Het PRUP Genzyme voorziet langsheen de Laarloop een trage verbinding voor langzaam verkeer.
Door het creëren van deze trage verbinding worden enerzijds het gebied Brukel/speelterreinen De Bogaard en anderzijds het Kerkhof Borgstad/sport-spelpark Sint-Dimpna met elkaar verbonden. De trage weg zorgt dus voor een veiligere en rustigere doorgang in het drukke centrum en dit voor alle trage weggebruikers.
Om te voldoen aan het PRUP Genzyme zal er een trage weg aangelegd worden langsheen de Laarloop. Deze zal zo ingericht worden dat hij enkel bruikbaar zal zijn voor trage weg gebruikers. De focus ligt hier op voetgangers. Fietsers mogen er echter ook over maar zijn ondergeschikt aan de voetgangers. Dit omdat fietsers gebruik kunnen maken van de parallel liggende straat Eikevelden die uitgerust is met fietspaden langs beide kanten van de straat.
Om dit te realiseren zal het pad worden ingezaaid met een gazon die betreding toelaat. Dit gazonpad zal na een tijd geëvalueerd worden of het nog steeds blijft voldoen. Moest dit niet het geval zijn dan zal er een ander type pad overwogen worden. Er wordt hier bewust gekozen om geen verharding aan te leggen omdat een pad van 1 meter al snel een oppervlakte van 500 vierkante meter met zich meebrengt. Dit moet ten alle tijden vermeden worden. Zeker omdat de weg ingekleurd staat als overstromingsgevoelig gebied.
Verder zal er ook een haag aangeplant worden tussen het pad en de landbouwgronden zodat gebruikers gescheiden blijven van het landbouwgewas.
Tot slot zal de trage weg in samenwerking met Sanofi beheerd worden door schapenbegrazing. Dit past Sanofi reeds toe, met groot succes, op een deel van het pad (zie onderstaande afbeeldingen). De trage weg zal dan ook worden ingericht als begrazingsblok waarbij passage van trage weg gebruikers mogelijk blijft.
Wanneer het pad goed gebruikt wordt, zal de aanwezige vegetatie vertrappeld worden door voetgangers en het pad op die manier blijven bestaan. In de randzone van het pad zal zich echter een ruigte ontwikkelen die de passage op den duur bemoeilijkt; het pad zou regelmatig onderhouden moeten worden om de doorwaadbaarheid te garanderen, zij het door maaibeurten, zij het door begrazing zoals voorgesteld. De begrazing door schapen gedurende korte periodes resulteert in een meer gevarieerde en biodiverse omgeving dan regelmatige maaibeurten, er moet geen maaisel afgevoerd worden. Er is bovendien geen brandstofverbruik: de daar heel het jaar door al aanwezige dieren moeten niet verplaatst worden.
De trage verbinding ligt ten midden van een pluviaal overstromingsgebied, de Laarloop doorkruist het gebied. Een verharding van het voetpad zou ten koste gaan van de waterdoorlaatbaarheid van het gebied tijdens hevige buien. Er zou nog meer water dan tot hiertoe oppervlakkig afstromen naar de Laarloop en stroomafwaarts voor een verhoogd risico op overstroming zorgen. Daarom wordt de nieuwe trage verbinding beter niet verhard en als gazonpad aangelegd.
Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met het voorstel van de dienst om een gazonpad aan te leggen naast de Laarloop dat zal begraasd worden en voorzien zal worden van klappoorten zodat voetgangers vlot gebruik kunnen maken van de trage weg.
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst om een gazonpad met haag aan te leggen naast de Laarloop. Dit pad zal begraasd worden door schapen. Het begrazingsblok zal worden uitgerust met klappoorten zodat voetgangers vlot gebruik kunnen maken van de trage weg.