting project - kennisnemen

Motivering

Aanleiding en context

Eind 2016 kende Provincie Antwerpen een impulssubsidie van 20.000 euro toe aan de lokale besturen Geel, Meerhout en Laakdal om het Fosterfietsen project op te starten in 2017. De ambitie van het Fosterfietsen project was om een oplossing te bieden aan het mobiliteitsprobleem in de regio. Via het Fosterfietsenproject verhuren de 3 lokale besturen 6 elektrische fietsen aan kwetsbare werkzoekenden om te gaan solliciteren, een opleiding te volgen of tijdens de eerste maanden van hun tewerkstelling aan 2 euro per dag. 


Argumentatie

Na meer dan 5 jaar het project Fosterfietsen te hebben lopen, doen we enkele vaststellingen:

  • Verhuur van de fietsen:
    • Steeds meer en meer mensen maken gebruik van de Fosterfiets (zowel vanuit OCMW als andere werkzoekenden)
    • Verhuring is enkel mogelijk tijdens kantooruren en wanneer de verantwoordelijke medewerker aanwezig/beschikbaar is, dit is niet ideaal.
    • Ontleners zijn vaak moeilijk / niet bereikbaar eenmaal ze de Fosterfiets hebben
    • Ontleners komen afspraken slecht na en brengen de fiets terug binnen wanneer het hen past
  • Hoge herstellingskosten:
    • Fietsen worden vaak beschadigd terug ingeleverd; dit is niet altijd meteen zichtbaar voor de medewerker van het lokaal bestuur
    • Steeds meer nood aan onderhoud en herstellingen door slecht gebruik van de Fosterfietsen. De kostprijs voor onderhoud en herstelling stijgt dan ook jaarlijks.
    • Idealiter moet elke Fosterfiets na een verhuring gecontroleerd worden: via Powergrid is dit niet haalbaar en hoge kostprijs
  • Administratieve ballast is hoog:
    • Maandelijkse facturatie + opvolging van betalingen
      • Veel betalingsachterstand
      • bij niet-betaling van de factuur, kunnen de kosten hoog oplopen (herinneringskosten, aanmaningskosten, doorverwijzing dossier naar deurwaarder wanneer er langere tijd niet betaald wordt)
    • Veel nood aan opvolging: regelmatig telefonisch contact met ontleners en herhaaldelijke aanmaningen


Tijdens de stuurgroepvergadering van 22 mei 2023 beslisten de verantwoordelijke schepenen van de 3 lokale besturen om het project stop te zetten in zijn huidige vorm. De lopende verhuringen worden afgerond en elke Fosterfiets krijgt een grondig onderhoud bij Powergrid en indien nodig worden de batterijen van de elektrische fietsen vervangen.

Vanaf 1 september 2023 heeft elk bestuur 2 elektrische fietsen in eigen beheer met de voorwaarde om deze fietsen te blijven inzetten binnen het kader van activering (cliënten OCMW om te gaan solliciteren, cliënten OCMW die een activeringstraject volgen bij partnerorganisaties, tewerkstelling via artikel 60,...):

  • Elke bestuur maakt hiervoor eigen interne afspraken & procedures
  • Elk bestuur is zelf verantwoordelijke voor administratie, eventuele facturatie, onderhoud & herstelling, opvolging,...


In bijlage van dit besluit vindt u een financieel overzicht van het project Fosterfietsen op datum van 31/12/2022

Adviezen

Visum Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stopzetting van het project Fosterfietsen Geel-Meerhout-Laakdal in de huidige vorm. 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontvangen van 2 elektrische fietsen in eigen beheer om verder in te zetten op vlak van activering.